Банер за мобилна версия за апликация
Бобови шушулки
Бобовите шушулки са едногодишно увивно растение. Кореновата система е добре развита. Върху корените на растението се намират грудки, в които се развиват бактерии, имаши способността да усвояват азота от въздуха. Стъблото е до 60 см. високо, силно разклонено, зелено. Листата са сложни, тройни, с яйцевидни, целокрайни, късо заострени листчета. Цветовете са бели или розови, събрани в малобройни гроздове, обикновено по-къси от листата. Плодът е удължена чушка (боб), която е двуделна и при изсъхване се разцепва по съединяващия дяловете шев. Семената са твърде разнообразни по големина, форма и оцветяване в зависимост от сорта. Цъфти през лятото, а плодовете узряват до есента.
У нас се култивира в цялата страна. Използват се Бобовите шушулки (Cortex fructus phaseoli). Бере се август - октомври. Берат се при пълното им узряване.
Химичен състав: съдържат аминокиселини, пипеколинова киселина, холин тригонелин, трауматтинова киселина, алантоин и др.
Като лечебно средство се ползват изсъхналите плодни обвивки на обикновения фасул.
Лечебно действие:
Антидиабетично – намалява кръвната захар (до 30%). Предполага се, че противодиабетичнотот действие се дължи на аргинина и на разтворимата силициева киселина. Може да са съпътства стандартната терапия на диабетиците.
Диуретичното действие на бобовите шушулки се използва при лечението на възпалителни процеси на пикочните пътища, при отоци, задържане на течности, при лека форма на хипертония и др.
Облекчава сърбежи и болки при кожни екземи, намалява отоците на сърдечна и бъбречна основа.
Понижава кръвното налягане.
Прилага се при:
- диабет при възрастни,
- хроничен цистопиелит,
- воден плеврит,
- отоци,
- хипертония,
- подагра,
- екземи,
- задържане на течности,
Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вода и се вари 10 -15 минути. Пие се по 120 мл. преди ядене 4 пъти дневно.