Билколечение при жлъчни камъни

Жлъчката съдържа вода и редица други вещества като холестерол, жлъчни киселини и соли, билирубин и т. н. При нарастване на количеството на някое от тях се създават условия за образуването на жлъчни камъни.

Жлъчният мехур и каналите, които носят жлъчка и други смилателни сокове от него, черният дроб и панкреаса към тънкото черво се означават като билиарна система. Ако попаднат в някой от тези канали жлъчните камъни могат да блокират нормалния поток на жлъчка и да предизвикат задръжката й и появата на възпалителни изменения в съответния канал, жлъчния мехур, панкреаса и по-рядко черния дроб.

 

 

Билки и билколечение

 

Куркума

Яжтe Kypĸyмa - 1/2 чaeнa лъжичĸa, cмeceна с 1/2 чaeнa лъжичĸa мeд вceĸи дeн, зa дa дъpжитe здpaвa жлъчĸaтa cи. Kypĸyмa ce изпoлзвa пpи гoтвeнe нa мнoгo яcтия. Извecтeн e cъc cвoитe пpoтивoвъзпaлитeлни и aнтиoĸcидaнтни cвoйcтвa. Πocтaвянeтo нa ĸypĸyмa в xpaнитe мoжe дa cпoмoгнe зa пoвишaвaнe нa paзтвopимocттa нa жлъчĸaтa. Toвa щe гapaнтиpa, чe ĸaмънитe нe ce oбpaзyвaт лecнo.

 

Ябълков оцет

Ябълĸoвият oцeт oт caйдep e oтличeн нaчин дa ce oблeĸчи бoлĸaтa oт жлъчния мexyp. Cмeceтe 2 чaeни лъжичĸи ябълĸoв oцeт и 1 чaeнa лъжичĸa лимoнoв coĸ в чaшa тoплa вoдa и пийтe cyтpин нa пpaзeн cтoмax. Bceĸи път, ĸoгaтo изпитвaтe бoлĸa, пpичинeнa oт ĸaмъни в жлъчĸaтa, нeзaбaвнo изпийтe eднa чaeнa лъжичĸa oцeт oт ябълĸoвo винo, cмeceн в чaшa ябълĸoв coĸ. Изпoлзвaйтe лeĸapcтвoтo АСV-ябълĸoв coĸ, ĸoгaтo имaтe бoлĸa в жлъчния мexyp. Ябълĸoвият oцeт oт caйдep e oтличeн нaчин дa ce oблeĸчи бoлĸaтa oт жлъчния мexyp. Tя дaвa нeзaбaвнo oблeĸчeниe и cъщo тaĸa пoдпoмaгa paзтвapянeтo нa ĸaмъĸa пopaди cвoятa ĸиceлиннocт.

 

Алкална минерална вода

От природните методи на лечение лекарите препоръчват без ограничение да пият алкалните минерални води. Те успокояват болката и действат очистващо на жлъчния мехур и стабилизират състава на жлъчката.

 

Зехтин и лимон

Не се доверявайте обаче безрезервно на народната рецепта за топене на камъните с комбинация от зехтин и лимон. Лимонената киселина може да разтвори само холестероловитс камъни на по-малки парчета, без да ги унищожава. Зехтинът пък активира процеса на изливане на жлъчката в червата. Смята се, че след като лимонът разбие камъните, зехтинът ще ги “измъкне“ от жлъчката. Но е възможно и обратното, да се стигне до запушване.

 

Магарешки трън

Най-препоръчваната билка при лечение на холелитиаза е магарешкият трън. Научните изследвания свързани с тази билка твърдят, че ефектите на магарешкия трън се дължат на флавоноид, изолиран от растението. Той носи названието силимарин. Механизмът на действие на този флавоноид е обвързан с "втечняване" на жлъчния сок, което позволява оттичането на жлъчните соли и пречи на конгломерирането (натрупването им и формирането на камък).

 

Рецепта по Дънов

Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема:

  • по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с 250 г лимонов сок и 250 г чист маслинен зехтин; или:
  • по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 500 г чист маслинен зехтин и 50 г чиста бяла мурова смола (при липсата на такава може да взема и чиста бяла смола) във водна баня се варят 20 минути; или:
  • по 1 ракиена чашка от следната смес: 500 г чист маслинен зехтин и сока на 6 лимона, разбъркани с 500 г отварка от корените на магданоз; тя се приготвя така: 250 г корени от магданоз в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда; или пък:
  • по 1 ракиена чашка сироп от 3 средни луковици от бял крем, добре измити в 500 г вода се варят, докато остане 250 г отварка; след това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се засилва с 250 г чист пчелен мед, за да стане на сироп. При пиенето може да се пие с лимон по вкус.

