Билколечение при болки в гърба

Болките в гърба са едно от най-честите оплаквания. Опитът показва, че около 90% от хората са имали поне веднъж в живота си болки в гърба или шията, а при 50% тези оплаквания са периодични. При повечето хора болката се появява след тежък ден, не е много силна и изчезва след няколко часа почивка. В тези случаи определено не може да се говори за заболяване. Причината за болката е претоварване на мускулите, които поддържат гърба изправен. Тези мускули не се контролират съзнателно и особено при неправилна поза те са в постоянно напрежение. По този начин, те се претоварват. Тогава се появява и болката – сигнал, че трябва да се погрижим за себе си.

 

 

Билки и билколечение

 

Карамфилово масло

То е популярно лекарство и за зъбобол. Нанесете една или две капки от това отлично противовъзпалително средство директно към болния си зъб.

 

Розово масло

То е богато на съставки, които успокояват нервната система. Противовъзпалителните агенти го правят един от любимите съюзници за облекчаване на артритни болки и страдания. То е и антиспазмолитично, така че облекчава менструални или мускулни крампи.

 

Босвелия

Тя съдържа противовъзпалителни и аналгетични бозвелови киселини, които могат да успокояват болка от спортни травми и също може да помогнат при остеоартритна болка в коляното. Взимайте 150 до 400 мг капсули или таблетки (стандартизираните съдържат 30% до 65 процента бозвелова киселини) три пъти дневно в продължение на два до три месеца.

 

Джинджифил

Корените на джинджифил, жен-шен, ангелика, див сладък картоф и разклонена цимицифуга са богати на противовъзпалителни стероиди. 20-30 капки тинктура, направена от пресни или сухи корени на някоя от тези билки помагат да намалят болки в ставите. Синтезираните стероидни лекарства, за разлика от билките, често имат отрицателно въздействие върху имунната система и са известни за стимулиране на остеопороза.

 

Много лют червен пипер (Кайен)

Кайенът е подправка към ястия, но също така е и мощен боец срещу болка. Фондацията The George Mateljan, ангажирана с обучението на обществеността за здравословни храни, признава лютия червен пипер за ефективен борец при хора, страдащи от куп болежки и остеоартрит.

 

Kора от бяла върба

Тя се използва за лечение на болка още от древните гърци преди повече от 2400 години. Американските индианци в Северна Америка я използват като болкоуспокояващо още преди пристигането на европейските заселници. Изследване на салицин, болкоуспокояваща съставка във върбовата кора, довела до откриването на аспирин през 1899. Най-важната активна съставка е салицин, но в кората на върбата се съдържат и други противовъзпалителни съставки.

 

Ленено масло

Лененото масло е богато на есенциални мастни киселини, които насърчават баланса между омега-3 и 6 мастни киселини в кръвта. Този баланс намалява възпалителния отговор в тялото. Въпреки че най-често се използва като слабително средство, лененото семе също е полезно за жените, които страдат от болки в гърдите.

 

Арника 

Благодарение на противовъзпалителните й свойства, се използва за облекчаване на болката в случай на наранявания, травми и контузии.

 

Бяла върба

Бялата върба благодарение на веществото салицин, което се получава в големи количества от кората на самото растение, фигурира сред най-важните природни противовъзпалителни средства и са известна също неговите аналгетични свойства, полезни за облекчаване на болката.

 

Рецепти Ванга

Мястото се навлажнява често със сок от колопит (син минзухар).

 

  • Яжте 2-3 скилидки чесън на ден. Маслото от чесън също е много ефективно. Начин на приготвяне: изпържете 10 скилидки в 60 ml.синапено, сусамово или кокосово масло. Прецедете сместа, оставете  да изстине и вече можете да масажирате гърба. Ментовото масло също е много подходящо за облекчаване на болката.
  • Обелете няколко картофа и ги нарежете на малки кубчета. Сварете ги и намачкайте. След като изстине сместа, приложете на гърба с някаква превръзка – да стои така 1 час.
  • Листата от босилек също са много ефективни. В чаша вода сварете 10 пресни листа от босилек. Оставете на огъня докато изври половината количество. Охладете и добавете1/4 лъжица сол. Пийте от тази течност веднъж дневно.
  • Направете чай от 5 зрънца черен пипер, примесени с 5 скилидки чесън и 1-2 грама сух джинджифил. Пийте 2 пъти дневно от този чай.