Банер за мобилна версия за апликация

Червен кантарион

Червен кантарион е едногодишно или двугодишно тревисто растение с голо, изправено, четириръбесто, разклонено в горната си част стъбло. Стъблените листа са срещуположни, елипсовидни, целокрайни, а приосновните образуват розетка от обратно яйцевидни, стеснени към основата си листа. Цветовете са розовочервени, дребни, събрани в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката и венчето са петделни и сраснали в дълга тръбица. Плодът е цилиндрична двугнездна многосеменна кутийка.

Цъфти от юни до август-септември. Расте по сухи и тревисти места, ливади и горски поляни в цялата страна.

За лечебна цел се използват цъфтящите стръкове (Herba Centaurii), отрязани на около 15—20 см от върха.

Съдържа горчиви гликозиди - генциопикрозид, еритроцентраурин, както и алкалоиди, основно генцианин (производно на пиридина), восък, смоли, етерично масло и др. Доказано е наличието на флавоноидни вещества и аскорбинова киселина (витамин С).

Билката се нарича още бабиче, горчивка или жлъчка.

 

Лечебно действие:

Действа имунностимулиращо, апетитовъзбуждащо, подобрява храносмилането, тъй като тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок, има и газогонно действие.

Прилага се при болезнени диспепсии, възпаление на черния дроб, анемия, трескави състояния, диабет.

Експериментално е доказано, че съдържащият се в растението генциопикрозид има противоглистно действие.

Външно се прилага при бавнозаздравяващи рани. 

В миналото е използван за лечение на маларията, тъй като може да понижи температурата при трескави състояния.

В българската народна медицина червеният кантарион се употребява при болести на черния дроб, жлъчката и далака, при глисти, апоплексия, парализи, епилепсия, запек, туберкулоза, липса на апетит, маточни кръвоизливи, хемороиди, бяло течение, туберкулоза в червата, цироза на черния дроб, воднянка, захарен диабет, главоболие.

 

Начин на употреба:

От надземната част на билката се приготвя запарка (1 чаена лъжичка билка на 200 см3 гореща вода), която се изпива на 3 пъти, 30 мин. преди ядене (или 1 суп. лъжица в 500 мл вода ври 5 мин и се пие 15 мин преди ядене 4 пъти дневно).

Може да се направи и извлек с вино в съотношение 1:10 (60 г билка кисне в 1 л вино за 8 дни, прецежда се и се държи на хладно), който се пие се по една винена чаша преди ядене - при анемия и след тежко боледуване.

Запарката се прилага за компреси при бавно заздравяващи рани и при косопад. Понякога външно се прилага и счукана билка, смесена със зехтин (кисне се 20 дни в зехтин (1:10) за мазане на рани от изгаряния и гнойни рани.

При язва на стомаха и при бременност да не се прилага.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Червен кантарион на следните заболявания:

Адисонова болест

Анемия

Асцит

Гастрит

Глосит

Дископатия

Ентерит

Ентероколит

Епидемичен паротит

Жлъчни камъни

Коремен тиф

Мигрена

Остър простатит

Перианална фистула

Перитонит

Полиомиелит

Простатит

Първична билиарна цироза

Рак на панкреаса

Рак на хранопровода

Рак на черния дроб

Склеродермия

Фибромиалгичен синдром

Хемолитична анемия

Хемолитична анемия

Херния

Хроничен простатит

Язвен колит