Банер за мобилна версия за апликация
Черница
Черница, (на латински: Morus), е род покритосеменни растения от семейство Черничеви (Moraceae). Включва десетина вида дървета, разпространени главно в субтропичните области.
Дърветата обикновено са ниски на височина. Плодът е с размер 2–3 сантиметра и се използва за плънка на сладкарски изделия. От него могат да се правят също така сокове и вина. Листата на черницата са зелени, обикновени и са основна храна на копринената пеперуда. Най-широко разпространени са бялата (Morus alba) и черната черница (Morus nigra).
Листенцата на бялата черница са по-лъскави и едри, с грапави власинки. Плодът е много сладък. Среща се и във формата на плачещо дърво, предимно в по-топлите райони.
Черните черници са големи и сочни, с равномерно количество сладост и тръпчив вкус. Има разновидности във форма на храст. Лечебните свойства на листата и плода намират приложение в народната медицина на много страни.
Плодовете узряват през юни-август. От плодовете се приготвят петмези, компоти, сиропи и др.
В последните години учените провеждат редица изследвания, доказващи полезните свойства на черниците. Те са отличен източник на протеини, калций, желязо, витамин С, витамин К, фибри и др. Високата концентрация на антиоксиданта – ресвератрол забавя процеса на стареене.
За лечебни цели се събират по-младите листа. Най-добре е това да става през време на цъфтежа през април и май, но може и през цялото лято. Листата се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45 градуса по Целзий. Изсушените листа са без мирис, със зелен цвят и горчиво-сладникав вкус. Запазват се в сухо проветриво помещение.
Лечебно действие:
Доказани са лечебните свойства на черницата при бактериално, вирусно или причинено от паразити стомашно разстройство. Чревната лигавица се усилва и се намалява загубата на вода. Флавоноидите са причина за подобряване на тъканната пропускливост, а антиоксидантните свойства на танините облекчават спазмите.
Танините съдържащи се в черничевите листа действат заздравяващо и върху устната лигавица. Те смущават действието на ензимите, отделяни от бактериите, които атакуват зъбите. Черниците предотвратяват образуване на афти, развитието на кариеси, гингивит, както и болки в гърлото.
Съдържащите се в черниците танини, имат изсушаващ ефект – причина за ефективно действие при дерматози. Заздравяването на кожата е следствие от антибактериалните и антивирусните свойства на черниците. Лечебните и свойства помагат при проблеми, като акне и екзема. Черничевите листа са основни съставки в някои козметични кремове, намаляват образуването на меланин и появата на пигментни петна.
Чрез фармакологични изследвания се доказва, че черницата изостря нощното зрение и повишава защитната функция на очния нерв.
В народната медицина се приготвят домашни рецепти при инфекция на кръвта, екзема, незарастващи рани при диабетиците, нередовна менструация и авитаминоза.
Народната медицина използва черничевите листа при леки форми на диабет. Съдържащият се в тях витамин В2 спомага за задържането на гликозата в тъканите.
Начин на употреба:
За предотвратяване на инфекция на кръвта, шепа сушени бели черници се слагат в половин литър вряла вода. Варят се в продължение на шест минути на слаб огън. Охладената течност се разделя на две части. В продължение на 25 дни се пие 20 минути преди закуска и 20 минути преди вечеря.
При диабет: Около 2 с. л. дребно нарязани изсушени листа се запарват с 400 мл вряща вода. Киснат около половин час. Запарката се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.
За бавно зарастващите рани на диабетиците, във вряща чаша вода се добавят 5–6 пресни листа от бяла черница. Вари се в продължение на 2 минути, на слаб огън и се охлажда след това. От разтвора се прави компрес, задължително охладен. Процедурата се повтаря 2–3 пъти седмично, предназначена само за външно приложение.
Отварата срещу екзема се приготвя по същия начин. След охлаждане на течността, местата засегнати от екземи се потапят за минимум 10 минути във водата. Ръцете се изплакват с чиста вода след час. Процедурата се повтаря 3 пъти седмично, винаги с пресен разтвор.
От кората на черницата се произвежда мехлем, ефективен при порезни рани, леки изгаряния и драскотини. Кората се стрива на прах и се разбърква със зехтин в съотношение 1:30.
За да се приготви отвара от черница, с 250 мл вряла вода се залива 1 с.л ситно нарязани листа. След като се охлади, се прецежда. Приема се по малко, през целия ден. Отварата е изключително ефективна при нередовна менструация, авитаминоза, задух и благоприятства укрепването на организма.
На сърдечно болните се препоръчва в продължение на месец да изяждат по 300-400 г черници дневно, разделени на 3-4 приема. Това подобрява сърдечната дейност.
Отвара от черничеви листа или дървесна кора се препоръчва при стомашни колики и тении. Отвара от раздробена дървесна кора с добавка на растително масло се прилага външно за заздравяване на рани.
Листа от черница против хипертония:
Залейте 5-6 млади и зелени листа от черница с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете ги да поврат на бавен огън в продължение на 2 минути и прецедете отварата. За сваляне на кръвното пийте от нея през целия ден, вместо вода.
1 ч. лъж. наситнени черничеви листа се заливат с 200-250 мл вряла вода. След 3-5 минути се прецежда и се консумира.
2 суп. лъж. черничеви листа се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Прецедената запарка се пие по една винена чаша преди храна, 4 пъти дневно.
Вж. в сайта рецепти за лечение с Черница на следните заболявания:


