Банер за мобилна версия за апликация
Хрян
Хрянът (Armoracia rusticana) е род многогодишно растение от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), в което са и синапът и различните видове зеле. Растението в наши дни се отглежда по целия свят. Достига 1,5 m на височина и се отглежда главно заради големия си бял заострен корен, въпреки че и листата могат да се ядат.
Коренът му се използва като зеленчук или смлян като подправка. Самият корен на хряна почти няма аромат. Когато се нареже или настърже обаче, ензими от разрушените клетки на растението разлагат синигрина (вид глюкозинолат) на алилизотиоцианат (горчично масло), който дразни синусите и очите. След като се настърже, ако не се използва веднага или смеси с оцет, коренът потъмнява и губи острите си миризма и вкус и става неприятно горчив, ако се изложи на въздух и топлина.
Лечебно действие:
Има апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично действие.
Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и диуретичния ефект. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет.
Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.
Настърганият хрян се препоръчва при инфекции на пикочния тракт и бъбреците, както и в случаи на бронхит. Заедно с меда облекчава упорита кашлица, при която има обилни храчки, дължащи се на голямо количество слуз, покриваща горните дихателни пътища.
Хрянът подпомага дейността на дихателната система не само при респираторни заболявания, но и при пушачи.
Той е изключително подходящ при хроничен синузит, тъй като насърчава извеждането на слузта от синусите.
Допринася за поддържане на теглото.
Понижава кръвното налягане, укрепва сърцето, поддържа здравето на костите, стимулира имунната система.
Благодарение на високите нива на глюкозинати в състава си, намалява риска от рак.
Хрянът има и външно въздействие – лапа от хрян се препоръчва при астма, ревматизъм, главоболие, зъбобол или хронично възпаление на лакътната става.
Начин на употреба:
Рецепта с хрян за отслабване. Заливат се 2 чаени лъжици нестърган хрян в 400 мл вряща вода. След един час прецедете запарката. Пийте по една кафена чашка 3 пъти на ден около 20 минути преди ядене.
Рецепта с хрян при упорита кашлица . Известно е, че ефикасен метод при кашлица е комбинацията от люто и сладко. За целта смесете равни части от мед и пресен ситно настърган хрян. Взимайте по 1-3 чаени лъжици от тази смес 3 пъти на ден преди хранене. Можете да използвате сместа и при хрема.
Компрес от хрян при болежки. Вземете корен от хрян и го настържете на ситно. Направете компрес с него, като го разстелете върху хавлия или найлон, който поставете на болното място за 10-15 минути. Направете няколко процедури.
Хрянът помага и при високо кръвно, виене на свят и болки в гърдите. За тази цел залейте хрян с водка за едно денонощие. След това смесете в емайлиран съд с дървена лъжица 1 чаена чаша от получената настойка с 1 чаена чаша сок от мед, моркови, ряпа и червено цвекло, както и изтискан сок от 1 лимон. Приемайте по 3 пъти на ден по 1 супена лъжица преди ядене. Оставяйте сместа в хладилник, добре затворена.
Вж. в сайта рецепти за лечение с Хрян на следните заболявания:


