Банер за мобилна версия за апликация

Салеп

Многогодишно тревисто растение с две подземни грудки. Високо от 10 до 25 см. Всички околоцветни листчета, без устната, събрани шлемовидно в горната част на цвета. Устната на цвета е триделна, по-широка отколкото дълга, с къси широки дялове. Шпората на цвета завита нагоре.

Цъфти април - юни. По време на цъфтеж едната грудка храни растението, поради което е набръчкана (майчина грудка), а от другата, която е сочна, се развива растението през следващата година (дъщерна грудка).

Грудките съдържат богатия на скорбяла и хранителни вещества полизахарид, наречен глюкоманан. Салеповото брашно се консумира основно под формата на напитки и десерти.

Установен е в цяла България при надморска височина до 1500 м.

Използват се дъщерните грудки, които се изчистват и измиват, поставят се за кратко време (3-4 мин.) във вряща вода, след което се сушат при температура 50-60° С.

 

Лечебно действие:

  • Грудките имат омекчително и противовъзпалително действие дължащо се на голямото съдържание на слузни вещества. Използва се при възпаления на дихателните пътища, при стомашно-чревни заболявания и други.
  • Регулира менструалния цикъл;
  • Предотвратява запек;
  • Намалява глистите.

 

Начин на употреба:

В съд за варене се слагат 2 чаши вода или пълномаслено мляко. Добавя се 12 г салеп (1 пакетче) и се разбърква, докато се разтвори добре. Сместа се оставя да заври, като се бърка непрекъснато. Подслажда се със захар или мед на вкус. По желание може да се добави ванилия или канела.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Салеп на следните заболявания:

Дизентерия

Паркинсонова болест

Рак на дебелото черво

Рак на правото черво

Язва на стомаха