Билколечение при възли в щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е разположена в основата на шията. Въпреки, че тежи под 35 грама, жлезата произвежда хормони, които регулират обмяната в организма. Щитовидната жлеза се състои от две делчета, които наподобяват крила на пепруда. Делчетата се разделят от тънък участък, който се нарича истмус.

Щитовидната жлеза отделя  хормони, от които се нуждае тялото, за да работи правилно. Ако отделя твърде много хормони, тя е с  повишена функция. Започва да расте, причинявайки развитието на един или повече възли в нея. Голяма част от тези солидни или изпълнени с течност бучки са доброкачествени и не причиняват симптоми. Някои възли нарастват значително и притискат гръкляна и хранопровода, причинявайки затруднения в гълтането и дишането. Около 5% от възелчетата могат да бъдат злокачествени. Когато не отделя достатъчно хормони – нейната функция е  понижена. И двете състояния на дисфункция на щитовидната жлеза имат значително влияние и могат да доведат до тежки проблеми при промяна на хормоналното ниво. 

 

 

Билки и билколечение

 

Билките могат да се приемат през устата под формата на чай, капсула или хапче. От решаващо значение е да приемате правилната доза, за да се гарантира безопасността и да получите максимална полза за здравето на щитовидната жлеза. Тъй като има много билки, които подобряват здравето на щитовидната жлеза, трябва да се запознаете с някои от тях и след това да определите най-добрата за вашите  нужди.

 

Ленено семе 

Тези, които имат намалена функция на щитовидната жлеза, могат да помогнат за увеличаване на необходимите на тялото хормони на щитовидната жлеза, чрез консумирането на ленено семе на дневна база. Трябва около една супена лъжица всеки ден, за да се възползвате от положителното му въздействие. 

 

Ехинацеа 

Тази билка е популярна за подобряване  на имунитета и тя  е идеална  за доброто здраве на щитовидната жлеза. Трябва да използвате  корена на билката. Можете да направите чай от накиснати  корени във вряща вода.

 

Джинджифил

Джинджифилът е идеален за щитовидната жлеза. Това е така, защото тази билка е богата на цинк, магнезий и калий, които са хранителни вещества, необходими за щитовидната жлеза. Можете да ядете по малко пресен джинджифил или да направите чай от него. Джинджифилов чай с малко мед е успокояващ и ще помогне на щитовидната жлеза да функционира оптимално.

 

Женско биле 

В допълнение към регулирането на хормоните на щитовидната жлеза тази билка също така дава лек тласък на енергия. Като бонус тя съдържа това, което се нарича глициретинова киселина, която може да блокира растежа на някои видове ракови клетки  на щитовидната жлеза.

 

Вечерна иглика

Тази билка е популярна за здравето на жените, но също така е много полезна и за щитовидната жлеза. Тя подпомага  намалената функция на щитовидната жлеза, но също може и да помогне за справяне със симптомите на това състояние, като например намаляване на косопада и при тежък менструален цикъл. Тя често се препоръчва да се пие поз формата на чай.

 

Коприва

Копривата може да бъде от полза за тези, които имат слабо активна и хиперфункция на щитовидната жлеза. Копривата често се нарича тоник за  щитовидната жлеза, защото нейното високо съдържание на йод може да помогне за намаляване  на дефицита на този хранителен елемент. Консумирането на копривата под формата на чай обикновено е най-лесният и най-полезен начин.

 

Морски водорасли

Морските водорасли са богати на природен йод и редовната им консумацията ще допринесе за осигуряване на допълнително количество йод за щитовидната жлеза, който играе важна роля в лечението на възлите, особено в случаите, свързани с йоден дефицит.

 

Чай от звездица

Пиенето на чай от звездица всеки ден помага за намаляване на размера на възелчетата. Добавете една чаена лъжичка звездица на прах или изсушена билка към една чаша вряла вода. Пийте този чай поне два пъти на ден.

 

Чайове

Подходящи са още зелен чай и чай от бамбукови листа. Те имат способността да намаляват образуването на слуз, която помага за разрастването на възлите.

 

Еньовче

Еньовчето е добре позната у нас билка. При възли на щитовидната жлеза е полезно да приготвяте чай от еньовче (1 чаена лъжичка на 500 мл вряла вода), който може да пиете веднъж или два пъти на ден. Може да използвате чая и за гаргара (добре е да е топъл).

 

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са особено полезни за намаляване на количеството на образуваната слуз, което може да помогне в лечението на възли на щитовидната жлеза. Яжте много цитрусови плодове като лимони, лайм, портокали. Те ще помогнат за намаляване на размера на възлите. Може да ги ядете като цели плодове или под формата на прясно изцеден сок.

 

Женшен

Женшенът съдържа съединения, които са с противовъзпалителен характер и редовният им прием помага да се свият възлите на щитовидната жлеза. Освен това, женшенът помага да се отпуснете и да се освободите от стреса, който също има отношение към правилното функциониране на щитовидната жлеза. Приемайте екстракт от женшен всеки ден.

 

Тиква и зехтин

Компрес с тиква и зехтин. Лечебната смес се приготвя чрез смесването на 300 грама настъргана тиква с 3 супени лъжици натурален зехтин. Нанесете получената смес върху памучен плат и го увийте около шията, в областта на щитовидната жлеза. Оставете го да престои цяла нощ и го отстранете на сутринта. Правете това всяка вечер, в продължение на поне две седмици. 

 

Мастни киселини

Мастните киселини са много полезен лек за възли на щитовидната жлеза. Те спомагат за поддържане здравето на тъканите и намаляват възпалението. За да си ги набавите в по-високи количества, трябва да наблегнете на храни, които ги съдържат във високи концентрации. Ядките и семената са известни като най-добрите природни източници на мастни киселини и трябва да бъдат част от ежедневния хранителен режим, ако имате възли на щитовидната жлеза. Източници на здравословни мастни киселини са авокадо, семена от чиа и зехтин.

 

Кокосово масло 

Полиненаситените масла, които използваме за готвене могат да имат негативен ефект върху нашата щитовидна жлеза. В действителност, изследванията показват, че те играят важна роля за развитието на тиреоидните възли и други проблеми с щитовидната жлеза при много хора. Коксовото масло е много здравословно и свободни от полиненаситени съединения. То подпомага метаболизма, който е една от основните функции на щитовидната жлеза. Така че, ако имате възли на щитовидната жлеза и метаболизма Ви е засегнат от това, консумацията на кокосово масло ще бъде много полезно. Достатъчно е да приемате две супени лъжици натурално кокосово масло на ден, като го добавяте към вашите салати или ястия.