Билколечение при бурсит

Бурситът представлява възпаление на която и да е от бурсите в човешкото тяло. Възпалението на околоставните торбички води до дразнене на тъканта, при което тя става груба и произвежда по-голямо от нормалното количество течност. Нормално синовиалната течност в невъзпалената бурса има много малък обем и стените на тази "приплесната" торбичка се плъзгат гладко една спрямо друга, като улесняват движението на структурите, между които бурсата се намира. При възпалената бурса повишеното налягане в нея (увеличено количество течност в ограничен обем) и загрубелите стени нарушават функцията и предизвикват болка при движение.

 

 

Билки и билколечение

 

Зелеви листа

Лечение на бурсит на колянната става с компрес от зелеви листа. Прави се каша от листата, намазани с мед, и се прилага към коляното. Завива се с фолио и вълнен шал. Държи се най-малко 6 часа.

 

Отвара от целина

В чаша гореща вода се запарва една супена лъжица семена и растения и се пие след два часа два пъти на ден.

 

Репей

Лечение на бурсит на раменната става с отвара от корени от репей. Една супена лъжица смляно коренище се изсипва в 200 мл гореща вода. Сварява се 5 минути и се оставя да престои 15 минути. Тази отвара с марля се прилага на рамото. Държи се до изсъхване напълно.

 

Яйчени черупки

Лечение на бурсит на лакът с една супена лъжица натрошени яйчени черупки, смесена с една супена лъжица кисело мляко. Сместа трябва да бъде поставена върху памучна кърпа и се прикрепя към лакътя. Ефекта се усилва като се увие лакътят с вълнен шал. Продължителност на лечението - 5 дни. Ако е необходимо, може да се повторислед петдневна почивка.

 

Оцет и мед

Лечение на бурсит на стъпалото с равни количества оцет и мед. Съставките се смесват и се полагат равномерно върху марля. Процедурата се провежда за предпочитане през нощта.

 

Прополис

Лечение бурсит на глезена с тинктура от прополис. Слага се 10 г прополис в ½ чаша водка. Настоява 5 дни. След това се полага на глезена и се държи 12 часа.

 

Борови иглички

Вани за крака с отвара от борови иглички и шишарки. 300-400 грама от суровината се накисва в студена вода, след което се вари в продължение на половин час. След 12 часа се минава през сито или тензух и се изсипва във ваната.

 

Каланхое 

Лечение на бурсит с каланхое премахва болката. Взимат се пет малки листа от каланхое и се полагат върху засегнатите стави. Покриват се с топъл шал и престояват цялата нощ.