Билколечение при бъбречнокаменна болест

Бъбречно-каменната болест (камъни в бъбреците, нефролитиаза) е заболяване което протича с образуване на конкременти (камъни) в бъбречното легенче и неговите чашки, които могат да предизвикат оплаквания от страна на пациента при промяна в местоположението си в легенчето, но особено често при преминаване по посока на уринната екскреция към уретерите (пикочопроводите), пикочния мехур и уретрата (пикочния канал). Предполага се обаче, че безсимптомните форми са 4 пъти повече. Среща се най-често в страни с топъл и сух климат, като България е ендемична зона (т.е.болестта е често срещана) и се счита, че 2% от населението заболяват годишно.

 

 

Билки и билколечение

 

Бира и босилек

2 бири и стрък босилек се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Сутрин преди ставане се изпива половин шише и се полежава 1 час. Другата половина се изпива на другата сутрин, за 4 сутрини се изпиват 2 шишета. 

 

Стипца и мляко

1 чаена лъжица стипца, счукана на прах, се смесва с 500 г кисело мляко. Изяжда се на гладно, помага и при жлъчни камъни. 

 

Моркови

1 супена лъжица семе от моркови се залива с 1 чаена чаша вряла вода. Оставя се да престои 12 часа под похлупак, като съдът с настойката се завива с вълнено парче или се налива в термос, за да бъде топла. Приема се по половин чаена чаша 5-6 пъти на ден преди ядене. Тази лечебна течност ще превърне камъните в пясък и постепенно ще ги изхвърлите от организма. 

 

Коса от царевица

Коса от царевица (от 2-3 царевици) се вари в 500 мл вода, докато остане наполовина. Пие се на гладно, а още по-добре - през деня при жажда. След пиене болният трябва да се разхожда в продължение на половин час. 

 

Рецепта против камъни в пикочния мехур 

1 чаена лъжица счукани семена от див анасон и 1 супена лъжица счукани шипкови плодове се слагат да врят 15 минути в 800 мл вода. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден по 200 мл. 

 

Рецепта против камъни в бъбреците 

60 пчели се сваряват в 1 литър вода, докато остане наполовина. Прецежда се през цедка и памук. Пие се по 1 ракиена чашка 30 минути преди храна в продължение на 40 дни. 

 

Плодова рецепта

плодова рецепта за пречистване на камъни в бъбреците. Сутрин на гладно се пие 1 чаена чаша сок от ябълки. В 10 часа се пият 2 чаени чаши ябълков сок. След това на всеки 2 часа се пие по 1 чаена чаша ябълков сок. Последната чаша е в 20 часа. Така се пие 2 дни, на третия ден в 8 часа сутринта се пият 2 чаени чаши ябълков сок. След 30 минути се пие 1 чаена чаша абълков сок, смесен с половин чаена чаша зехтин и вода (по равни количества).  Ефектът от лечението е след 2 часа. Почива се 1 месец и се повтаря. 

 

Пъщарнак

Една супена лъжица сух нарязан корен пъщарнак се залива с 250 мл вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Получената настойка се изпива наведнъж. Пие се 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 1 месец.