Вътрешни органи


Любопитни факти:

  • Единствената част от човешкото тяло, до която няма приток на кръв, е роговицата на окото. Тя получава кислород директно от въздуха.
  • Новороденото дете може да диша и да преглъща по едно и също време до седмия си месец.
  • В средностатистическото човешко тяло има достатъчно количество сяра, за да убие всички бълхи върху куче, достатъчно въглерод, за да бъдат направени 900 молива, достатъчно мазнини, за да бъдат изработени седем сапуна и достатъчно вода, за да се напълни 50-литров варел.
  • 50 000 клетки в тялото умират и са заменени с нови, докато четете тази статия.
  • Новороденото дете може да диша и да преглъща по едно и също време до седмия си месец.
  • Човешкият ембрион придобива пръстовите си отпечатъци в рамките на три месеца от зачеването.
  • Когато се изчервявате, стомахът ви също става червен.

 

Вътрешни органи

Вътрешните органи (наричани още „вътрешности“, на латински: viscera, на гръцки: splanchnon) са част от организма на човека и животните. Делът от анатомията, който изучава строежа на вътрешните органи, се нарича спланхнология. Делът от медицината, който изучава заболяванията на вътрешните органи, се нарича вътрешни болести.

Повечето вътрешни органи са разположени в телесните кухини – гръдна, коремна и тазова. Някои органи са разположени в шията. Вътрешнте органи, разположени в гръдната и коремната кухина, са покрити от външна слизеста (серозна) обвивка – плевра в гръдната кухина и перитонеум, в коремната.

Според своя хистологичен строеж, вътрешните органи са два вида – паренхимни и тръбести.

Паренхимните органи имат делчест строеж. Те са изградени от външна съединителнотъканна обвивка. Части от нея навлизат във вътрешността на органа и го разделят на дялове, в които плътно се разполага основната тъкан на органа.

Паренхимни органи са: тимусът, белият дроб, черният дроб, панкреасът, далакът, бъбреците, яйчниците, тестисите и всички жлези в организма.

Тръбестите органи са кухи и имат слоест строеж. Вътрешният им слой е изграден от лигавица, средният слой от гладка мускулна тъкан, понякога също хрущяли и съединителна тъкан, а външният им слой е изграден от съединителна тъкан.

Тръбести органи са: глътката, хранопроводът, стомахът, червата, жлъчният мехур, пикочопроводите, пикочният мехур, уретрата, гръклянът, трахеята, семепроводите, яйцепроводите, матката, и влагалището.

 

Подробна информация и статия за някои важни вътрешни органи:

МОЗЪК

СЪРЦЕ

СТОМАХ

ЧЕРВА

ТИМУС

БЯЛ ДРОБ

ЧЕРЕН ДРОБ

ПАНКРЕАС

ДАЛАК (Слезка)

БЪБРЕЦИ

ЯЙЧНИЦИ

ХРАНОПРОВОД

СТОМАХ

ЖЛЪЧЕН МЕХУР

ПИКОЧЕН МЕХУР

ТРАХЕА

МАТКА