Банер за мобилна версия за апликация

Арония

Аронията (Aronia) e род растения от семейство Розови (Rosaceae). Общо в света се наброяват 15 вида арония. Освен това са създадени и множество декоративни хибриди.

Аронията е многогодишен храст с височина 1,5 до 3 m. В първите 3–4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 m в диаметър.

Родът Aronia включва в себе си повече от 20 растения, включително и хибридни, като най-разпространен е видът Aronia melanocarpa (черноплодна), следван от Aronia arbutifolia (арония, чиито плодчета са червени). Аронията с червени плодове е с по-сладък вкус от черноплодната, която е леко по-стипчива. И двете разновидности обаче съдържат значително количество полезни за здравето хранителни съставки.

Червената арония, Aronia arbutifolia (Photinia pyrifolia), достига височина 2 до 4 m, рядко до 6 m и около 1–2 m ширина. Листата са 5 до 8 cm широки и гъсто овласени от долната страна. Цветовете са бели или бледо розови, 1 cm широки, с жлезисти чашелистчета. Плодът е червен, 4–10 mm и издържа до зимата.

Черна арония, Aronia melanocarpa (Photinia melanocarpa), обикновено е по-малка, рядко превишава 1 m височина и 3 m ширина, лесно се разпространява чрез коренови издънки. Листата са по-дребни, не повече от 6-cm широки, с жлези по края на листните зъбчета и неовласени от долната страна. Цветовете са бели, 1.5 cm широки, с неовласени чашелистчета. Плодът е черен, 6–9 mm широк, не издържа до зимата.

Пурпурна арония очевидно произлиза от хибридизация на черна и червена арония, но по-точно е да се смята за отделен вид, отколкото за хибрид. Листата са умерено овласени от долната страна. По повърхността на чашелистчетата има малко или никакви жлези. Плодът е тъмнопърпурен до черен, 7–10 mm широк и не издържа до зимата. Съществуват популации на пурпурна арония, които се самопоодържат независими от двата родителски вида, включително в Северна Германия, където никой от родителските видове не се среща. Това кара ботаника Алън Уийкли (Alan Weakley) да смята, че това е по-скоро отделен вид отколкото хибрид. Ареалът на пурпурната арония е приблизително като този на черната.

Тя е богата на витамини и най-вече на витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени. Ценната арония се слави като силен имуностимулант, а пресният сок ще ви помогне за нормализиране на високото кръвно. Тя е източник на антиоксидантни съставки.

Освен тях, има още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор. Рекордни количества флавоноли, катехини и антоцианини се съдържат във всяко плодче арония, което я нарежда в класацията за най-ценни лекарствени растения.

 

Лечебно действие:

  • Аронията се препоръчва при пациенти с диабет. Подходящи са за диабетици поради ниското съдържание на захароза и високото съдържание на фруктоза в тях. Консумирането на червена арония предотвратява рязкото покачване на кръвната захар.
  • Червените плодове са полезни и при нарушена функция на щитовидната жлеза, в тях има 3 до 5 пъти повече йод от съдържанието му в ягодите, малините и ябълките.
  • Помага и при атеросклеротични увреждания, за съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета при заболявания и има способността да извежда токсични вещества и тежки метали от организма.
  • Използва се за лекуване на хипертония, атеросклероза, бъбречни заболявания (гломерулонефрит), хеморагична диатеза, лъчева болест, епилепсия и т.н.
  • Сокът от червените плодчета на аронията се приема при гастрити, при хемороиди и при проблеми с червата. Благодарение на фитонцидите, които се съдържат в плодчетата, консумацията им унищожава патогенните организми в чревната флора.
  • Помага при ендокардит, ревматизъм, морбили, тиф, скарлатина, алергични състояния.
  • Използва се за лечение на изгаряния. 
  • Помага за здравето на уринарния тракт.
  • Бори се с бактерии и вируси, спомага за по-бързо оздравяване от грип и настинки.
  • Подсилва паметта и подпомага концентрацията.

 

Рецепти:

  1. Редовната консумация на арония намалява нивото на вредния холестерол в кръвта и може да понижи кръвното налягане. За сваляне на кръвното налягане се препоръчва изцеден сок от арония (50 мл), или 100 плодове, приемат се три пъти на ден.
  2. 1 кг арония, 800 гр. захар. Отделят се плодовете, измиват се, отцеждат се добре, смесват се със захарта и се поставят в буркан. Като послегнат, бурканът се допълва. След 2-3 седмици, когато аронията пусне сок и изплува отгоре в буркана, сместта се прецежда с марля и плодовете хубаво се изстискват. Получения сок се сипва в шишета или буркани, затварят се и се съхраняват на тъмно. 
  3. Компот от арония – може да се направи, като плодовете се бланшират и с тях се запълнят 1/3 от бурканите. След това заливате с горещ захарен сироп, престояват около 6 часа и стерилизирате за 15-20 минути;
  4. Чай от арония – една супена лъжица изсушени плодове се начупва и залива с чаша гореща вода, след което трябва да запарите за 30 минути. Приемайте по 2-3 супени лъжички три пъти дневно, а не цялата чаша;
  5. Сушена арония – за да се получи добре, използвайте късно събрани плодове, които внимателно измивате и отцеждате. Трябва да я поставите на шперплат директно срещу слънцето, за да се изсуши хубаво;
  6. Сладко от арония – ще ви бъдат необходими 1 кг плодове, които да варите 5 минути. Изцеждате ги и ги прибавяте към 1 кг захар и 400 г вода. Препоръчително е да сварите сладкото на две части, а по ваш вкус може да изпробвате добавка ябълка или портокал за аромат и разкош;
  7. Плодове се смилат заедно с лимони. Прецежда се през тензух и полученият сок се смесва със захар в съотношение 1:1. Съхранява се без стерилизация, но се слага и по 1гр. лимонтузу на литър сок.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Арония на следните заболявания:

Хроничен периодонтит

Епилепсия

Хемолитична анемия

Повишен холестерол