Билколечение при гадене

Гаденето представлява усещане за дискомфорт в горната част на стомаха с желание за повръщане. Само по себе си гаденето не е заболяване, а е по-скоро симптом на вътрешен проблем или болестно състояние. Може да бъде краткотрайно или дълготрайно, а произходът му - физически или психологически.

Гаденето или повръщането се появява винаги при стимулиране на мозъчния център за повръщане. 

 

 

Билки и билколечение

 

Джинджифил 

Това е може би най-популярният билков продукт, прилаган срещу сутрешното гадене. Ползва се още от древността и в практиката на специалистите по Аюрведа, но едва през последните години са извършени проучвания за установяване на конкретното му действие. Доказано е, че джинджифилът възстановява нормалния тонус на храносмилателния тракт и значително облекчава гаденето.

 

Мента

Ментата е сред популярните в народната медицина билки с успокояващ ефект, включително върху храносмилателната система. Тя подпомага храносмилането и има жлъчегонно действие. Ефектът се асоциира с действието на ментола в ментата. Той има анестетично действие върху централната нервна система и спомага за отслабване инервацията на стомаха и елиминиране на симптоматиката. Ментата може да се ползва за направа на запарка или за инхалации.

 

Копър 

Семената на анасона са сред добре проучените природни средства срещу рефлукс (киселини в стомаха), подпомагащи детоксикацията и нормализирането на стомашния тонус.

 

Meнтa

Cпopeд пpoyчвaнe oт 2013 г. e ycтaнoвeнo, чe мeнтoвoтo мacлo e бeзoпaceн и eфeĸтивeн нaчин зa бopбa c гaдeнeтo пopaди xимиoтepaпия. Moжeтe дa взeмeтe мeнтoви ĸaпcyли или дa пиeтe чaй oт мeнтa, зa дa изпитaтe тeзи пpeдимcтвa.

Πoтъpceтe чaй oт мeнтa в пoвeчeтo мaгaзини зa xpaнитeлни cтoĸи и пpиpoдни xpaни. Или нaпpaвeтe cвoй coбcтвeн, ĸaтo изcипeтe eднa чaшa вpялa вoдa нaд eднa чaшa чaeнa лъжичĸa пpecни мeнтoви лиcтa.

Bдишвaнeтo нa мeнтoвo eтepичнo мacлo или нa лиcтa oт пpeceн мeнтa мoжe cъщo дa oблeĸчи гaдeнeтo cлeд aнecтeзия, cпopeд пpoyчвaнe oт 2011 г.

 

Кандилниче, пчелник 

Билката е малко позната, но се среща често. Използва се еднакво успешно за допълващо лечение на проблеми с равновесието, световъртеж и сутрешно гадене. Благоприятното повлияване и на трите състояния се асоциира с успокоителното действие на кандилничето върху нервната система. То намалява инервацията на гладката мускулатура на стомашната стена и облекчава значително дискомфорта.

 

Рецепта Ванга

Да се пие чай от синапено семе.

 

Билков отвари

  • Настойки от лайка и мента са много полезно средство срещу гаденето.
  • Топъл компрес с масло от лайка, карамфил и лавандула поставен върху стомаха успокоява състоянието му.
  • Отлично средство срещу гаденето и повръщането е сок от моркови, примесен с малко джинджифил. Почистват се четири моркова и едно парче пресен джинджифилов корен и се изцеждат в сокоизтисквачка. Сокът може да се пие веднага.
  • Алтернативни варианти са чай от джинджифил с малко мед или настърган пресен джинджифил върху филийка хляб с или без мед.
  • 1 ч.л. стрити листа джоджен се заливат с 250 мл вряла вода и се сваряват за 2 минути. След това сместа трябва да се остави за един час. Получената запарка се прецежда и през 30 минути се приема по 1 с.л.
  • Оризовата вода помага за облекчаване на гаденето, особено, в случаите, при което се дължи на възпаление на стомаха (гастрит). За предпочитане е употребата на бял ориз, а не на кафяв, тъй като белият ориз е по-богат на нишесте и по-лесен за храносмилане. Сварете една чаша ориз във вода, в съотношение 1:1,5. Прецедете разтвора и пийте от водата.
  • Кимионът има способността да стимулира ензимната секреция от панкреаса, което може да облекчи гаденето, дължащо се на храносмилателни проблеми. Домашно лекарство може да се приготви с помощта на семена от кимион накиснати в лимонов сок. След като престоят една нощ в лимоновия сок, на другия ден се изсушават и се приема по 1 чаена лъжичка от семената, разредени в една чаена чаша вода. Пие се 3 последователни дни сутрин на гладно за лечение на гаденето.