Билколечение при възпаление на тъпанчето

Мирингит се нарича възпаление на тъпанчето на ухото. Инфекциозен мирингит започва след остра инфекция на средното ухо или на горните дихателни пътища. Също така предизвикват остър мирингит различни вируси и бактерии. Хроничен мирингит може да се появи вследствие на прекаран остър мирингит. В редки случаи това заболяване може да се появи в резултат на възпаление на белите дробове. Какво предизвиква хроничен гранулиращ мирингит все още неизвестно, но се среща такъв вид възпаление на тъпанчето на ухото доста рядко.

При наличие на хроничен мирингит повърхността на тъпанчето на ухото придобива мръсно сив цвят, има грапавини и люспи. В нея могат да се образуват гранули. Гранулация може да покрие цялата повърхност на тъпанчето на ухото и да предизвика неговото унищожаване. Хроничният мирингит води след себе си поражение на външния слухов проход, което е тежко и сложно заболяване. Симптомите му са същите, както и при остър инфекциозен мирингит. Понякога се наблюдава лека загуба на слух.

 

 

Билки и билколечение

 

Допуска се използването на народни средства в допълнение към основната терапия, но приемането им трябва да се обсъди с Вашия лекар. Така че можете да използвате, например, водороден пероксид, за да почистите ушите от коричките на сухите секрети. Често се използва лук сок или други капки за ушите на популярните методи. Има рецепти със съдържанието на сок от жълтурчета и ябълков оцет.

Основното нещо е да не се опитваме да решим проблема само с народни методи, а да ги използваме само за да допълним основната терапия. Консултация с лекар също е необходима, преди да се използват продукти от традиционната медицина, защото ако не пасват на пациента, те могат да предизвикат последствия за неговото здраве.

Някои от най-ефективните рецепти за капки за ушни гъби са създадени на базата на оцет:

  • капки с оцет и водороден пероксид,
  • капки оцетна киселина.

Капки с водороден пероксид и оцет се правят по следния начин. Таблица оцет, водороден прекис и преварена вода под формата на топлина, смесени в равни пропорции. Капки се събират в пипета и се затварят в ухото на две или три капки от средствата. Погребете ушите, сгънете главата си или легнали на нея. Така че все още има няколко минути, докато капки от ушите не изтичат. Това лекарство се лекува най-малко 10 дни.

За приготвянето на втората рецепта, ябълков оцет и 2% оцетна киселина се смесват в еднакви количества. Решението само избършете дупката в ухото, тя не може да се капе, в противен случай епидермисът ще изгори. Курсът на лечение е 10 дни.

Гъбите са склонни да се размножават в условия, при които има висока влажност. Поради това поведение на инфекцията не е препоръчително да се мият ушите с билки или да се овлажняват с вода, когато човек има отомикоза. Ушната гъба се лекува по-бързо, ако болестният център се суши редовно, това ще предотврати размножаването на гъбичките.

В случай на гъбична инфекция на ушите е полезно да се лекува фокусът на инфекцията с алкохолни разтвори, като тинктура от прополис или невен. Те се разреждат наполовина с вода.

Препоръчва се да се влива в ухото и водороден прекис, но лекарството трябва да бъде 3%. Преди да поставите такъв инструмент, трябва да се уверите, че тъпанчето не е повредено и това може да се установи само когато бъде прегледано от специалист. Има още няколко рецепти от комплект за първа помощ за лечение на гъбични инфекции на слуховите органи:

  • Настържете лука с ренде и изстискайте сока от тази каша, която се използва под формата на капки за уши за гъбични лезии на 5 капки на вечер. Курсът на такова лечение не трябва да бъде по-кратък от 5 дни.
  • Следната рецепта за капки за уши се състои от 9% оцет, алкохол, водороден пероксид и вода. Всички съставки се смесват в равни количества. Инструментът се влива в ухото в количество от 5 капки. След накапване, ушният канал се затваря с памук и се държи за една минута. Процедурата се провежда сутрин, следобед и вечер, след 10-дневен курс на лечение.
  • Сокът от чесън се смесва с маслиново масло наполовина. Сместа се оставя за един час и след това е готова за употреба. Две капки от сместа се поставят в болките на ухото сутрин и вечер.