Банер за мобилна версия за апликация

Нар

Нарът е вид широколистно дърво или храст от род Punica или неговият плод.

Дървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче. Листата му са малки, продълговати и тесни. Цветът му е оранжево-червен, едър с пет листа (понякога повече при култивираните растения).

Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени или винени сочни зърна, които представляват семената на нара. Целите зърна са ядливи, на вкус сладки или леко кисели.

Нарът вирее в сухи райони и не обича влага, тъй като в такава почва лесно бива нападана от гъбични заболявания.

 

 

Лечебно действие:

Нарът е определян като антибиотик, който подсилва много имунната система и предпазва от различни болести. С някои от своите съставки той е полезен за сърцето, понижава холестерола, спомага срещу развиването на ракови клетки и балансира кръвната захар. Той съдържа и много антиоксиданти.

Спомага за разширяване на кръвоносните съдове, а също и блокира ензимът „АСЕ“, вследствие на което се забелязва и понижаване на кръвното налягане.

Кората на нара съдържа алкалоид, танин и гликозид, които помагат при борбата с глистите. Също така кората е „убиец“ на вируси и микроби. Помага и при кожни инфекции и рани.

Друго свойство на нара е, че дава енергия и премахва умората.

Маслото, което се съдържа в семките на нара, отлично възстановява хормоналния баланс в организма. Препоръчително е да се консумират особено в случаите на болезнена менструация, главоболие и менопауза.

Нарът е едно от малкото сладки неща, които не само са допустими, но и препоръчителни за диабетиците.

Нарът е най-доброто средство за борба с анемията.

Дъбилните вещества в него унищожават инфекцията и облекчават болката при ранички в устата.

Сок от нар е задължителен елемент от дневното меню на всички, които работят в радиоактивни изотопи.

 

Начин на употреба:

Половин чаена лъжичка сок от нар 4 пъти на ден може да понижи значително нивото на кръвната захар.

Сок от нар, разреден с половин чаша вода, приеман 3 пъти на ден 30 минути преди хранене в продължение на два месеца ще заличи анемията.

Маска от леко изпечена и натрошена кора на нар, смесена със зехтин е отлично средство за борба с мазна кожа или акне.

Отвара от кори на нар са ефективно средство за успокояване на различни възпалителни процеси (на бъбреци, уши, очи, черен дроб, полови органи). За да си направите такава използвайте 2 с. л. настъргана кора от нар и 1 ч.ч. топла вода – варете около 30 минути, прецедете водата и приемайте по 50 г от отварата 2-3 пъти на ден преди хранене.

При наличие на глисти 40 г стърготини от кора на нар поставете в 400 г студена вода за период от 6 часа. След това сварете течността, докато половината количество се изпари. Останалото количество оставете да изстине и изпийте за около час на малки порции. След около 4-5 часа е необходимо да си направите клизма.

Кората от нар има стягащи свойства и често се използва срещу диария, колит и ентероколит. За възрастни е препоръчително да се взима щипка настъргана кора 3 пъти дневно след хранене. Децата може да пият само сок от нар. Полифенолите, съдържащ се в кората на нара, се справят ефективно с бацилите на дизинтерията.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Нар на следните заболявания:

Трихоцефалоза

Язва на стомаха

Анемия

Свинска тения

Розацея

Охроноза

Хронична диария