Банер за мобилна версия за апликация

Трънка

Трънката е силно разклонен бодлив храст с тъмносива кора. Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни, назъбени. Цветовете са бели, най-често единични, с 5—6 мм дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките са многобройни. Плодът е костилков, кълбовиден до елипсовиден, тъмносин със синкав восъчен налеп и стипчиво кисел вкус.

Трънката цъфти през май, а плодовете се берат през септември, когато омекват, захарността им се увеличава, а тръпчивостта намалява. Когато паднат първите слани, част от гликозата на плода се превръща във фруктоза, а киселинността и съдържанието на дъбилни вещества намаляват.

Химическият състав на плодовете зависи от климатичните и почвените условия. Съдържат сравнително малко вода – до 72 на сто, захари – 7 до 8 на сто. Трънката се сочи като един от най-киселите плодове. Това се дължи на ябълчната, лимонената, винената и янтарната киселина, чието количество в неузрелите плодове достига до 35 на сто.

В трънката се съдържат важните витамини А, В1, В2, В3, С (33мг/100г) и Е, както и ценни минерали – калий, калций, магнезий, желязо, фосфор и т.н. 

 

Лечебно действие:

През последните години към нея се проявява изключителен интерес, предвид ефективността ѝ срещу атрофията на мускулната тъкан, която е често явление при хората в напреднала възраст и една от съществените причини за травми при тях. Олеаноловата киселина способства за намаление на артериалното налягане, противодейства на спазмите на коронарните съдове и пристъпите на аритмия. Кумарините се характеризират със спазмолитично, противотумурно и антикоагулантно действие. 

Трънките се използват при нарушения на обмяната на веществата, невралгии, авитаминоза, както и като потогенно и температуропонижаващо средство.

Отварата от цветовете има леко слабително действие и се използва при запек и лениви черва.

Отварата от листата се прилага като пикочогонно средство при възпаления на бъбреците и пикочните пътища, при стомашно-чревни заболявания и обриви.

Сок от плодовете повлиява благоприятно възпалението на венците и гърлото. Освен това той възбужда апетита, защото има подчертано сокогонно действие и подпомага; храносмилането. Плодовете имат също кръвопречистващо и запичащо действие. Използват се и при болезнени състояния: невралгия, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур.

 

Начин на употреба:

6-8 изсушени плода се заливат с 250 мл вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Запарката се прецежда и се изпива на 2-3 пъти за 1 ден.

Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 мл вряща вода и киснат 8 часа). Изпива се за 1 ден.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Трънка на следните заболявания:

Хронична диария

Рак на черния дроб