Банер за мобилна версия за апликация

Кориандър

Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишно тревисто растение от семейството на целината, магданоза и моркова. Всички части на растението могат да се ядат, но пресните листа и сушените семена се използват най-често в кухнята.

Листата имат вкус, силно различаващ се от този на семената. Пресните листа са необходима съставка в много азиатски и мексикански сосове и зеленчукови пюрета. Нарязани на ситно листа от кориандър се използват и за гарниране на различни ястия.

Натрошените семена имат лимонов вкус. Обикновено се сушат, но могат да се ядат и зелени. Смлените семена от кориандър са важна съставка на кърито.

Листата и семената на кориандъра са били широко използвани в средновековната европейска кухня поради качеството му да подобрява вкуса на развалените меса чрез „маскиране“ на вкуса на развалено.

Кориандърът се отглежда най-вече заради плодовете, в които се съдържат 0,3–1,2% етерично масло и 17–24% обикновено растително масло. Етеричното масло съдържа линалол, гераниол и цитронелол, поради което от него се получават различни продукти с аромат, наподобяващ роза, кокиче, лимон, теменуга, лилия, липа и др. Най-ценната съставка е линалолът (60 – 70% от маслото).

Обикновеното масло се използва за производство на сапуни и олеинова киселина.

Освен за аромати и масла, кориандърът се използва като подправка в бонбонената и консервната промишленост.

У нас диворастящ кориандър се среща в Брезнишко и Ивайловградско.

 

Лечебно действие:

  • Последните изследвания показват, че кориандърът има инсулино-подобни свойства и може да бъде полезен при лечение на някои форми на диабет, тъй като помага за контролиране нивото на кръвната захар.
  • Кориандърът намалява нивата на лошия холестерол. По този начин се намалява риска и от сърдечно-съдови проблеми.
  • Кориандърът облекчава диарията. Растението е богато на етерични масла като линалол, които помагат за възстановяване правилната работа на храносмилателната система и черния дроб, намаляват усещането за гадене и предотвратяват повръщането. Има антибактериално действие при лекуване на салмонела. Освен това стимулира апетита.
  • Растението е богато на антисептични етерични масла, които лекуват устните рани и язви в устата.
  • Увеличеният прием на кориандър помага за подобряване на съня. Заради съдържанието си на витамин В и магнезий, растението действа като естествен мускулен релаксант. Освен това той успокоява нервите.
  • Кориандъра има още седативни свойства, които успокояват нервността и намаляват симптомите на стрес. Богат на витамин В, кориандърът е полезен и за ума.
  • Като естествен източник на калций и други важни минерали, подпомага костната здравина в борбата с остеопорозата.
  • Кориандърът е полезен както срещу обикновената настинка, така и при бактериални и гъбични инфекции.

 

Начин на употреба:

  • Вътрешно:една чаена лъжичка смлени сухи семена се заливат с 200 гр. кипяща вода и се оставя да кисне в продължение на час. След прецеждане от запарката се приема 3 пъти дневно преди ядене по 60 гр. за деца от 5 до 7 г., по-20-40 гр. за по-малки деца и по 180 гр. за възрастни.
  • За външно приложение се ползва кориандровото масло за:
  • масаж: при напрегнатост, физическа умора, нервно напрежение, ревматични и артритни болки, грип, простуда.
  • бани: при напрегнатост, физическа умора, нервно напрежение, ревматични и артритни болки, грип, простуда, хранителни отравяния, прекомерно образуване на газове в червата.
  • инхалации (ароматерапевтична лампа):при напрегнатост, физическа умора, нервно напрежение, ревматични и артритни болки, грип, простуда.

Кориандровото масло не трябва да се ползва вътрешно.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Кориандър на следните заболявания:

Болест на Рейно

Газове

Глосит

Менингит

Остра коремна болка

Парализа

Рак на черния дроб

Синдром на дразнимото черво

Топлинен удар