Банер за мобилна версия за апликация

Джинджифил

Джинджифилът (Zingiber officinale), наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век. Първоначално се използвал предимно в медицината и като афродизиак.

Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват.

Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние.

Джинджифилът има високо съдържание на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус. Освен като подправка, джинджифиловото коренище се използва и за лечение на много болести.

В 100 грама пресен корен от джинджифил има:

  • 79 калории;
  • 17,86 гр. въглехидрати;
  • 3,6 гр. диетични фибри;
  • 3,57 гр. протеин;
  • 0 гр. захар;
  • 14 мг. натрий;
  • 1,15 гр. желязо;
  • 7,7 мг. витамин С;
  • 33 мг. калий.

 

Лечебно действие:

  • Джинджифилът оказва диуретичен ефект, който стимулира извеждането на задържаните течности и предпазва от възпаления.
  • Джинджифилът има антиспастично действие и много добре успокоява раздразнения стомах. Подпомага изхвърлянето на газовете и решава проблема с подутия корем. Действа като пребиотик и благоприятства за развиването на нормална флора в организма. Използва се при гадене и стомашни разстройства.
  • Едно от най-големите предимства на джинджифила е способността му естествено да понижава нивата на холестерол. Намалява риска от сърдечни проблеми. Сваля високото кръвно налягане и повишава ниското. Коренището предотвратява слепването на тромбоцитите и образуване на опасни кръвни съсиреци, които водят до запушване на артериите, инфаркти и тромбофлебити.
  • Коренището е известно като средство против рак. 
  • Джинджифилът помага и на хората, които страдат от диабет, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия, която намалява тяхната функция.
  • Джинджифиловият чай прочиства токсините в тялото. Присъства в редица рецепти за подпомагане процеса на изгаряне на мазнини и отслабване.
  • Коренището поддържа нормалната функция на бъбреците и дори има свойството да разбива камъните в тях. Джинджифилът има затоплящо действие и засилва обмяната, действа детоксикиращо и помага за изхвърлянето на отлаганията и в бъбреците.
  • Подправката подобрява функцията на черния дроб и засилването на кръвообращението. Използва се и като афродизиак. Той спомага за по-лесната циркулация на кръв до всички части на нашето тяло.
  • Джинджифилът спомага за облекчение при болки в ставите, остеоартрит и ревматичен артрит.
  • Джинджифилът се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и възпалението. Има силна възстановителна функция.
  • Укрепва и подобрява реакцията на имунната система.

 

Начин на употреба:

  • Коренът може да се консумира свеж, на прах, изсушен под формата на подправка, под формата на масло или като сок. 
  • При гадене и други храносмилателни проблеми се препоръчват между 2 и 4 г пресен корен от джинджифил дневно, 0,25 до 1 г корен на прах или 1,5 до 3 г течен екстракт. За предотвратяване на повръщане 1 г джинджифилов корен на прах се взима на всеки 4 часа, но не повече от 4 пъти дневно.
  • За предотвратяване на сутрешното гадене при бременни се препоръчва взимането на четири дози от по 250 г чай от джинджифил. За стомашно-чревни разстройства в 100 мл вода се слагат 0,5 ч. л. джинджифил на прах и четвърт ч. л. индийско орехче. Пие се при всеки пристъп на гадене или повръщане.
  • Чай: Загрейте чаша вода и точно преди да кипне, сложете в нея джинджифила. Варете на тих огън за няколко минути. Преди да свалите съда от котлона добавете лимонов сок. Разбъркайте добре. Добавете малко пчелен мед по желание. Консумирайте преди хранене.
  • Когато си правите чай, не прекалявайте с концентрацията на джинджифила. Освен всички полезни свойства, билката има и ободряващо действие, така че не се препоръчва да се пие преди сън;

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Джинджифил на следните заболявания:

Алопеция

Ангина

Болест на Рейно

Гадене

Газове

Гастроезофагеален рефлукс

Генитален херпес

Грип

Диария

Исхемичен мозъчен инсулт

Исхемична болест на сърцето

Колпит

Лупус

Маточно кръвотечение

Множествена склероза

Остра коремна болка

Парализа

Пневмония

Разширени вени

Рак на дебелото черво

Рак на правото черво

Рак на черния дроб

Рак на щитовидната жлеза

Ревматизъм

Салмонелоза

Сепсис

Синдром на дразнимото черво

Синдром на карпалния канал

Синдром на шоково отравяне

Синуит

СПИН

Сънна апнея

Токсоплазмоза

Фебрилитет

Флебит

Хиатална херния

Хипотиреоидизъм

ХОББ

Хроничен гастрит

Хронична диария

Хронично главоболие

Хъркане

Церебрална парализа

Цироза

Язвен колит