Билколечение при асцит

Под асцит се разбира състояние на патологично натрупване на течност в коремната кухина. При здрави мъже има малко количество или изобщо не се съдържа течност интраперитонеално. При жените може да има малко течност, от порядъка на 20 мл., в зависимост от фазата на менструалния цикъл.

 

 

Билки и билколечение

 

Магданоз

Натрупаната течност в коремната кухина е вредна и трябва да се отстрани. Използването на билков диуретик е безопасен и полезен начин за това.

Магданозът се е доказал като добър диуретик и дълго време се използва като медицинска билка. Той подпомага функционирането на бъбреците и подобрява дейността на имунната система. Достатъчно е всеки ден да дъвчете по няколко пресни листа или да приготвите чай.

 

Сминдух семена

Семената от сминдух могат да се наредят сред медицинските билки, тъй като притежават антидиабетични, антилипидемични, антиоксидантни и противоракови свойства. Това ги прави изключително полезни за пациенти с диабет, сърдечни нарушения и рак.

Употребата на семената от сминдух при асцит може да намали подуването в корема, дължащо се на натрупаната течност. Откриват се най-вече в изсушена форма. За да ги използвате при асцит, напълнете буркан с 1 литър вода и добавете чаша семена от сминдух към него. След 12 часа прецедете водата и пийте от нея всяка сутрин.

 

Хвойновиден мъх

Polytrichum juniperinum или хвойновиден мъх е известен със своите забележителни медицински употреби. Той е чудесна билка за пациенти с асцит поради мощните си диуретични свойства. Пиенето на чай от хвойновиден мъх два пъти дневно може да спомогне за справяне с прекомерно натрупаната течност. През годините е използван и за разтваряне на камъните в бъбреците и жлъчния мехур.

За да направите чай, в чаша вряща вода добавете 2-3 супени лъжици изсушени листа от хвойновиден мъх и оставете да се накисне за 10-15 минути. След това прецедете и изпийте.

 

Корен или листа глухарче 

Листата от глухарчета са естествен източник на калий и са известни с диуретичните си свойства. При наличие на асцит, може да се използват, за да се стимулира уринирането и изхвърлянето на токсичните течности. В същото време, корените от глухарче са полезни за лечение на възпаление на черния дроб и коремна болка.

За да направите чай от корените на глухарче, към 300 мл вряща вода в тенджера, добавете 100 грама пресни, фино нарязани корени от глухарче. Оставете да се накиснат за 30-40 минути, след което прецедете и се насладете на получения чай.

 

Корени от репей

Корените от репей са едно от най-добрите решения за асцит. Те, не само пречистват кръвта и отстраняват вредните токсини от тялото, но също така, действат като диуретик, за да извлекат излишните течности.

За да ги използвате, нарежете ги на малки парченца и ги поставете в тенджера. Добавете една чаена лъжичка масло. Поставете на котлона за около 4-5 минути като ги разбърквате. Насладете на хрупкави корени от репей и естествен лек при асцит.

 

Ревен 

10% от случаите на асцит имат връзка с определен раково заболяване на черния дроб. Ревенът притежава забележителни противоракови и антинеопластични свойства. За тези му свойства голяма роля има съединение в него, означавано като Rhein reoemodin. Същ така, употребата на ревен при асцит допринася и за облекчаване на подуването на корема.

Стъблото на ревена е годно за консумация, но не консумирайте листата, тъй като те са отровни!

 

Семената от сминдух

Семената от сминдух могат да се наредят сред медицинските билки, тъй като притежават антидиабетични, антилипидемични, антиоксидантни и противоракови свойства. Това ги прави изключително полезни за пациенти с диабет, сърдечни нарушения и рак. Употребата на семената от сминдух при асцит може да намали подуването в корема, дължащо се на натрупаната течност. Откриват се най-вече в изсушена форма. За да ги използвате при асцит, напълнете буркан с 1 литър вода и добавете чаша семена от сминдух към него. След 12 часа прецедете водата и пийте от нея всяка сутрин.

 

Тиква

Пригответе си една тиква и я отрежете отгоре като запазите капачето й. Извадете от нея семките и салото й и я напълнете със захар. След това захлупете тиквата с калпачето и я дръжте така 2 денонощия. Изцедете сока, който се е отделил и може да го вземате по 1 супена лъжица 3 пъти за ден, 20 минути преди всяко хранене. Тиквата може да я изядете. Както е известно, това растение действа пикочогонно и е полезно за много болести, включително и за черния дроб и за редица други здравословни проблеми.

 

Ракия и нишадър

Друга подобна на нея е с ракия и нишадър. Смесват се половин литър чиста гроздова ракия с 50 мл нишадър на прах. Взема се също по схемата на горната рецепта, по 1 супена лъжица.

 

Билкова смес

След една от тези 2 рецепти се взема и отвара от следната смес: зърна от ечемик, кора и реси от бяла бреза и корени от магданоз по 3 супени лъжици. Смесват се и се варят в 2 л вода на тих огън в продължение на 20 минути. Без да се свалят от котлона към тях се добавят още лешникови листа, цвят от лайка, царевични коси и парички (плод на вид глог морски) по 1 супена лъжица. Варят се заедно още 10 минути. Прецежда се още докато е горещо. Може да добавите и нишадър към всяка чаша отвара по ¼ чаена лъжичка, а за малки деца само на върха на ножа. Отварата се пие 10 минути след една от горните рецепти по 50 г.