Билколечение при аменорея

Аменореята е медицинско състояние, при което менструалният цикъл на жена в репродуктивна възраст спира внезапно без видима причина. Това неприятно състояние може да се случи както на момиче в тийнейджърска възраст, така и на жена в зряла възраст. Когато менструалният цикъл пропусне да се появи в тийнейджъркса възраст най-често състоянието се определя като първична аменорея и се дължи на хормоналния дисбаланс, характерен за възрастта. Вторичната аменорея, от друга срана, се случва на жени в сексуално зряла възраст и съвсем не е за подценяване, тъй като може да има сериозни последици върху женското здраве.

 

 

Билки и билколечение

 

Китайска ангелика

Известна е още като Angelica sinensis root или Dong Quai. Най-често се прилага за лечение на симптомите съпътстващи менопаузата.

Китайската ангелика има редица позитивни ефекти върху организма: намалява емоционалното пренапрежение, подобрява функциите на половите жлези, което води до нормализиране на концентрацията на естрогена и прогестерона, има спазмолитично действие, може да намали високото кръвно налягане.

Едновременно с тези ефекти подобрява функцията на маточната мускулатура като подобрява притока на кислород.

Друго полезно действие е овладяването на анемичния синдром дължащ се на кръвозагуба, този ефект е опосредстван от желязото, което се съдържа в билката.

 

Корен от Черен кохош

Билката е известна още като Cimicifuga Racemosa или Actaea Racemosa. Според някои билкари тази билка може да предизвика менструално кървене. Това свойство се дължи на съдържащите се фитоестрогени, които по естествен начин регулират цикъла при жената.

Други автори твърдят, че билката може да доведе до по-бърза регенерация на маточната лигавица, поради съдържанието на танини, които са известни със своя стягащ ефект.

Прилага се също и при болезнена менструация. Билката има способност да редуцира нежеланите последствия от климактериума (потене през нощта, прилив на горещи вълни).

 

Цариче при аменорея 

Билката се нарича още Шапиче, Длановка, а на латински Alchemilla vulgaris.

За тази билка се говори още от дълбока древност. Белият равнец, домашната коприва и Царичето са били основните лекарства за лечение на аменорея.

Смята се, че царичето стимулира овулацията и регулира производството на хормоните на жълтото тяло.

Alchemilla vulgaris се използва по-често като тинктура.

 

Домашна коприва

Билката има и други наименования: тамянка, страхливче, наметливо биле, Дяволска уста. Последното име в латински превод е Leonurus Cardiaca L.

Билката стимулира тонуса на матката, което е благоприятно условие за настъпване на менструация.

Други полезни ефекти от приема на домашната коприва са: понижаване на артериалното кръвно налягане, намаляване на оточността, редуциране на симптомите свързани с предменструалния период. Тези позитивни ефекти от приема на тамянката се дължат на алкалоидите (холин, стахидрин, леонурин) и флавоноиди (кверцетин, рутин).

 

Обичка 

На латински тази билка носи името Fuchsia Hybrida. Много често това растение служи за декорация на прозорците в българските къщи. Името на Fuchsia Hybrida на български е фуксия, но е по-известно като обичка, заради формата на неговите цветчета.

Използва се като алтернативно билково средство за лечение на менструални проблеми и безплодие, поради богатото съдържание на растителни хормони - гиберилини.

Растението може лесно да се завъди и отглежда на двора или в саксия. Използват се надземните части.

 

Корен шатавари 

Билката е известна с латинското си наименование Asparagus racemosus.

Има свойството да регулира естрогеновите нива и затова води до нормализиране и на менструалния цикъл, посредством нормализиране на фоликуларната фаза. Едновременно с това се слави с адаптогенните си свойства и повишаване на защитните сили на организма.

Препоръчва се също и при стрес индуцирано безплодие.

 

Бял божур 

На латински носи името Paeonia Officinalis

Тази билка е една от най-известните прилагани при аменорея. Тя засилва кръвотока към репродуктивните органи, подобрявайки трофиката им.

Освен това има спазмолитичен и болкоуспокояващ ефект, поради които се използва при болезнен менструален цикъл (дисменорея) и при болки в корема по време на предменструалния синдром.

 

Бял равнец 

Много известна билка, разпространена във всички региони на България.

