Банер за мобилна версия за апликация
Къпина
Къпината е род храсти от семейство розови. Известни са около 250 вида, разпространени в Европа, Северна Америка и Средна Азия. В България растат около 45–50 вида, предимно в равнинните местности, по сухи хълмове и по скалистите части на планините. Селекционирани са около 100 сорта.
Плодовете съдържат 4–8% захари, 0,8–1,4% органични киселини, витамин C, каротин и др. Използват се в прясно състояние и преработени (сиропи, сокове, нектари, компоти, конфитюри, вина и замразени).
Освен плодовете с лечебна цел се използват листата и корените на къпината. Листата се събират през лятото, а корените — от септември до ноември.
Къпините съдържат калий и калций, фенолни киселини, танини и цианидинови гликозиди. Част от тях са антоцианини, елагова киселина, рутин, които действат срещу увреждане от отровите в храната и околната среда.
Лечебно действие:
- Къпините са много добър антиоксидант.
- Къпините съдържат аналгетик салицилат, който успокоява болката и може да спомогне за редуциране на риска от сърдечно-съдови болести. Сокът от къпини е много полезен за работата на сърцето. Къпините имат антибактериални свойства и се считат за страхотно средство за прочистване на кръвта.
- Чаят от листа на къпина се употребява срещу гадене, действа запичащо и затова се препоръчва за лечение на колит и диария.
- Фибрите поддържат здравето на храносмилателната система, контролират кръвната захар, спомагат за редуциране на излишните килограми и понижаване на холестерола в кръвта.
- Имат лечебен ефект срещу болести на бъбреците и пикочните пътища.
- Корените и листата могат да се употребяват срещу обилна менструация, бяло течение, в устата, а външно могат да се използват срещу възпаление на лигавицата на устата, срещу парадонтоза на венците, при разширени вени и хемороиди.
- Πлoдoвeтe действат добре пpи пpocтyдa зa зacилвaнe нa opгaнизмa. Нacтoйĸи и oтвapи, пpигoтвeни oт cyшeни плoдoвe ce изпoлзвaт в лeчeниeтo нa ocтpи pecпиpaтopни инфeĸции и пнeвмoния.
- Редовната консумация на къпини забавя стареенето.
Начин на употреба:
- Запарка от листа (или плодове). 20г се заливат с 500 мл вряла вода. След като изстине се прецежда. Дозата се изпива на части за един ден, независимо от броя на храненията.
- Отвара от листа с плодове или само от корени. В 500 мл вода 20г се оставят да врат 3минути. След като се прецеди, се пие по150 мл 3пъти дневно преди хранене.
- Къпинов чай от свежи или изсушени листа. Листата се поставят в затворен съд и се изчаква да поувехнат и да потъмнеят. След това се сушат на открито. От тях се приготвя чай, като се изчаква водата да кипне (дозата е 1-2суп. лъжици на 500 мл вода).
Вж. в сайта рецепти за лечение с Къпина на следните заболявания:

