Банер за мобилна версия за апликация
Мате
Мате или шимарао е традиционна южноамериканска тонизираща билка, с високо съдържание на кофеин, широко разпространена в Уругвай, Аржентина, Парагвай, южните щати на Бразилия, Чили и Боливия.
Матето се отличава със специфичен горчив вкус. Неговата най-важна съставка е алкалоидът матеин. Той има различна формула от кофеина, но неговото въздействие върху организма е много сходно. Предимството му е, че е по-меко като действие и няма страничните ефекти и недостатъците, които се проявяват при консумацията на кофеин.
Листата на мате съдържат кофеин, теобромин, дъбилни вещества, витамини A, B, C, лимонена киселина, ванилия, вода, изобутиринова киселина, инозитол, ксиленол, маслена киселина, никотинова киселина (витамин B3), пантотенова киселина (витамин B5), пиридоксин (витамин В6), белтъчини, рибофлавин (витамин В2), рутин, смола, стеаринова киселина, танин, теобромин, теофилин, тригонелин, хлорофил, холин, целулоза и др.
Лечебно действие:
- Напитката има меко стимулиращо действие върху психическата и физическата активност на човека. Тя подобрява функцията на храносмилателната и отделителната система, на черния дроб. Именно поради тази причина може да се консумира като леко слабително средство при хроничен запек, вместо твърде агресивната сена.
- Чаят нормализира кръвното налягане, не претоварва бъбреците и разширява съдовете.
- Използва се за лечение на простудни заболявания с висока температура и на треска.
- Според съвременни изследвания консумацията чай мате има благоприятно влияние върху имунната система и се отличава с отлични температуро-понижаващи и потогонни свойства. Учените влагат много надежди в матето като лекарствено средство за лечението на психични разстройства като депресии и неврози. Напитката подобрява настроението и премахва едновременно симптоми като тревожност, безсъние и напрегнатост.
- Облекчава симптомите при пролетни алергии.
Начин на употреба:
Чаят мате се приготвя чрез накисване на изсушени и стрити листа на дървото Йерба мате (Yerba Mate) в гореща вода. Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат.
Приготвя се в Европа по следния начин: 1 чаена лъжица на чаша вода (0.2 л), или 5-6 чаени лъжици на литър вряла вода (използвайте винаги прясно сварена вода; залейте с горещата вода и оставете да се запари). Време на запарка 5-10 минути; както черния чай, матето действа тонизиращо при по-кратко време на запарка (5 минути), а при по-дълготрайна запарка (10 минути) действието отслабва.
Всекидневната, прекомерна употреба на мате крие рискове от поява на ракови образувания. В случаите на рак на напикочния мехур, на хранопровода и на белия дроб, болестта може да бъде насърчена от големия процентполициклични ароматни въглеводородни вещества, които съдържа чаят мате. Друга причина е фактът, че суровината за чая се суши на пушек.