По-често се използва за лечение на бъбречни проблеми. Но освен диуретично действие тази билка притежава и тонизиращ ефект върху маточната мускулатура. Това създава благоприятни условия за разкъсване на съдовете на функционалния ендоментриум (по-повърхностната част на лигавицата на матката, която отпада по време на менструация) и предизвикване на менструално кървене. 

 

Бабини зъби 

Химичният състав на тази билка е разнообразен, съдържа: спиростанови сапонини, сапогенина диосгенин, хектогенин, бета-ситостерол и кемпестерол, гиогенин и хлорогенин, астрагалин, трибулозид, стероидни фуростанови, алкалоиди.

Тази билка се препоръчва за стимулиране на овулацията. Има изследвания, които твърдят, че ефективността в предизвикване на овулация достига до 67%.

Билката трябва да бъде приемана от 5-тия до 14 ден от менструалния цикъл, в доза 300-400 милиграма на ден. Ефектът се получа след минимум 3 месечно приемане на билката, но може да се получи още на първия месец.

Повечето източници посочват по-голяма доза 600 милиграма дневно, с препоръката да се приема след хранене, защото има дразнещо действие върху стомашната лигавица.

Ако приемате билката под формата на отвара може да прилагате следната рецепта: 5 супени лъжици от билката или 3 пакетчета от чая се заливат с 1 литър вряла вода, поставя се на котлона да ври за около 30 минути. След това сместа се прецежда и се долива до 1 литър. След престояване 24 часа в хладилник, отварата се приема по следния начин: първи ден 3 пъти по 3 супени лъжици, втори ден 3 пъти по 4 супени лъжици, от третия ден, докато свърши отварата се приема по 5 лъжици, отново 3 пъти дневно след храна.

Най-известната билкова комбинация, която се прилага в България за предизвикване на менструален цикъл се състои от следните 5 билки: женско биле, салвия, червена детелина, хмел, върбинка. Тези билки съдържат фитоестрогени, които предизвикват овулация, стимулирайки съзряването на яйцеклетките.

Редовната овулация е една от най-важните предпоставки за нормализиране на менструалния цикъл. Билките се прилагат в първата фоликулстумулираща фаза на менструалния цикъл – от 1-вия до 14-тия ден.

Тези билки не трябва да бъдат прилагани, ако жената има рак на гърдата, миома или друго заболяване, в чиято генеза е въвлечена повишената концентрация на естрогени в кръвта.

Ангелика. Тази билка традиционно се използва при проблеми с раждането и отлепването на плацентата. Коренът от ангелика помага при всички гинекологични симптоми, включително аменорея и дисменорея.
Маточина. Маточината традиционно се изпозлва за лекуване на аменорея и менструални проблеми. Тя облекчава болезннеите крампи и регулира менструалния цикъл. Маточината също така помага при проблемите, свързани с аменореята, като мигрена и главоболие. Науката потвръждава действието на маточината за облекчаване на менструални проблеми и аменорея.
Каулофилум таликтроидес. Аюрведа препоръчва тази билка за стимулиране на менструацията и дейността на матката и яйчниците. Благодарение на calulopsonin, билката стимулира кръвния поток в женските полови органи и ги балансира.
Копър. Копърът е доста широко използвана билка както в медицината, така и в готвенето. Жените, които имат проблеми с регулярността на менструалния цикъл, както ижените с аменорея могат да я приемат регулярно, за да балансират менструалния си цикъл.

 

Рецепта Ванга

Външните люспи на 2 кг кромид лук се сваряват в 3 литра вода, докато стане тъмночервена. Пие се от водата по 1 кафена чашка сутрин на гладно или вечер.

 

Други рецепти

 

В стъклен буркан се редят плътно едно до друго ред зелени орехчета, на които трябва да се подреже горната част. Отгоре се посипват обилно със захар, следва нов ред орехчета докато бурканът се запълни. След това той трябва да се остави за един месец на тъмно място. После течността се прецежда, а от полученият сироп се пият по 12 капки, три пъти дневно преди хранене.

Смесват се по 20 г цвят от лопен и корени от сладка папрат, 10 г листа от мента и 30 г корени от иглика. Вземат се 2 с.л. от билките и се заливат с 500 мл вряща вода. Оставят се да врят 10 минути, престояват 1 час, след което се прецеждат. Пие се 4 пъти дневно преди хранене по 100 г.