Билколечение при бронхиектазна болест

Бронхиектазната болест представлява дълготрайно заболяване на белите дробове. Ако страдате от бронхиектазна болест, дихателните Ви пътища (тръбите, които свързват трахеята с най-долната част на дробовете) са по-широки от обикновено. Това води до натрупване на секрет (храчки) и Ви излага на повишен риск от развиване на белодробни инфекции. Инфекциите могат да причинят възпаление на белите дробове, което може да увреди или запуши част от дробовете, причинявайки симптоми като задух, болки в гърдите и умора. Бронхиектазната болест е известна и като несвързани с кистична фиброза бронхиектазии.

Различни причини могат да доведат до отслабване и деструкция на бронхиалната стена, в резултат на което да настъпи разширение на бронхите. Най-често се касае за вродени аномалии на бронхиалното дърво, които обикновено се получат в първите месеци на бременността вследствие на различни инфекции на майката. Повишена честота на заболяването се наблюдава освен това и при муковисцидоза, атипична бронхиална астма.

 

 

Билки и билколечение

 

2 части подбел, 1 част риганова трева и 2 части лайка се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 0.5 л вряла вода. Оставят се да престоят в термос за една нощ. Да се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.
300 гр. мед, 1/2 чаша вода, лист на алое – нарязан на дребно, се варят 2 часа на слаб огън. Охладената смес се приема по 1 с.л. 3 пъти дневно.

 

Равни части от блатна трева, брезови пъпки, жълта комунига, корен от ружа и корен от бял оман се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 0.5 л вряла вода. Оставят се в термос за една нощ. Отварата се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

 

Равни части от дъбова кора, риганова трева, лечебна пищялка (корен), жълт кантарион (трева), невен (цвят), калина (кора), листенца дребноцветна върбовка, детелина (цвят) се смилат в кафемелачка. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 0.5 л вряла вода. Оставят се да престоят в термос за една нощ. Отварата се приема по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца. 

 

Смесват се равни части от червена боровинка, коприва (трева), блатен тъжник (цвят), лавров лист, ленено семе, липов цвят, листа от малина. 2 супени лъжици от предварително смляната в кафемелачка смес се заливат с 0.5 л вряла вода. Отварата се оставя да престои в термос за една нощ. Приема се по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 

Смесват се 1/2 част копитник, 1 част листа от малина, 1 част листа от шапиче, 2 части листа от подбел, 2 части ментова трева, 1 част корен от глухарче, 1 част очанка (трева). 2 супени лъжици от предварително смляната смес се запарват в 0.5 л вода и се оставят в термос за една нощ. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 

Смесват се и се смилат в кафемелачка 1 корен от иглика, танацетум (цвят), 2 части живовляк (лист), 1 част дяволска уста (стрък), 1 част лайка, корен от гръцка валериана. 2 супени лъжици от смляната смес се запарват в 0.5 л вряла вода. Отварата се оставя в термос за една нощ. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца.

 

Смесват се 3 части листа от касис, 2 части сладък корен (сладник), 1 част борови пъпки, 1 част бял равнец (трева), 1 част плодове от копър. Предварително смляната смес се залива с 0.5 л вряла вода и се оставя в термос за една нощ. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 1.5-2 месеца.

 

Смилат се в кафемелачка 2 части трицветна теменуга (трева), 2 части полски хвощ (трева), 2 части мащерка (трева), 3 части шипка (плод), 1 част евкалипт (листа). 2 супени лъжици от смляната смес се заливат с 0.5 л вряла вода. Оставят се в термос за една нощ. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 1.5 месеца.

 

Смилат се равни части от корен от ружа, ледум палустре (блатна трева), брезови пъпки, корен от бял оман, жълта комунига (трева), риганова трева, мента (трева), змийско мляко (трева). 2 супени лъжици от сместа се заливат с 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца.

 

Смесват се равни части от бял равнец (трева), невен (цвят), подбел (листа), жълт кантарион (трева), мащерка (трева), плодове от копър. 2 супени лъжици от предварително смляната смес се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ. Отварата се приема по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5 месеца

 

Смесват се и се смилат равни части от трева от трицветна теменуга, лайка, корен от гръцка валериана, коприва (трева), корен от бял оман, листа от дребноцветна върбовка. 2 супени лъжици от получената смес се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят в термос за една нощ. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца

 

Смесват се равни части от брезови пъпки, риганова трева, дъбова кора, борови пъпки, живовляк, шипка (плод), глог (плод), офика(плод). Сместа се смила в кафемелачка и се залива с 0.5 литра вряла вода. Оставя се в термос за една нощ. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 1.5-2 месеца

 

Смилат се 4 части ледум палустре (блатна трева), 1 част брезови пъпки, 2 части риганова трева, 1 част коприва (листа). 2 супени лъжици от смесените билки се запарват в 0.5 л вряла вода и се оставят да престоят една нощ. Приема се по 1/4 чаша 4 пъти дневно в продължение на 1.5-2  месеца