Банер за мобилна версия за апликация
Червен кантарион
Червен кантарион е едногодишно или двугодишно тревисто растение с голо, изправено, четириръбесто, разклонено в горната си част стъбло. Стъблените листа са срещуположни, елипсовидни, целокрайни, а приосновните образуват розетка от обратно яйцевидни, стеснени към основата си листа. Цветовете са розовочервени, дребни, събрани в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката и венчето са петделни и сраснали в дълга тръбица. Плодът е цилиндрична двугнездна многосеменна кутийка.
Цъфти от юни до август-септември. Расте по сухи и тревисти места, ливади и горски поляни в цялата страна.
За лечебна цел се използват цъфтящите стръкове (Herba Centaurii), отрязани на около 15—20 см от върха.
Съдържа горчиви гликозиди - генциопикрозид, еритроцентраурин, както и алкалоиди, основно генцианин (производно на пиридина), восък, смоли, етерично масло и др. Доказано е наличието на флавоноидни вещества и аскорбинова киселина (витамин С).
Билката се нарича още бабиче, горчивка или жлъчка.
Лечебно действие:
Действа имунностимулиращо, апетитовъзбуждащо, подобрява храносмилането, тъй като тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок, има и газогонно действие.
Прилага се при болезнени диспепсии, възпаление на черния дроб, анемия, трескави състояния, диабет.
Експериментално е доказано, че съдържащият се в растението генциопикрозид има противоглистно действие.
Външно се прилага при бавнозаздравяващи рани.
В миналото е използван за лечение на маларията, тъй като може да понижи температурата при трескави състояния.
В българската народна медицина червеният кантарион се употребява при болести на черния дроб, жлъчката и далака, при глисти, апоплексия, парализи, епилепсия, запек, туберкулоза, липса на апетит, маточни кръвоизливи, хемороиди, бяло течение, туберкулоза в червата, цироза на черния дроб, воднянка, захарен диабет, главоболие.
Начин на употреба:
От надземната част на билката се приготвя запарка (1 чаена лъжичка билка на 200 см3 гореща вода), която се изпива на 3 пъти, 30 мин. преди ядене (или 1 суп. лъжица в 500 мл вода ври 5 мин и се пие 15 мин преди ядене 4 пъти дневно).
Може да се направи и извлек с вино в съотношение 1:10 (60 г билка кисне в 1 л вино за 8 дни, прецежда се и се държи на хладно), който се пие се по една винена чаша преди ядене - при анемия и след тежко боледуване.
Запарката се прилага за компреси при бавно заздравяващи рани и при косопад. Понякога външно се прилага и счукана билка, смесена със зехтин (кисне се 20 дни в зехтин (1:10) за мазане на рани от изгаряния и гнойни рани.
При язва на стомаха и при бременност да не се прилага.
Вж. в сайта рецепти за лечение с Червен кантарион на следните заболявания:


