Банер за мобилна версия за апликация
Кафяво морско водорасло
Кафявите водорасли (Phaeophyta) са почти изцяло морски водорасли и се срещат в студените части на моретата и океаните. Обитават дълбочина до 80 m, като обикновено са прикрепени към субстрат.
Талусът им е многоклетъчен нишковиден или сложно устроен с групи от клетки, които наподобяват тъкани. Клетките им съдържат хлорофил (B и C), както и голямо количество жълтокафяв пигмент – фукоксантин, който им придава характерен цвят. Размножават се безполово и полово. Характерни представители са саргасум, цистозеира, фукус, ламинария.
Те са богати на минерали като калций, магнезий, желязо и други. Също така са известни със съдържанието си на йод, който е важен елемент подпомагащ щитовидната жлеза.
Кафявите морски водорасли, известни като ламинария или морско зеле, са обичаен продукт за азиатската кухня. Те са изключително популярни сред жените, които вярват, че са добри за кожата и помагат в борбата с излишните килограми.
Лечебно действие:
- Кафявите морски водорасли са известни с противораковото си действие.
- Йодът в този вид водорасли помага в превенцията на базедова болест или тумор на щитовидната жлеза.
- Йодът в кафявите морски водорасли регулира също нивата на естрогена и пази от ендокринни смущения при жените. Това намалява риска от рак на гърдата.
- Освен това този вид водорасли стимулират имунната система.
- Кафявите морски водорасли съдържат лизин, калий и калций, които понижават нивата на холестерола и следователно кръвното налягане. Ненаситените мастни киселини и фибрите в тях също улесняват изхвърлянето на лошия холестерол.
- Ненаситените мастни киселини действат и срещу втвърдяване на артериалните стени.
- Фукоиданът, вид фибри във водораслите, ефективно поддържа ниски нивата на кръвната захар при диабетиците.
Начин на употреба:
- Разтворете 1/4 ч.л. келп /кафяво водорасло на прах/ във вода, прясно изцеден сок или шейк с ядково мляко. Ако го смесите с ечемични стръкове, ще получите силно алкализиращо питие.
- Препоръчителната дневна доза е 1/4 ч.л. на всеки 4 дни. Ако не сте използвали келп досега, препоръчваме ви да започнете с още по-малка доза и постепенно да увеличите количеството, докато достигнете 1/4 чаена лъжица. Консумирайте в шейк или в прясно изцеден сок или добавете към супи, сосове и други готвени ястия.
- Ако страдате от заболявания на щитовидната жлеза, не приемайте келп преди консултация с лекар. Редовното предозиране с йод може да доведе до заболявания на щитовидната жлеза.