Банер за мобилна версия за апликация

Къпина

Къпината е род храсти от семейство розови. Известни са около 250 вида, разпространени в Европа, Северна Америка и Средна Азия. В България растат около 45–50 вида, предимно в равнинните местности, по сухи хълмове и по скалистите части на планините. Селекционирани са около 100 сорта.

Плодовете съдържат 4–8% захари, 0,8–1,4% органични киселини, витамин C, каротин и др. Използват се в прясно състояние и преработени (сиропи, сокове, нектари, компоти, конфитюри, вина и замразени).

Освен плодовете с лечебна цел се използват листата и корените на къпината. Листата се събират през лятото, а корените — от септември до ноември.

Къпините съдържат калий и калций, фенолни киселини, танини и цианидинови гликозиди. Част от тях са антоцианини, елагова киселина, рутин, които действат срещу увреждане от отровите в храната и околната среда.

 

Лечебно действие:

  • Къпините са много добър антиоксидант.
  • Къпините съдържат аналгетик салицилат, който успокоява болката и може да спомогне за редуциране на риска от сърдечно-съдови болести. Сокът от къпини е много полезен за работата на сърцето. Къпините имат антибактериални свойства и се считат за страхотно средство за прочистване на кръвта.
  • Чаят от листа на къпина се употребява срещу гадене, действа запичащо и затова се препоръчва за лечение на колит и диария.
  • Фибрите поддържат здравето на храносмилателната система, контролират кръвната захар, спомагат за редуциране на излишните килограми и понижаване на холестерола в кръвта.
  • Имат лечебен ефект срещу болести на бъбреците и пикочните пътища.
  • Корените и листата могат да се употребяват срещу обилна менструация, бяло течение, в устата, а външно могат да се използват срещу възпаление на лигавицата на устата, срещу парадонтоза на венците, при разширени вени и хемороиди.
  • Πлoдoвeтe действат добре пpи пpocтyдa зa зacилвaнe нa opгaнизмa. Нacтoйĸи и oтвapи, пpигoтвeни oт cyшeни плoдoвe ce изпoлзвaт в лeчeниeтo нa ocтpи pecпиpaтopни инфeĸции и пнeвмoния.
  • Редовната консумация на къпини забавя стареенето.

 

Начин на употреба:

  • Запарка от листа (или плодове). 20г се заливат с 500 мл вряла вода. След като изстине се прецежда. Дозата се изпива на части за един ден, независимо от броя на храненията.
  • Отвара от листа с плодове или само от корени. В 500 мл вода 20г се оставят да врат 3минути. След като се прецеди, се пие по150 мл 3пъти дневно преди хранене.
  • Къпинов чай от свежи или изсушени листа. Листата се поставят в затворен съд и се изчаква да поувехнат и да потъмнеят. След това се сушат на открито. От тях се приготвя чай, като се изчаква водата да кипне (дозата е 1-2суп. лъжици на 500 мл вода).

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Къпина на следните заболявания:

Атопичен дерматит

Безвкусен диабет

Дизентерия

Инсулт

Маточно кръвотечение

Повръщане при децата

Рак на панкреаса

Рак на пикочния мехур

Синдром на дразнимото черво

Фарингит

Хронична диария

Язвен колит