Банер за мобилна версия за апликация
Джинджифил
Джинджифилът (Zingiber officinale), наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век. Първоначално се използвал предимно в медицината и като афродизиак.
Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват.
Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние.
Джинджифилът има високо съдържание на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус. Освен като подправка, джинджифиловото коренище се използва и за лечение на много болести.
В 100 грама пресен корен от джинджифил има:
- 79 калории;
- 17,86 гр. въглехидрати;
- 3,6 гр. диетични фибри;
- 3,57 гр. протеин;
- 0 гр. захар;
- 14 мг. натрий;
- 1,15 гр. желязо;
- 7,7 мг. витамин С;
- 33 мг. калий.
Лечебно действие:
- Джинджифилът оказва диуретичен ефект, който стимулира извеждането на задържаните течности и предпазва от възпаления.
- Джинджифилът има антиспастично действие и много добре успокоява раздразнения стомах. Подпомага изхвърлянето на газовете и решава проблема с подутия корем. Действа като пребиотик и благоприятства за развиването на нормална флора в организма. Използва се при гадене и стомашни разстройства.
- Едно от най-големите предимства на джинджифила е способността му естествено да понижава нивата на холестерол. Намалява риска от сърдечни проблеми. Сваля високото кръвно налягане и повишава ниското. Коренището предотвратява слепването на тромбоцитите и образуване на опасни кръвни съсиреци, които водят до запушване на артериите, инфаркти и тромбофлебити.
- Коренището е известно като средство против рак.
- Джинджифилът помага и на хората, които страдат от диабет, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия, която намалява тяхната функция.
- Джинджифиловият чай прочиства токсините в тялото. Присъства в редица рецепти за подпомагане процеса на изгаряне на мазнини и отслабване.
- Коренището поддържа нормалната функция на бъбреците и дори има свойството да разбива камъните в тях. Джинджифилът има затоплящо действие и засилва обмяната, действа детоксикиращо и помага за изхвърлянето на отлаганията и в бъбреците.
- Подправката подобрява функцията на черния дроб и засилването на кръвообращението. Използва се и като афродизиак. Той спомага за по-лесната циркулация на кръв до всички части на нашето тяло.
- Джинджифилът спомага за облекчение при болки в ставите, остеоартрит и ревматичен артрит.
- Джинджифилът се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и възпалението. Има силна възстановителна функция.
- Укрепва и подобрява реакцията на имунната система.
Начин на употреба:
- Коренът може да се консумира свеж, на прах, изсушен под формата на подправка, под формата на масло или като сок.
- При гадене и други храносмилателни проблеми се препоръчват между 2 и 4 г пресен корен от джинджифил дневно, 0,25 до 1 г корен на прах или 1,5 до 3 г течен екстракт. За предотвратяване на повръщане 1 г джинджифилов корен на прах се взима на всеки 4 часа, но не повече от 4 пъти дневно.
- За предотвратяване на сутрешното гадене при бременни се препоръчва взимането на четири дози от по 250 г чай от джинджифил. За стомашно-чревни разстройства в 100 мл вода се слагат 0,5 ч. л. джинджифил на прах и четвърт ч. л. индийско орехче. Пие се при всеки пристъп на гадене или повръщане.
- Чай: Загрейте чаша вода и точно преди да кипне, сложете в нея джинджифила. Варете на тих огън за няколко минути. Преди да свалите съда от котлона добавете лимонов сок. Разбъркайте добре. Добавете малко пчелен мед по желание. Консумирайте преди хранене.
- Когато си правите чай, не прекалявайте с концентрацията на джинджифила. Освен всички полезни свойства, билката има и ободряващо действие, така че не се препоръчва да се пие преди сън;
Вж. в сайта рецепти за лечение с Джинджифил на следните заболявания:
Алопеция


