Банер за мобилна версия за апликация
Анасон
Анасонът (Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто културно растение с изправено цилиндрично стъбло. Долните листа са закръглени, сърцевидни, едро назъбени, с дълги дръжки. Средните са плитко триделни. Горните са сложни — двойно до тройно перести, нарязани, почти приседнали. Цветовете са бели, дребни, разположени в 8-12 лъчни сенници. Тичинките са 5. Плодчетата са с яйцевидна или с крушовидна форма, покрити с власинки.
Анасонът цъфти между юни–юли. Използват се плодовете, които се събират, преди да узреят. След събирането се оставят да узреят.
Анасонът е от семейството на целината и магданоза – Сенникоцветни (Apiaceae). Листата му се използват за подправяне на салати, а семената – в сладкарството.
Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Семето съдържа главно тлъсто масло и белтъци и затова няма аромат.
Плодовете съдържат полизахариди, протеини, 8–28% тлъсто масло, белтъчини, захари, слузни вещества, около 10% минерални соли и други. В анасоновите плодчета откриваме мазнини – 10-30%, витамин С и Р и значително количество микроелементи.
Етеричното масло и анетолът се употребяват предимно за приготовяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.
На пазара може да откриете както цели, така и смлени семена от анасон. Може да запазите аромата на подправката до една година, ако я съхранявате в херметически затворен буркан, поставен в сухо, тъмно и хладно място.
Лечебно действие:
- Плодовете се употребяват и за ароматизиране на чай от билки.
- Чаят от анасон спомага за отделянето на бронхиални секрети и отпушва носа. Отвара от растението се прилага ефективно като помощно средство при лечение на ангина, ларингит, фарингит, хроничен бронхит, бронхиална астма.
- Анасонът успешно се прилага при лечение на простуда, пресипнал глас, високо кръвно налягане, хълцане,.
- Дрогата засилва стомашната екскреция и тази на жлъчния мехур и премахва спазмите при хроничен гастрит, жлъчна дискенезия и жлъчнокаменна болест.
- Поради болкоуспокояващото си действие дрогата се предписва при колики в стомаха и червата при метеоризъм. Има способността да премахва спазмите на червата. Действа противовъзпалително, като намалява газовете в червата.
- Анасонът значително подобрява апетита и храносмилането. Заради дезинфекциращото си и антибиотично действие, той ефективно се справя с определени бактерии и предпазва организма от инфекциозни болести, атакуващи храносмилателната система. А семената от анасон са особено подходящи за малки деца при колики.
- Богатото съдържание на етерично масло прави билката изключително добро потогонно и температуропонижаващо средство. Анасонът е подходящо помощно средство за лечение на подагра, главоболие, циреи и отоци.
- Етеричното масло действа пикочогонно и затова има добър ефект при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.
- Чаят от анасон успокоява нервите и се препоръчва на хора, страдащи от безсъние. Същият ефект има и етеричното масло от анасон, поставено в ароматизираща лампа.
- Анасонът помага за дълбоко хидратиране и изглаждане на несъвършенствата по кожата. Кожата става мека, гладка, лъскава и здрава. Така бръчките ще се появят на много по-късен етап. Освен това всички антибактериални свойства на анасона ще предпазят кожата ви и от акне и други възпалителни кожни заболявания. Маслото засилва кръвооросяването на кожата.
- Подобрява функцията на млечните жлези и увеличаването на кърмата при кърмещи жени. Помага при нередовна менструация.
- Анасонът е известен и с качествата си на афродизиак - някои билкари дори твърдят, че анасонът подобрява плодовитостта при мъжете.
Рецепти:
- Отвара от анасон за спаднал глас. За целта 1/2 ч.ч. семена от анасон трябва да се залеят с 500 мл вода. Билковата отвара трябва да се остави да поври около 15 минути. След това течността се прецежда, семената се изхвърлят, а в чая се добавя 1/4 ч.ч. мед и се разбърква до стопяването му. Чаят се сваля от котлона и се прибавя една лъжица коняк или водка. Отварата от анасон се приема по 1 с.л. на всеки половин час. До вечерта гласът ви ще се възстанови.
- За всички посочени заболявания се прави запарка от 1 чаена лъжичка счукани плодчета 1/2 литър вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша преди ядене.