Билколечение при диабет
Диабет тип 2, познат като инсулинонезависим диабет, е състояние при което се установява хронично висока кръвна захар, въпреки че панкреасът може да секретира достатъчно инсулин. Причина за хипергликемията при диабет тип 2 е инсулиновата резистентност на клетките – те губят чувствителността си към инсулина, а оттам и способността да усвояват глюкозата от кръвта.
Диабет тип 2 се разглежда като реверсивно състояние, което може да се контролира, а нивата на кръвната захар може да се държат в норма чрез промени в начина на живот и храненето. Много ефикасна допълнителна помощ носят и няколко билки, които подпомагат контрола върху кръвната захар.
Билки и билколечение
Канела
Установено е, че в тази подправка има 18% антиоксиданти, които понижават кръвната захар. За хора с диабет тип 2 или такива с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта с помощта на 1 чаена лъжичка канела дневно.
Карамфил
Той също съдържа мощни антиоксиданти – антоцианини и керцетини. Карамфилът има антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни свойства. Маслото от карамфил може да се използва при зъбобол, главоболие, кашлица и дори стомашно разстройство.
Градински чай
Привържениците на алтернативната медицина използват градинския чай против маточно кървене и спазми. Едно немско проучване доказало, че при диабетици, които пият отвара от градински чай на гладно, се наблюдава понижаване нивото на кръвната захар. Билката се използва основно за овкусяване на месни ястия и супи.
Риган
Подправката е особено популярна в средиземноморската кухня, защото добавя дълбочина и аромат на ястието и се съчетава добре с домати, патладжани и месо. Смята се, че може да лекува бактериални и паразитни инфекции, а маслото от риган се използва за лечение на въшки. Скорошно изследване установява, че риганът помага за лекуването на гиардия – инфекция на червата, причинявана от микроскопични паразити.
Чесън
Това силно ароматно растение е богато на серни съединения, които разширяват кръвоносните съдове. Този ефект понижава кръвната захар. Същите съединения помагат за усвояването на желязото в организма и защитават тялото от свободните радикали и високия холестерол. Чесънът се използва в различни кухни най-вече заради характерния си вкус и миризма.
Розмарин
Розмаринът съчетава активно глюкозопонижаващо действие с позитивен ефект върху теглото. Проблемите с теглото са сред основните съпътстващи проблеми при диабетиците и розмаринът предлага двойна полза. Клинични проучвания показват, че в рамките на 4 месеца редовният прием на екстракт от розмарин може да помогне за намаляване нивата на кръвната захар с поне 20%.
Салвия
Според проучване, публикувано в авторитетното издание British Journal of Nutrition, на салвията може да се приписва метформиноподобно действие за повишаване чувствителността на телесните клетки към инсулина и стимулиране усвояването на глюкоза от тях. Освен за регулиране на кръвната захар, този ефект е много полезен и за улесняване на отслабването. Салвията е сред малкото билки, за които се счита, че самостоятелно може да предизвикат хипогликемия с рязък спад на кръвната захар. Затова с консумацията й трябва да се внимава и тя да е разумно дозирана.
Женшен
Женшенът се ползва в традиционната китайска медицина от векове като едно от най-мощните природни средства за контрол на кръвната захар. Като водещ от всички типове женшен в това отношение се посочва индийският женшен, известен като ашваганда.
Сминдух
Има научни данни, че семената на сминдуха също помагат за намаляване нивата на глюкоза в кръвта като забавят разграждането и усвояването на въглехидратите в чревния тракт. Така освобождаването на глюкоза в кръвта се забавя и се намалява рискът от резки повишавания на концентрацията й.
Лайка
Лайката е една от най-полезните билки за диабетици и тези, които са изложени на риск от заболяването. Тя има способността да понижава кръвната захар, но и да намали риска от появата на усложнения в следствие на диабета. Ето защо всеки ден пийте по една чаша ароматен чай от лайка.
Копър
Както листата, така и семената на копъра имат доказани здравословни ползи при пациенти страдащи от диабет или такива, които са изложени на риск. Анетолът е една от съставките на билката, която има силни противовъзпалителни действия. Ето защо добавяйте от него към ястията и салатите.
Кимион
Кимионът е подправка, която е от семейството на магданоза. Добавяйте щедро от него към ястията, тъй като по естествен начин понижава нивата на кръвната захар и холестерола.
Риган
Риганът успешно овладява повишения оксидативен стрес в условия на висока кръвна захар, неутрализирайки свободните радикали. На по-късен етап риганът оказва благоприятен ефект и върху кръвната захар, предпазвайки от увреждане важни органи като бъбреците, ретината на окото и др.
Боровинки
Листа от боровинки, изсушени, събирани през май и юни. Една супена лъжица от листата се залива с водна чаша гореща вода. 3-4 пъти дневно се пие по половин водна чаша.
Горски ягоди
Сок от свежи горски ягоди. Взимат се по 4-5 супени лъжици дневно. Могат да се използват и сушени горски ягоди или листата им – около една супена лъжица от тях се заливат с водна чаша гореща вода. Прецежда се и се пие по 3-4 водни чаши дневно.
100 грама овесени зърна се заливат с 3 водни чаши гореща вода. След като водата изстине, настойката се пие 3-4 пъти дневно по половин чаша преди ядене.
Лаврови листа
Десет лаврови листа се заливат с 3 чаши кипяща вода и престояват 2-3 часа. Пие се по половин чаша 3 пъти дневно.
Рецепта Ванга
- Да се съберат цветовете на бяла черница. Да се сварят и с водата да се облее детето.
- 10 кисели червени ябълки се сваряват в около 5 литра вода. Детето се облива с водата след изкъпване.
- Да се пие отвара от къпинови връхчета
- Шушулки от зрял боб, около 3 кг., се сваряват и отварата се пие по 1 ч.ч. сутрин на гладно.
Билките, които имат способността да понижават кръвната захар, увеличават ефекта си, като се съчетаят с други, които сами по себе си нямат такова действие.
- Смесват се по 20 грама листа от боровинки, корени от глухарче, листа от коприва. Заливат се с една и половина водни чаши гореща вода. Настойката се прецежда и се приема по половин чаша по 3 пъти дневно преди ядене.
- Смесват се по 20 грама листа от боровинки, листа от коприва, листа от черен бъз. Добавя се гореща вода до 150 милилитра, която се пие на ня колко пъти за един ден.
- Смесват се по 25 грама листа от боровинки и корен от репей. Заливат се със 100 грама гореща вода. След като изстине, настойката се при¬ема по 1 супена лъжица 3—4 пъти дневно преди ядене.