Банер за мобилна версия за апликация

Череша

Черешата е овощно дърво, принадлежащо към рода Сливи (Prunus), семейство Розови. Черешата има костилков плод. Клоните и са разположени вертикално, стеблото е гладко и има леко сив цвят, а листата и са средно големи и овални. Цветовете и са големи, бели, и са организирани в групи по 3-6 във всяко клонче. Цветовете образуват малки съцветия. Плодът е гладък и по него няма трапчинки. Черешовите дървета имат красиви цветове и понякога се отглеждат именно заради декоративната им стойност.

Черешите са богати на флавоноиди – като важните за имунитета антоцианини. Съдържат и кверцетин – силно противовъзпалително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания.

Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, и на витамин С, който подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вирусите и бактериите.

Най-широко разпространените видове череши, които са предназначени за консумация в прясно състояние, са дивата череша (Prunus avium) и вишната (Prunus cerasus). Родината на тези два вида е Европа и Западна Азия. Вишната се използва главно за приготвяне на мармалад и в кулинарията.

 

Лечебно действие:

Черешите съдържат най-високо развнище на борещи се с вирусите антиоксиданти, сравнени с повечето други плодове. Те са богати и на мелатонин, който осигурява здрав сън, бори се със стареенето и слабата памет.

Според проучванията, консумацията на череши намалява теглото и като цяло телесните мазнини, като заедно с това понижава и нивата на холестерола. Освен това има доказателства, че черешите намаляват риска от диабет и рак.

Приемът на череши помага при подагра и артрит. Те имат свойството да успокояват болката десет пъти повече от един аспирин.

Те имат съществена роля в превенцията и борбата с вирусите.

Те са полезни при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.

Черешите помагат при кашлица – за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар), който да се пие, докато е горещ.

Черешите са препоръчителни за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.

Намаляват мускулните болки.

Намаляват холестерола.

Понижават нивата на кръвната захар.

Подобряват съня.

 

Начин на употреба:

Сокът от череши е полезен - при запек, анемия и нарушения в храносмилането. При подобни проблеми той трябва да се пие по половин чаша няколко пъти дневно. При атония на червата и колит пък е добре да се изпива по 1 с.л. 3 пъти дневно.

Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

Плодът трябва да се яде на малки порции (до 300 г) по няколко пъти дневно. Те трябва да се сдъвкват внимателно за да се избегне подуване на стомаха.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Череша на следните заболявания:

Дерматомиозит

Сиалоаденит

Туберкулоза