Билколечение при глосит

Заболяването представлява възпалителен процес, който обхваща преимуществено езика и предизвиква различни бактериални или вирусни инфекции.

 

 

Билки и билколечение

 

Зехтин

Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да жабурка устата си в продължение на 10 минути с една глътка чист маслинен зехтин, приготвен така: на 1/2 л зехтин се прибавят 6 супени лъжици цвят от жълт кантарион и във водна баня се вари 1 час, оставя се да кисне 12 дни и се прецежда чрез изстискване. След жабуркането използуваният зехтин се изплюва и веднага след това се изпива 1 супена лъжица от същата настойка (за деца по 1 чаена лъжичка). Двадесет минути след вземане на зехтина се изпива 1 чашка от 75 г отварка от ленено семе и смрадлика (листа) по 1 супена лъжица от двете и анасон 1 пълна чаена лъжичка се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

 

Билкова смес

Ако болният има надебелен език с оток или кора по него, сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да жабурка устата си с топла смес от 250 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 300 г чиста домашна сливова ракия (20°) бърка се на тих огън, без да завира. Веднага след това да изпива и 1 глътка от същата смес.

 

Калиев хиперманганат

Ако болният има лоша миризма от устата, в продължение на 21 дни всяка сутрин 20 минути преди ядене да жабурка устата, носа и глътката си със слаб (с леко розов цвят) разтвор на калиев хиперманганат (от аптеката) и веднага след това да изпива 1 супена лъжица от същия разтвор.

 

Билкова отвара

Десет минути след вземане на сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от дванадесетте билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт и бял равнец, миризлива лазаркиня, листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа и френско грозде (листа и плод) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на една изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

 

Билкови вани

Напояване, вани и вода за уста с бульони и настойки от билки. Противовъзпалително и заздравяващо действие имат: лайка, невен, дъбова кора, градински чай, листа от върба, сок от алое, живовляк, морски зърнастец, каланхое.

 

Газирана вода и йод

Изплакнете устата с топла газирана вода, към която се добавят няколко капки йод.

 

Мед

Лечението може да се извършва с мед, който трябва да се съхранява в устата, докато се абсорбира напълно. Регенерира клетките, повишава имунитета и се бори с инфекциите.

 

Прополис

Смажете устната кухина с прополис, който има лечебни свойства.

 

Чаено дърво

Смажете езика с масло от чаено дърво, което има антибактериално действие.

 

Моркови

Те ще помогнат за заздравяване на рани и нормализиране на флората на устната кухина на морков и картофени сокове, както и на масло от шипка.

 

Евкалипт и мента

Ще помогне за известно време за намаляване на болката от отвари от евкалипт и мента. Нанесете ги трябва да бъдат топли.

 

Диета

В тежки случаи изключително сокове от плодове и зеленчуци. При липса на пресни плодове да се пие сокът на компот. В тежки случаи да се прибягва до хранителни клизми по указание на лекуващия лекар. Когато болният започне свободно да гълта, препоръчва се вегетарианска храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, но без употреба на чесън, при това слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Или пък обикновена храна без свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби.

И в двата случая непосредствено преди закуска, обяд и вечеря езикът да се намазва със смес от глицерин 50 г и боракс (от аптеката) 1 чаена лъжичка, а след това да изяжда 12 глави печен кромид лук без захар и без хляб. Останалата храна да се дъвче до 30 пъти всеки залък и с нея да се употребява бял хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо агнешко или телешко месо, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб.

Непосредствено след закуска, обяд и вечеря да взема и по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и след това устата добре да се жабурка или с медена вода, приготвена от 200 г преварена вода и 20 г чист пчелен мед, или пък с хладък чай от лайка (1 супена лъжица цвят от лайка се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути; като изстине, се прецежда), след което езикът се намазва със смес от глицерин и боракс.

При наличие на брадавички по езика да се жабурка с разтвор от печена стипца (от аптеката) на чаша преварена вода 1/2 изравнена лъжичка, а след това да се поръсват с прах от сода бикарбонат.