Банер за мобилна версия за апликация
Червена боровинка
Червена боровинка /Брусница/ е вечнозелено храстче, високо до 25 cm. Стъблата са изправени или възходящи с кафява гладка кора. Листата са кожести, обратно яйцевидни или елиптични, почти целокрайни или в горната половина раздалечено плитко назъбени, със слабо подвит хрущялен ръб, на върха закръглени, отгоре лъскави, отдолу матови, по-светлозелени с точковидни жлези. Цветовете са разположени на групи по 3-10, образуващи връхни гроздовидни съцветия. Чашката е 4 (5)-делна, жлезисторесничести триъгълни дялове. Венчето е бяло или бледорозово, дълго 5-8 mm, камбанковидно, почти до средата 4 (5)-делно. Тичинките са 8, по-рядко 10, с гъсто влакнести дръжки. Плодът е сферична, светло- до пурпурночервена сочна ягода, 5-8 mm в диаметър, с многобройни сърповидно извити семена.
Среща се в каменисти горски поляни и иглолистни гори.
Червената боровинка е хранително и лечебно растение. За храна се използват плодовете. Тъй като плодовете на червената боровинка са много кисели, те рядко се ядат пресни, а по-често се подслаждат и от тях се приготвят компоти, сокове и сладка. Също често суровите плодове се смилат на пюре и се смесват със захар, която запазва вкусовите качества и хранителните вещества.
Лечебно действие:
Билката от листа на червена боровинка има изразено антисептично действие върху пикочните пътища, както и диуретично, противовъзпалително и адстрингентно (затягащо) действие.
Продуктите с червена боровинка и самият плод в прясно или преработено състояние имат доказано действие на антиоксиданти; ефектът от приема им е противовъзпалителен, овладяват възпаления с бактериален причинител.
Антиоксидантите в червената боровинка могат да блокират възпалителните процеси в стомашната лигавица и така да повлияят оздравително при гастрит. Съдържащите се в плода червена боровинка органични киселини, флавоноиди, антоциани и витамин С позволяват това да бъде един природен целител на сериозни заболявания като гастрит и язва.
Червена боровинка е търсена и заради благотворното си въздействие върху сърдечно-съдовата и имунната система. Тези основни ефекти са толкова по-изразени, колкото по-високо е съдържанието на антоцианини в зрелите плодчета червена боровинка.
Редовният прием на сок от червена боровинка е доказано полезно за предпазване от заболявания на уринарния тракт.
Рeдoвнoтo ĸoнcyмиpaнe нa coĸ oт чepвeни бopoвинĸи инxибиpa paзвитиeтo и paзпpocтpaнeниeтo нa бeлoдpoбни зaбoлявaния, пpoблeми пpи дeбeлo чepвo, пpocтaтни и дpyги тyмopи зaбoлявaния.
Coĸът oт чepвeнa бopoвинĸa cъдъpжa aнти-ĸaнцepoгeнни ĸoмпoнeнти, ĸoитo пpeчaт нa pacтeжa нa paĸoвитe ĸлeтĸи, ocoбeнo тeзи, cвъpзaни c paĸ нa дeбeлoтo чepвo и пpocтaтaтa. Съдъpжaщото се в него гoлямo ĸoличecтвo caлицилoвa ĸиceлинa, ĸoeтo мoжe дa пoмoгнe зa нaмaлявaнe нa oтoĸa, пpeдoтвpaтявaнe oбpaзyвaнeтo нa ĸpъвни cъcиpeци и eлиминиpa тyмopи.
Също така предотвратява появата на рани и други орални заболявания като гингивит.
Използва се за намаляване на теглото. Помага за изгарянето на мазнините чрез изчерпване на токсините от тялото.
Начин на употреба:
Счита се, че прясната червена боровинка упражнява най-вече качествата си на антиоксидант, но и че тези качества са по-силно изразени при използването на сок, сосове, конфитюри или при прием на хранителна добавка с екстракти от червена боровинка. Като антиоксидант полезната червена боровинка допринася за съхраняване и бърза регенерация на клетъчните обвивки – има “отбранителна” роля спрямо свободните радикали и съдейства за устойчивост на клетките.
В 100 г пресни плодове има само 49 калории, похапването им дава бодрост и енергия без излишно натоварване. Всъщност в случая с отслабването работят точно определени компоненти в червената боровинка, които ускоряват метаболизма и по-специално мастната обмяна.
Вж. в сайта рецепти за лечение с Червена боровинка на следните заболявания:


