Билколечение при атрофия

Атрофията представлява частично или пълно намаление на размерите на част от тялото или тъкан. Като цяло тя е физиологичен процес на реабсорбция и разпадане на тъкани на клетъчно ниво. Може да настъпи като част от нормалното развитие на организма. Когато настъпи поради заболяване или загуба на кръвоснабдяване на дадена част от тялото, атрофията е патологична.

Атрофията представлява намаляване на размерите на органите и тъканите поради недостатъчно хранене, било общо (глад, изтощителни болести), било местно (стесняване на артерии, поражения на нервната система и др).

 

 

Билки и билколечение

 

Алое вера

Когато се използва като локален гел, екстрактът от растението алое вера може да помогне за облекчаване на вагиналната сухота, често свързана с вагинална атрофия. Той може да има и противовъзпалителен ефект, който може да помогне за облекчаване на сърбеж и възпаление. Когато се прилага локално, може да се смята, че е и антиинфекциозна и подпомага възстановяването на увредена тъкан, включително мукозни мембрани, като вагиналната област. 

 

Календула

Когато се използва външно като крем, календулата се счита за овлажняваща, но има и противовъзпалителни и противоинфекциозни свойства. Той се използва широко като добавка към козметичните кремове и може да стимулира производството на колаген, който може да помогне за поддържането на атрофирана вагинална тъкан. Също така се смята, че облекчава сърбежа, който може да дойде с вагинална атрофия и сухота, свързани с менопаузата. По време на менопаузата, липсата на смазване може да предразположи вагиналната област към инфекция; невен крем може да помогне за предотвратяване на този проблем. Говорете първо на вашия доставчик на здравни услуги.

 

Детелина

Екстракти или добавки могат да бъдат получени от източници като соя и червена детелина. Приемането на фитоестрогени под формата на соев екстракт или екстракт от червена детелина може да помогне за елиминиране на симптомите на вагинална атрофия, като действа като естествена естрогенна замяна. Това може да се постигне и чрез включване на соеви продукти като тофу, соево мляко и едамам в храната.

 

Херициум

Японската гъба Херициум успешно се прилага при различни форми на възрастови промени в мозъка, включително мозъчна атрофия. Изключително ефикасни, гъбите навлизат вече и на българския пазар и могат да се намерят в някои дрогерии и аптеки. Гъбата Херициум съдържа веществото еринацин, способстващо регенерирането на нервните клетки и забавящо мозъчното стареене.

 

Билкова смес

Народната медицина препоръчва следния микс при атрофия на мозъчната кора: равни пропорции от коприва, дяволска уста, риган и полски хвощ се смесват хубаво. Приема се запарка от една чаена лъжица в чаша вода 300 мл, три пъти на ден преди храна.

Подобно действие има и чаят от шипки, който може да се приема неограничено. Приготвя се като шипковите плодчета се запарват в термос 8 часа, след което се пие като обикновен чай, позволява се добавяне на мед и лимон.

 

 

Хранителен режим

 

Препоръчват се млечни продукти, месо, риба. Важно е да се следят нивата на холестерол и при нужда да се регулират с билкови продукти.

Полезни са орехите, лешниците, слънчогледови и тиквени семки.

Боб и леща, гъби.

Пресни плодове и зеленчуци, особено чушки, зеле, броколи, моркови, цвекло.

От плодовете с предимство са нарът, лимоните, гроздето, а също така и ягоди, ябълки, арония и касис.