Банер за мобилна версия за апликация
Гледичия
Гледичията е ценен медоносен дървесен вид, достигащ височина до 20-40 м, с дълги разклонени, остри, червенокафяви шипове. Кората му е сивокафява, плитко напукана, има перести или двойно перести листа. В пазвите им са разположени гроздовидни съцветия, образувани от жълтозелени цветове. Венчето е почти правилно, от 3 до 5 неравни листчета. Плодът е сърповидно извит или надлъжно усукан боб, кафяво-червеникав, лъскав, многосеменен, с около 30 семена в една шушулка.
Цъфти през юни-юли, а плодовете узряват септември — октомври. Тогава придобиват тъмно-кафяв цвят. Листата се берат напролет, когато са свежо-зелени. Плодовете се берат след като узреят и се сушат на 50 С.
В плодовете се съдържат антрахинонови гликозиди, тритерпенови сапонини, флавоноиди, танини, слузни вещества, аскорбинова киселина и витамин К. В листата се намира алкалоидът трикантин и амини.
Лечебно действие:
- Листата действат спозмолитично, а плодовете очистително. Листата предизвикват разхлабване на стомашно-чревната мускулатура и успокояват спазмите. Антрахиноновите гликозиди, съдържащи се в плодовете, дразнят дебелото черво и по такъв начин улесняват придвижването на чревното съдържимо, т.е. оказват очистителен ефект. Лекуват заболявания на стомашно-чревния тракт като спастичен колит, язвена болест, колики, колит и др.
- Листата разхлабват мускулните влакна на кръвоносните съдове, в резултат на което настъпва разширението им и понижение на кръвното налягане. Запарката от листата увеличава притока на кръв към сърцето и подобрява оросяването му, както и че влияе благоприятно върху образуването на червени кръвни клетки.
- Листата са употребяват и за лечение на спастични състояния като бронхиална астма, спазми на жлъчните и пикочните пътища, анемия, стенокардия и др.
Начин на употреба:
- Приготвя се отвара от изсушени листа, като се заливат 20 г с 300 мл вряща вода. Вари се 5 минути. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден.
- Плодовете като слабително средство: Приготвя се отвара от 1 супена лъжица наситнени сухи плодове, които се заливат с чаша вряща вода и се вари 30 минути. След като изстине се прецежда и долива с вода, така че водното съдържание да стане пак една чаша. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден. Това количество стига за около 5 дена.