Банер за мобилна версия за апликация
Карамфил
Карамфилът (Syzygium aromaticum) са ароматичните сушени цветни пъпки на дърво от семейство Myrtaceae. Неговата родина е Индонезия, а подправката се използва в целия свят.
Карамфиловото дърво е вечнозелено и расте на височина до 10–20 m. Има големи овални листа и пурпурни цветове в многобройни групи в съцветия по върховете на клоните. Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране.
Карамфилът се бере, когато пъпките са 1,5 до 2 cm дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата.
Съществуват много легенди за това растение. Според една от тях цветето поникнало на мястото, където паднала една от стрелите на нещастно влюбената богиня Артемида. Според друга карамфилът е в същите цветове, в които се обагря при изгрев и залез най-високият връх в планината Олимп в Гърция. Трета легенда разказва, че той е бил любимото цвете на древногръцките богове и оттам идва и името му. Латинското наименование на карамфила е Dianthus, което означава цвете на боговете.
Карамфилът съдържа и разнообразни флавоноиди, които също допринасят за неговите антивъзпалителни свойства. Това растение е отличен източник на манган, диетични фибри, витамин С, витамин А, известни количества витамин К и омега-3 мастни киселини, както и на калций, и магнезий.
Карамфилът се прилага при приготвяне на сладкиши, компоти, за ароматизиране на горещи вина и ликьори. Заедно с канелата пъпките на карамфила служат за подобряване мириса на сладки.
Лечебно действие:
- Еугенолът, основният компонент в карамфиловото масло, има антивъзпалително, антивирусно и антибактериално действие.
- Като настойка в студена вода помага при язва, коремни болки. Подпомага храносмилането.
- Маслото от карамфил има добър противогъбичен ефект.
- Отварата от пъпки или карамфилово масло помага при кандидоза.
- Може да се използва при настинки, кашлица и грип.
- Карамфилът предпазва от диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар и увеличава тройно нивата на инсулин. Той е изключително богат на манган, който е жизненоважен за метаболизма на тялото.
- Карамфилът спомага за укрепването и плътността на костите, а в съчетание с индийско орехче се превръща в силен афродизиак по-мощен дори от виаграта.
Начин на употреба:
- Отвара от карамфил има силно антибактериално действие. За целта счукайте няколко пъпки и ги накиснете в гореща вода. Трябва да преседят 8-10 мин.
- От отварата става и натурална вода за уста.
- Против болки в ставите можете да приготвите мехлем от зехтин и карамфил. На водна баня загрейте 200 мл зехтин и 80 грама карамфил. Варите сместа на слаб огън 3-4 часа. Така зехтинът извлича полезните вещества на билката. Оставете да преседи една нощ. На сутринта затоплете и прецедете през фина марля в стъклен буркан. Съхранявайте мехлема в хладилник. Всеки път при ставни болки мажете обилно мястото и оставете да попие добре.
Вж. в сайта рецепти за лечение с Карамфил на следните заболявания:
