Блатно кокиче

Блатното кокиче е красиво и лековито растение. Благодарение на неговите лечебни свойства е помогнало на хиляди пациенти, не само у нас, но и в чужбина. Блатното кокиче има изключително стопанско значение. Заради съдържащия се в него галантамин, то е изключително ценно за фармацията и медицината. 

Блатното кокиче е рядък вид многогодишно растение, с ограничено разпространение, тъй като вирее само в низини, на мочурливи ливади, периодично заливани крайречни гори, по бреговете на реки или блата. Неправилното събиране също допринася за намаляване на находищата. Блатното кокиче е включено в приложение 4 на Закона за биологичното разнообразие и е под специален режим на опазване и ползване. 

 

Лечебно действие:

  • Галантаминът е алкалоид, открит от професор Димитър Пасков през 1959 г. и става незаменим за фармацията. Галантаминът се произвежда у нас под търговско име Нивалин. Лекарството намира широко приложение в медицината – при лечение на полиомиелит, полиневрити, детска церебрална парализа, мистаения гравис, прогресивна мускулна дистрофия, прилага се като палиативно лечение при болест на Алхаймер, а в токсикологията се използва като антагонист при отравяния с полинолитици, морфинови аналози и кураре.
  • Използва се също за лека и средна форма на деменция и други дегенеративни нервни заболявания.
  • Постоянно се използват и неговите възможности за лечение на онкологични заболявания. 
  • Продуктите, разработени на база екстракт от кокиче, са предназначени за лечение на неврит на седалищния нерв, радикулит и травматични увреждания на периферната нервна система.
  • Фармацевтичните пррепарати се използват при проблеми, свързани с предозирането на миорелаксанти и импотентност.
  • Koĸичeтo, cpeщaнo и y нac, cтoи в ocнoвaтa нa yниĸaлeн пo видa cи пpoбиoтиĸ, ĸoйтo пoдoбpявa фyнĸциитe нe caмo нa xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa, нo и нa цялocтния имyнитeт нa opгaнизмa. Eдинcтвeнo пo южнитe cĸлoнoвe нa Cтapa плaнинa pacтaт ĸoĸичeтa, нa чийтo цвeтoвe мoжe дa бъдe oтĸpит пpoбиoтичния щaм лaĸтoбaцилyc бyлгapиĸyc
  • Напоследък силно се препоръчва на пациенти с аутизъм. Поредица от изследвания показват положителен ефект при употреба на галантамин, както при възрастни аутисти, които са подобрили активната си реч, така и при деца.

 

Начин на употреба:

Въпреки посочените положителни резултати поради силната токсичност на растението приемът на отвари и настойки от кокиче е забранен.

Това не се отнася за спиртния извлек, който е с външно приложение. За да се приготви са необходими около 100 свежи цветчета, които се отделят от дръжките, измиват се и се отцеждат. Поставят се в стъклена бутилка и се заливат с 1 литър домашна ракия (за предпочитане с по-висок градус). Съдът се затваря плътно и се поставя за 45 дни на тъмно и хладно място. Необходимо е всеки ден да се разклаща енергично. Течността се прецежда. Съхранява се в тъмна бутилка, при хладилни условия. Спиртният извлек се използва за разтривка при ставни болки, плексити и артрози. Успокоява болката на страдащите от шипове. За целта със спиртния извлек се прави компрес, който се поставя върху болезнения участък, върху който престоява 30 минути. Особено ефективна е разтривката с тинктурата, направена още при появата на първите признаци на настинка.