Банер за мобилна версия за апликация

Анасон

Анасонът (Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто културно растение с изправено цилиндрично стъбло. Долните листа са закръглени, сърцевидни, едро назъбени, с дълги дръжки. Средните са плитко триделни. Горните са сложни — двойно до тройно перести, нарязани, почти приседнали. Цветовете са бели, дребни, разположени в 8-12 лъчни сенници. Тичинките са 5. Плодчетата са с яйцевидна или с крушовидна форма, покрити с власинки.

Анасонът цъфти между юни–юли. Използват се плодовете, които се събират, преди да узреят. След събирането се оставят да узреят.

Анасонът е от семейството на целината и магданоза – Сенникоцветни (Apiaceae). Листата му се използват за подправяне на салати, а семената – в сладкарството.

Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Семето съдържа главно тлъсто масло и белтъци и затова няма аромат.

Плодовете съдържат полизахариди, протеини, 8–28% тлъсто масло, белтъчини, захари, слузни вещества, около 10% минерални соли и други. В анасоновите плодчета откриваме мазнини – 10-30%, витамин С и Р и значително количество микроелементи.

Етеричното масло и анетолът се употребяват предимно за приготовяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.

На пазара може да откриете както цели, така и смлени семена от анасон. Може да запазите аромата на подправката до една година, ако я съхранявате в херметически затворен буркан, поставен в сухо, тъмно и хладно място.

 

Лечебно действие:

  • Плодовете се употребяват и за ароматизиране на чай от билки.
  • Чаят от анасон спомага за отделянето на бронхиални секрети и отпушва носа. Отвара от растението се прилага ефективно като помощно средство при лечение на ангина, ларингит, фарингит, хроничен бронхит, бронхиална астма.
  • Анасонът успешно се прилага при лечение на простуда, пресипнал глас, високо кръвно налягане, хълцане,.
  • Дрогата засилва стомашната екскреция и тази на жлъчния мехур и премахва спазмите при хроничен гастрит, жлъчна дискенезия и жлъчнокаменна болест.
  • Поради болкоуспокояващото си действие дрогата се предписва при колики в стомаха и червата при метеоризъм. Има способността да премахва спазмите на червата. Действа противовъзпалително, като намалява газовете в червата.
  • Анасонът значително подобрява апетита и храносмилането. Заради дезинфекциращото си и антибиотично действие, той ефективно се справя с определени бактерии и предпазва организма от инфекциозни болести, атакуващи храносмилателната система. А семената от анасон са особено подходящи за малки деца при колики.
  • Богатото съдържание на етерично масло прави билката изключително добро потогонно и температуропонижаващо средство. Анасонът е подходящо помощно средство за лечение на подагра, главоболие, циреи и отоци.
  • Етеричното масло действа пикочогонно и затова има добър ефект при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.
  • Чаят от анасон успокоява нервите и се препоръчва на хора, страдащи от безсъние. Същият ефект има и етеричното масло от анасон, поставено в ароматизираща лампа.
  • Анасонът помага за дълбоко хидратиране и изглаждане на несъвършенствата по кожата. Кожата става мека, гладка, лъскава и здрава. Така бръчките ще се появят на много по-късен етап. Освен това всички антибактериални свойства на анасона ще предпазят кожата ви и от акне и други възпалителни кожни заболявания. Маслото засилва кръвооросяването на кожата.
  • Подобрява функцията на млечните жлези и увеличаването на кърмата при кърмещи жени. Помага при нередовна менструация.
  • Анасонът е известен и с качествата си на афродизиак - някои билкари дори твърдят, че анасонът подобрява плодовитостта при мъжете.

Рецепти:

  • Отвара от анасон за спаднал глас. За целта 1/2 ч.ч. семена от анасон трябва да се залеят с 500 мл вода. Билковата отвара трябва да се остави да поври около 15 минути. След това течността се прецежда, семената се изхвърлят, а в чая се добавя 1/4 ч.ч. мед и се разбърква до стопяването му. Чаят се сваля от котлона и се прибавя една лъжица коняк или водка. Отварата от анасон се приема по 1 с.л. на всеки половин час. До вечерта гласът ви ще се възстанови.
  • За всички посочени заболявания се прави запарка от 1 чаена лъжичка счукани плодчета 1/2 литър вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша преди ядене.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Анасон на следните заболявания:

Уретрит

Болест на Крон

Мекотъканен ревматизъм

Глосит

Чревна туберкулоза

Газове

Емфизем

Коклюш

Сърдечна невроза

Гастроезофагеален рефлукс

Рак на белия дроб

Жлъчни камъни

Синуит

Рак на хранопровода

Рак на черния дроб

Болест на Паркинсон

Диария

Хроничен гастрит

Ентероколит

Язва на стомаха

Цистит