Банер за мобилна версия за апликация

Ягода (горска)

Горската ягода (Fragaria vesca) е тревисто многогодишно растение с осева коренова система. Това означава, че коренът на горската ягода се състои от голям брой тънки коренови разклонения, които излизат от главния корен.

Горската ягода е изключително непретенциозен откъм условия за развитие растителен вид. Тя се развива еднакво добре и при сухи, и при влажни условия, в топли и в студени райони. Среща се в иглолистните и широколистните гори, а в някои райони и в субалпийския растителен пояс.

Листата на горската ягода са триделни, като отделните листчета са със силно назъбени ръбове. Целият триделен лист е свързан с дълга листна дръжка направо към основата на растението. Горската ягода има двуполови цветове, които са изградени от правилен двоен околоцветник, който се състои от 10 листчета, разделени на два кръга по 5. Освен това цветът се състои и от пет бели на цвят венчелистчета.

Горската ягода цъфти през късната пролет или през лятото в зависимост от района и надморската височина, на която се намира. След опрашването на растенията се появяват лъжливите плодове на растението. Те представляват яйцевидни или кълбовидни ароматни плодове. По-късно по повърхността или малко под нея се образуват същинските плодове на горската ягода. Този начин за образуване на плодовете е характерен за всички представители на род ягода.

За лечебни цели се използват както листата на горскта ягода, които са богати на танини, така и плодовете на растението, в които се съдържат големи количества витамин С. Листата се берат все още зелени в периода май-август, а след като се изсушат, придобиват бледо зелен цвят, без мирис и с леко горчив вкус.

 

Лечебно действие:

С пресни плодове или чай от листата на горската ягода се лекуват редица чернодробни, храносмилателни и сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на пресни плодовете на горска ягода повишава имунитета, помага при хроничен запек, захарен диабет, язва на стомаха, атеросклероза, подобрява храносмилането. 

Чрез листа от горска ягода се лекува хипертония, тъй като билката понижава артериалното налягане и забавя сърдечния ритъм.

Горската ягода има противовъзпалителни свойства, поради което е ефикасен лек при подагра, камъни в бъбреците, гастроинтестинални болки, чернодробни инфекции.

Чрез гаргара със сушени плодове се лекува стоматит и фарингит.

В народната медицина билката се използва при маточни кръвоизливи и други гинекологични заболявания, кожни обриви, хемороиди (под формата на лапи).

 

Начин на употреба:

Запарка от листата: Приготвя се като две супени лъжи изсушени листа се залеят с 500 мл. вряла вода и престояват така около 15 мин. Пият се по 2-3 чаши на ден преди ядене за профилактика и лечение.

Чай от сушени плодове – шепа сушени плодове се заливат с около 500 мл. вряла вода и се оставят да се запарят за няколко  минути. Честата консумация на чай от горска ягода помага при запек.

Пресен сок, който се получава от намачкани плодове. Лечението продължава около десетина дена, помага при ревматизтм и гликемия, действа детоксикиращо.

Лечебна козметична маска – прави се от намачкани горски ягоди, които се слагат върху лицето и възстановяват уморената кожа, забавят стареенето й и появата на бръчки.

 

Вж. в сайта рецепти за лечение с Ягода (горска) на следните заболявания:

Атеросклероза

Гастрит

Глосит

Говежда тения

Далекогледство

Левкемия

Менорагия

Мигрена

Перианална фистула

Рак на белия дроб

Рак на гърдата

Свинска тения

Синуит

Хепатит D

Хепатит А

Хепатит В

Хепатит С