Банер за мобилна версия за апликация
Пача трева
Пача трева е едногодишно тревисто растение от семейство Лападови. Среща се почти навсякъде. Ценно пасищно растение, понася отъпкване. Семената му са добра храна за птиците. Използва се за затревяване и като билка.
Стръковете на растението, брани през време на цъфтежа - юни-септември, се сушат на сянка или в сушилня до 40оC. Изсушената пача трева е със зелени стъбла и листа, без миризма и със слабо тръпчив вкус.
В листната част се съдържат гликозиди, алкалоиди, провитамин А, аскорбинова киселина, въглехидрати, смоли, салицилова киселина, силикат и други вещества.
Лечебно действие:
Пачата трева има широк спектър на действие. Прилага се за лечение на различните видове рак, съдови и чернодробни заболявания.
В своята прясна или изсушена форма билката се използва при проблеми в стомашно-чревния тракт.
Смята се, че консумацията на отвара от пачата трева проявява кръвоспиращо и пикочогонно действие, повишава кръвното налягане и вентилационния обем на белите дробове.
Известна е с благотворното си действие при неразположения на дихателните пътища и възпаления в зоната на пикочния мехур.
Пача трева се препоръчва при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при кръвотечения от стомаха, червата, матката и др. (язва, кървава диария, изобилна менструация).
Използвана външно под формата на лапи, билката притежава ускоряващо и подпомагащо заздравяването действие на рани и наранявания.
Начин на употреба:
Запарват се 2 с. л. от билката в 500 мл вряща вода. Запарката кисне 10 минути, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 150 мл 3 пъти дневно преди хранене.
Вж. в сайта рецепти за лечение с Пача трева на следните заболявания: