Билколечение при ентерит

Острото възпаление на тънкото черво /ентерит/ се причинява от различни болестни фактори. Съществуват и множество предразполагащи състояния: заболявания на стомаха, жлъчните пътища и жлъчния мехур, на панкреаса, захарен диабет, сърдечна недостатъчност, непълноценно хранене, простуда, прегряване, смяна на климата. Най-голямо значение имат токсичните храни и лекарства, различни бактерии, вируси и гъбички.

 

 

Билки и билколечение

 

Естествени противогъбични средства

Орегано, мащерка, мента, черна боровинка, чай от лайка, чай от розмарин трябва да се приемат през целия период на възстановяване. Някои от най-разпространените противогъбични средства включват риган, чесън, колоидно сребро, черен орех, наситени мастни киселини. Масло от вечерна иглика, женско биле, екстракт от ехинацея, екстракт от грейпфрут, бромелаин (от ананаси), червени морски водорасли, цинк, сок от алое вера също могат да донесат облекчение.

 

Черен орех

Кората на черния орех съдържа високи нива на танини, които са мощни противогъбични и стягащи агенти. Също така съдържа активна съставка - juglone, за която е установено, че има умерени противогъбични и антибиотични ефекти. За лечение на инфекция с Candida можете да приемате екстракт от черен орех или капсули според указанията на конкретния продукт.

 

Наситени мастни киселини 

Наситените мастни киселини се съдържат в палмови и кокосови масла, също и в екстракти от рициново масло.

До 3600 мг на ден каприлова киселина, която се намира в палмово и кокосово масло, може да се приема като противогъбично лечение. Ундециленовата киселина намираща се в рициново масло, може да се приема и в дози до 1000 мг дневно.

 

Риган

Риган (Орегано) е известен като подправка, използвана в повечето кухни, но обикновеният риган притежава противогъбични свойства, докато риганът майорам е предимно предпочитна добавка към вашите любими италиански ястия.

Маслото от риган съдържа съединение, наречено карвакол, за което се установява, че потиска растежа на гъбичките, особено представители на вида Кандида. Смесете три капки масло от риган в чаша вода. Пийте два пъти дневно за няколко дни до седмица. Когато купувате масло от риган, потърсете продукт, който не съдържа алкохол и има високо ниво на карвакол!

Ако приемате капсули от риганово масло, вземете една или две капсули два пъти дневно след хранене. Продължете лечението в продължение на два до три месеца.

 

 

Чесън 

Чесънът е често срещано противогъбично естествено средство, поради съдържащите се в него серни съединения, известни като средство за борба с прекомерното развитие на гъбички. Добавяйте пресен чесън във Вашата храна или приемайте под формата на добавка всеки ден.

 

Червени боровинки

Боровинките съдържат съединение, наречено арбутин, което спомага за унищожаването на гъбичките. Пийте чаша неподсладен пресен сок от червени боровинки, два или три пъти на ден в продължение на няколко седмици. Успоредно с това, може да приемате хранителни добавки с боровинки два или три пъти на ден.

 

Канела

Установено е, че канелата притежава добре изразена активност срещу Candida albicans. Проучвания също са установили активност на канелено масло и срещу други видове Candida. Така че, ако се борите с гъбична инфекция на храносмилателния тракт, включването на канела в диетата може да бъде от полза. Стандартната дозировка на канелата е от една до четири грама на ден (1 грам канела е приблизително една четвърт или половина чаена лъжичка). Обичайната доза канелено масло е 0,05 до 0,2 грама дневно. Следвайте това лечение за един или два месеца.

 

Берберис, Кисел трън (Berberis vulgaris) 

Тази билки съдържа алкалоид, наречен берберин, който се счита за активно билково лекарство срещу гъбични инфекции. Берберин се бори с прерастването на гъбичките и помага за баланса на чревната флора, има противовъзпалителни свойства и облекчава широк спектър от храносмилателни проблеми. Обикновено е безопасен за употреба, въпреки това бременни и кърмещи жени трябва да избягват тази билки, освен ако не са под наблюдението на медицински специалист!

 

Кантарион

Смесват се вратига и червен кантарион – по 75 г, и жълт кантарион – 100 г. Вечерта от билковата смес се сипват в термос 3 с. л. и се заливат с 3 ч. ч. вряла вода. На сутринта настойката се прецежда и от нея се пие по 150 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

 

Очеболец, жълт кантарион и лайка

Смесват се равни количества (по 100 г) корен от очеболец, жълт кантарион и лайка. От тази билкова смес се взимат 3 с.л., поставят се в емайлиран съд и се заливат с 3 ч.ч. вода. Всичко това се оставя да ври на тих огън под капак в течение на 15 минути. След това съдът се отстранява от котлона и се оставя да престои още 15 минути. Течността се прецежда, разделя се на четири части и всяка част се изпива 30 минути преди ядене.

 

Шишарка

Вечерно време 2 с. л. шишарки от елха се поставят в термос и се заливат с 2 ч. ч. вряла вода. На сутринта настойката се прецежда и от нея се пие по 100 мл 4 пъти на ден половин час преди хранене.

 

Живовляк, лайка и жълт кантарион

Смесват се равни количества (по 100 г) листа от живовляк, лайка и жълт кантарион. От билковата смес вечер се взимат 3 с. л., сипват се в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта течността се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

 

Ружа

Прави се смес от по 100 г вратига, коприва и корен от ружа. Вечерта 2 с. л. от нея се слагат в термос и се заливат с 2 ч. ч. вряла вода. Настойката се прецежда на сутринта. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди храна.

 

Динена кора

Парче свежа динена кора се нарязва на дребно и от нея се взимат 3 с.л., които се поставят в емайлиран съд и се заливат с 3 ч. ч. студена вода. Вари се на тих огън под капак в продължение на 30 минути. Получената отвара се прецежда и се разделя на четири равни части, които се изпиват 30 минути преди хранене.

 

Диета и други добавки за инфекция с дрожди

Освен билкови лекарства, в борбата с гъбичната инфекция на червата особено важно място заемат и промените в диетата, които целят потискане на гъбичния растеж.