Банер за мобилна версия за апликация
Дюля
Дюлята (Cydonia oblonga) е единствен представител на род Cydonia. Дюлята е широколистно листопадно растение. Тя представлява храст или невисоко дърво.
Дюлята е със сравнително слаборазвита коренова система, която е съставена от множество неголеми странични корени, които водят своето начало от основата на растението. На дълбочина корените на дюлята не достигат до повече от 80 – 100 cm.
Стъблото и корените на дюлевото дърво са покрити със сива, а понякога със сиво-кафява кора, която е сравнително тънка.
Дюлята има сравнително големи листа с правилна яйцевидна форма и гладък ръб. Горната страна на листата е тъмнозелена на цвят, а долната – светлозелена, а понякога почти бяла. Този цвят се дължи на големия брой бели власинки, които покриват долната им страна.
Цветовете на дюлевото дърво са бледорозови на цвят, двуполови и имат петделни чашка и венче. Чашката на цвета е бледозелена на цвят, а венечето е бледорозово, а понякога напълно бяло. Цветът и формата на цветовете на дюлевото растение имат за цел да привличат насекомите, които са основното средство за опрашването на цветовете.
Подобно на други розоцветни растения, дюлята освен същинските плодове образува и лъжлив „крушовиден“ или „ябълковиден“ плод. Плодът на дюлята напомня по структура този на ябълката и крушата. В изграждането на лъжливия плод на дюлята освен плодникът участва и цветното легло.
Плодът на дюлята съдържа значително количество пектин, 1.55% целулоза, витамин C, витамин B3 (ниацин), фосфор, калций, магнезий, натрий, а в по-ограничени количества и мед, манган, кобалт витамин A и желязо.
Лечебно действие:
- Дюлята успешно лекува инфекции в носоглътката, възпаления и инфекции на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочните пътища.
- Дюлите засилват метаболизма като подобряват храносмилането и спомагат за намаляване на наднорменото тегло. Те стопират диарията и облекчават запека.
- Дюлата подхранва клетките на имунната система.
- Съдържанието на антиоксиданти в дюлята е високо, което допринася в превенцията на различни ракови заболявания.
- Високите нива на калий в дюлите допринасят за регулиране на високото кръвно налягане. Това намалява риска от инфаркти и инсулти.
- Честата употреба на дюла допринася за намаляване на раздразненията, петната, бръчките, уморения вид на кожата, особено около очите.
- Легендите разказват, че дюлята помага за плодовитостта на мъжете и жените.
- Дюлите действат антиалергично. Ефикасни са още при бактериални кожни инфекции.
Начин на употреба:
- Самостоятелно сварени и изсушени дюлеви листа облекчават кашлицата и други проблеми с дихателните пътища. Отварата успокоява пристъпите на астма. 10 листа се запарват в половин литър вода. Отварата се пие 3 пъти на ден преди хранене.
- Прясно изцеденият сок от добре узрели дюли има противовъзпалително действие.
- Печените дюли са идеално средство срещу повръщане.
- При гастрит народната медицина препоръчва отвара от семки на дюля. Важно е семките да останат цели, за да не се отдели отровният гликозид амигдалин. Пие се по половин чашка от отварата след хранене.
- При по-леки изгаряния с отвара от листа на дюля намажете изгореното място с памуче. Повтаряйте процедурата до 10 пъти на ден.
Вж. в сайта рецепти за лечение с Дюля на следните заболявания:

