Банер за мобилна версия за апликация

Орех

Орехът /Juglans Regia/ е едно от най-старите дървета, чиито плодове са използвани като храна, а листата – като билка. Историческите сведения за растението са от 7000 г. пр.н.е. от времето на римляните, които са го нарекли "Кралското дърво на Юпитер".

Родината на ореха са планините на Централна Азия. В Европа дървото се разпространява благодарение на търговията по протежение на Пътя на коприната - маршрут между Азия и Близкия изток.

Листата съдържат 4—5% танини, следи от етерично масло, инозит, флавоноиди и веществото юглон, производно на оксинафтохинона, горчиви вещества, каротин, пектини и др.

Неузрелите изсушени плодчета съдържат до 2500 мг витамин С, тлъсто масло, Р-ситостерол, захари, нишесте и др., а външните зелени обвивки на плода -ОС- и р-хидроюглон (който при хидролиза се разпада на аглюкона юглон), танини, витамин С до 500 мг, ябълчна и лимонена киселина, захари, ензими и др.

 

Лечебно действие:

Листата на ореха са използвани в традиционната медицина на редица култури като антимикробно, антипаразитно, кератолитично, антидиарично, хипогликемично, тонизиращо и газогонно средство; така както и за лечение на синузит, стомашни болки и треска.

Екстрактите от листа на орех разкриват широк спектър антибактериална активност срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии като: стафилококус ауреус, псевдомонас аеругиноза, ешерихия коли, клебсиела пневмония, стафилококус епидермис, ентерококи и др.

Клинични проучвания доказват инхибиторна активност на ореховите полифеноли и полифенолни компоненти спрямо различни ензими като гликозидаза, захароза, малтаза и амилаза. В допълнение към тези констатации, изследователите доказали, че растението има положителен ефект при генетично наследен захарен диабет тип II. Приемът на екстракт от листа на орех намалява кръвната захар и стимулира възстановяването на β-клетки в панкреаса.

В българската народна медицина пресни листа, прилагани върху кожата или челото, са използвани за намаляване на висока температура и за облекчаване на ревматични болки.

Прилага се като локално средство за третиране на кожни възпаления и прекомерно изпотяване на ръцете и краката. То също помага за лечение на хронична екзема. Листата се използват локално за лечение на скалпа при сърбеж и пърхот, слънчево изгаряне и повърхностни изгаряния, както и като успокояващо при кожни заболявания.

Екстрактът от листа е доказано ефективен при лечение на неравномерна пигментация на кожата.

Ядките на ореха спомагат за защита дейността на сърцето и предотвратяват загубата на костна тъкан.

Кората, листата и обвивката на незрели зелени плодове се използват за лечение на рак на стомаха, черния дроб и рак на белия дроб.

Кората се използва и при артрит, кожни заболявания, зъбобол и за стимулиране растежа на косата.

В българската народна медицина листата на ореха се използват вътрешно при различни кожни заболявания — акне, пиодермит, херпетиформен дерматит, лимфатична диатеза, също при екземи и възпаления на клепачите.

Прилагат се и за лекуване на скрофулоза (лимфатизъм). Този ефект се обяснява с тонизиращото действие на танина върху организма.

Ореховите листа се употребяват още при гастроентерит, за подобряване на апетита и храносмилането, за промиване на устата при възпаление на венците, за промивки при гинекологични заболявания.

Зелените плодчета на ореха могат да се употребяват при хипо- и авитаминоза.

 

Начин на употреба:

Около тридесет малки орехчета се нарязват на половина или се надупчват, заливат се колкото да се покрият с ракия и се оставят на топло за две седмици. След това се прецежда и се съхранява на студено. Може да се приема по една чаена или супена лъжица за профилактика на стомашно-чревния тракт, черния дроб и отделителната система. 

Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка с нарязани на ситно орехови листа се попарва с 1/4 литър току-що завряла вода и се оставя малко да покисне.

За баня на цялото тяло се взимат 100 г листа, а за промивки една препълнена чаена лъжичка нарязани на дребно листа на 1/4 литър вода. За силна отвара се взима двойно повече.

Около 20 зелени орехчета се нарязват на четвъртинки и се напълват в бутилка с широко гърло, след което се заливат с 1 литър житна ракия, която да е два-три пръста над тях. Добре затворена, бутилката се оставя 14 дни до четири седмици на слънце или топло място. След това течността се прецежда и се напълва в шишета.Според нуждата се взима пълна лъжичка от нея. Вкусен орехов ликьор можете да получите, ако към зелените орехчета прибавите 2-3 карамфилчета, една кора от канела, една ванилия и измита, непръскана кора от един портокал, 500 г захар се сваряват в 1/4 литър вода и след като изстине, тя се прибавя към прецедената орехова есенция.

Пресните листа се използват като се прибавят във водата за къпане на малки деца.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Орех на следните заболявания:

Аденксит

Адисонова болест

Атеросклероза

Безвкусен диабет

Говежда тения

Рак

Рак на гърдата

Рак на стомаха

Салмонелоза

Свинска тения

Тендовагинит

Трихоцефалоза

Хемолитична анемия

Цироза