Билколечение при епидемичен паротит

Заушката (паротит) е остро инфекциозно вирусно заболяване, което протича с висока температура, подуване и болезненост на една или повече от слюнчените жлези. Най-често се засягат околоушните слюнчени жлези (паротидни жлези), които са разположени пред и под всяко ухо. Паротитът се причинява от вирус, който спада към рода парамиксовируси. Вирусът се пренася от човек на човек по въздушно-капков път.

Заушката е въздушно-капкова инфекция. Вирусът се предава по въздушно-капков път при директен контакт със заразен човек или при поглъщане на микроскопични капчици, "натоварени" с вируса, които се отделят от гърлото, устата и носа на заразения човек при кихане и кашляне.

 

 

Билки и билколечение

 

Народното лечение е общо за засилване на организма. Болният трябва да се изолира в отделна стая. Обикновено се поставя на легло, особено когато има температура. Храната трябва да бъде течна и кашава, за да не утежнява дъвкането. На подутата жлеза се поставят топли или съгряващи компреси.

Добре е устата да се плакне с хладък чай от лайка.

Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене, ако болното дете има висока температура, да му се дава да пие по 1 прах от 1/2 г (за юноши и възрастни 1 г) от следната аптекарска смес: индийско орехче, нишадър и винена киселина (лимонтозу), стрити на прах, по равни части. За по-лесно вземане на малките деца да се дава в разтвор, подсладен с мед, а на юношите и възрастните в капсули (от аптеката).

Заедно с праха да изпие 1 чашка от 30–75 г (според възрастта) отварка от пресечка (бенедиктински трън) – листа и цъфтящи клонки 100 г. От него се вземат 2 пълни супени лъжици и се варят 15 минути в 1 л вода; като изстине, се прецежда. Или 1 чашка от 30–75 г отварка от млада праскова – 1 супена лъжица от кората, 10–12 листа от нея и 1 чаена лъжичка ядки от праскови, по 1 супена лъжица бял равнец, подбел и червен кантарион се варят заедно в 1 л вода, докато отварката остане наполовина и веднага се прибавят 25 цели шипки; оставя се да клокне и като изстине, се прецежда.

Ако болното дете няма температура, да изпие 1 чашка от 30–75 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, спирея, росопас и смил – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода; варят се 15 минути на тих огън и като изстине, се прецежда.

Вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн – не. Преди обяд и вечеря да изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб или 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови по равни части с малко чист маслинен зехтин и лимон или винен оцет по вкус. След ядене да изпива по 1–3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко чист пчелен мед и плодов сок или вода да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при повишена температура болният да пие отварка от подбел (цялата билка с корена) – 3 супени лъжици се варят на тих огън 30 минути в 600 г вода; като изстине, се прецежда. Може да се подслади с мед.

При липса на температура болният да пие отварка от орехови черупки – 3 супени лъжици черупки се варят 30 минути в 1 л вода; като изстине, се прецежда. Може също да се подслажда с мед.

Два часа след ядене и при двата случая да изпива 1 чашка от 30–75 г (според възрастта на детето) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева – по 100 г. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

Вечер преди лягане 2–3 вечери подред се прави топла клизма:

  • при повишена температура с топла (35°С) отварка от обикновена тиква (3 супени лъжици настъргана тиква се варят 5 минути в 300 г прясно мляко; кисне 5 минути и се прецежда), за юноши и възрастни клизмите се правят с 600 г от същата отварка;
  • при липса на температура с топъл чай (37°С) от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма със същия чай. За юноши и възрастни клизмата е двойна – с 600 г от същия чай. След клизмата се прави парна баня на главата с чай от орехови листа (на 1 л вода 7 листа) с продължителност около 5 минути или парен компрес (на болното място) с торбичка, напълнена с търпимо гореща, попарена и изстискана лайка, с продължителност 5–10 минути. Следва меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 30 секунди – 5 пъти).

Подутата жлеза се налага с едно от следните средства:

  • с памук, намокрен в смес от 300 г силна ракия и 20 г камфор на прах;
  • с топла лапа от сварен ориз (вари се като пилаф – на 1 чашка ориз 3 чашки вода), поръсен с камфор на прах на върха на ножа;
  • с торбичка, напълнена с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и поръсено с 1/2–1 чаена лъжичка пудра захар;
  • с топла лапа от гръцко сено (вари се както лененото семе);
  • с топъл пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1–3 супени лъжици маслини, счукани на ситно с костилките и поръсени с камфор на прах на върха на ножа;
  • с топла лапа само от маслини, счукани с костилките, поръсени с камфор на прах на върха на ножа;
  • с топла лапа от житни трици, забъркани с малко червено вино на каша и оставени на огъня да направят 3 пъти „пуф”.

Едновременно се поставя и коремен компрес от 2–4 парчета, натопени в топла отварка от трина (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда), а на тила торбичка, напълнена също с пресен селски хлебен квас. Държат се цяла нощ.

 

Важни добавки:

Ако възпалението е засегнало и подезичните и подчелюстните жлези, торбичката с лапата да покрива и тях.

При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка”, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5–10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 5–10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица), или с 3–6 супени лъжици суров настърган кромид лук, засилен е 1–2 супени лъжици готварска сол; държи се до сутринта или докато много досади на болното.

Сутрин. Околоушните жлези се налагат с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, с прибавка на 1 китка листа от магданоз, също нарязани на ситно, 1 чаена лъжичка ленено семе и 100 г прясно мляко – всичко се вари на тих огън, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, преди поставянето се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар; или с топла лапа от житни трици, сварени с малко чисто натурално вино (може и шипково вино); или с топла лапа от сплита на чесън, накъсан на малки парченца и сварен с малко вода, изстискана и преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка захар; или с топла лапа само от счукани сурови маслини. Едновременно се поставя коремен компрес, както е казано по-горе; лапите се държат 7–8 часа, а компресът 3–4 часа.

  • Добре е момчетата да са на легло и да не скачат.
  • Ако се възпалят и тестикулите им, да се лекуват така: през деня да се налагат с торбичка, напълнена с прясна топла извара, а през нощта с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, поръсен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).
  • На болното място не се слага лед.
  • При болки върху подутото място да се слагат торбички с прясна топла извара.
  • За избягване на усложнения добре е след оздравяването да се пази стаята поне още 7 дни.

Освен това, ако на момчетата са били засегнати тестисите, най-малко 1 месец след това да носят суспензор, за да ги предпазят от по-нататъшни усложнения.