Билколечение при булимия

Булимията е хранително разстройство, което се изразява в бързото поглъщане на голямо количество храна за кратко време (тъпчене), след което нарочно се предизвиква повръщане и често се прекалява с употребата на разслабителни средства и диуретици, гладуване или прекомерно физическо натоварване. Това заболяване засяга най-често девойките и жените около двадесет годишна възраст. Вижте кои растения могат да помогнат, ако вие или ваш близък страда от булимия.
При лечението на булимията трябва да участват няколко специалиста, за да се излекува не само булимията като заболяване на психиката, но и усложненията от булимията:

 

 

Билки и билколечение

 

Билколечение се основава на използване на билки, които имат успокояващ нервната система ефект в комбинация с други благоприятни действия като повлияване на гаденето, метеоризма и т.н. Следните билки и растения са сред най-добрите естествени добавки за лечение на булимия:

 

Жълт кантарион

Много добър ефект при лечението на булимията оказват билките: жълт кантарион и пасифлора инкомпакта. Те могат да бъдат приемани под формата на чайове и тинктури или таблетки. Най-препоръчвания вариант според повечето източници е приемането на билките под формата на тинктура. Предполага се, че под такава форма билки оказват най-бързо своя ефект и могат да бъдат по-лесно дозирани като дозата по лесно може да се повишава или намалява в зависимост от състоянието на пациентката.

Кантарионът и пасифлора инкомпакта имат общо успокояващ ефект и подобряват настроението.

 

Ашваганд

Друга много прилагана за лечение на булимия билка е Ашваганда (Ashwagandha) известна и като индийски жен шен. Тя се използва като помощник при борбата със стреса и липсата на енергия. Намалява мускулната слабост, която е силно изразена при болните от булимия, освен това тя има и имуностимулиращо действие, възстановява сексуалното влечение.

 

Ангелика

Ангелика, известно още като лечебна пищялка или женски женшен. Латинското наименование на билката е Angelica archangelica L. Тази билка е много препоръчителна за лечението на булимията, защото повлиява не само симптомите на нервност, тревожност и емоционален глад, но и балансира дисбаланса на половите хормони и повишава тонуса на организма.

 

Корен от глухарче

Корен от глухарче подобрява функцията на черния дроб и метаболизма на мазнините. Листата са естествен диуретик, и са богати на микроелементи, особено калий.

 

Семена

Семена от копър, канела, и лененото масло помагат за потискане на гладът.

 

Джинджифил

Джинджифилът стимулира кръвообращението, подобрява храносмилането, има тонизиращо действие върху организма. В джинджифилът се съдържат съставки, които намаляват гаденето, болките в стомаха и метеоризма.

 

Коприва

Копривата – освен че се използва при борбата с целулит, консумирана под формата на чай, премахва излишните количества вода, натрупана в организма и подобрява кръвообращението.

 

Портокал

Портокалите – подпомагат храната да премине по-бързо през храносмилателния тракт, като не възпрепятстват усвояването на полезните хранителни вещества.

Не забравяйте обаче, че булимията е състояние, което съсипва не само тялото но и съзнанието на заболелия.Търпението и позитивното мислене, както и подкрепата към болните, е съпътстваща част по пътя към изхода от тази болест.

 

Канела и ленено масло

Идеално средство за подтискане на гладът.