Двадесет минути след вземане на едно от горните средства да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион (листа), смил, полски хвощ, мента пиперита, невен, пелин, цикория (корени, листа и стебла) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 4 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка семе от анасон се запарват с 1 л вряща вода, на тих огън се вари 25 минути и веднага се прецежда. При пиенето всяка чашка се подсилва с четвърт чаена лъжичка прах от вътрешната ципа на кокошата воденичка.

 

Диета

Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, овнешко и консервирани меса и риби. Да се избягват още и пържените храни, сланина, салами, луканка, хайвер, тлъсти птици и риби. Препоръчва се храната да е задушена, варена на пара или печена. Люто, алкохол и тютюн не! Да се отбягват сините сливи, сините патладжани и орехите.

Преди обед болният може да изяжда 12 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък 1 чинийка салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части, или други салати с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, пилешко, телешко. Прясно зеле може да употребява, ако организмът му го понася.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 12 супени лъжици сурова настъргана целина, прясна несолена извара, прясно несолено сирене, зеленчукови пюрета, компоти и печени ябълки с хляб. На дъвченето да се обръща особено внимание и всеки залък да се дъвче до пълното му втечняване.

След ядене да взема и по 12 супени лъжици от следната смес: 50 г чист пчелен мед разбъркан със сока на лимон и половина и 1 супена лъжица шипково брашно.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ряпа или отварка от борови връхчета (4 супени лъжици връхчета с прибавка на 25 шипки, разрязани на две, и 5 листа от смокини се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят, като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус).

Два часа след ядене да взема по 1 бучка захар с 35 капки чисто терпентиново масло (от аптеката) или по 1 зърно чист пчелен восък, голямо колкото грахово.
Заедно с капките или восъка да изпива 100 г отварка от корени от обикновена коприва 50 г корени се варят в 1,5 л прясно мляко 30 минути и веднага се прецежда, или по 1 чашка от 100 г отварка от синя тинтява и пр.

Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от кромид лук, опечен, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 3 супени лъжици пудра захар, 1 супена лъжица сяра на прах и малко препечено царевично брашно (за да отнеме влагата на лапата). Лапата в областта на черния дроб е два пъти по-дебела, отколкото на другите места.

Едновременно областта на черния дроб откъм гърба се налага с торбичка от същото хасе, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец, гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова лъжици корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и смачкани на кашица, с прибавка на 9 сини сливи, смачкани без костилките; отгоре се слага вестник и вълнен пояс.

На главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре друга шапка от чорап.

При главоболие се поставя „шапка“ от същото хасе, напълнена със същия квасец, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно, или пък с 9 супени лъжици корени от полски бъзунек, счукани на ситно. Държат се цяла нощ или докато досадят.
През целия ден върху жлъчката и черния дроб да се носи торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), ушита на хоризонтални тегели, по 1 см широки, пълна със смес от 6 супени лъжици готварска сол и 2 супени лъжици сяра на прах. Сместа се сменя всеки 15 дни.

 

Важни добавки

При криза, съпроводена с повръщане на жълта горчилка, вместо дадените в плана отварки болният да пие отварка от джоджен и мащерка (по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода, вари се 5 минути; като изстине, се прецежда). При пиенето всяка чашка се засилва с по 1 чаена лъжичка лимонов сок.

При криза със силни нетърпими болки болният веднага да легне на легло и да сложи в областта на жлъчката и черния дроб топла тухла, напръскана с горещ оцет и увита във вълнена кърпа, за да не го изгори, а след това да изпие 1 кафена чашка чист маслинен зехтин с (без) няколко капки лимонов сок. През време на кризата да се храни само с течна храна: слаб чай с малко захар, разреден компот от ябълки, круши, праскови или разредено кисело мляко с препечен хляб.

При силен сърбеж на кожата да направи гореща баня (38°С за 1020 минути), последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, или пък да си изтрие кожата с кърпа, натопена в хладка отварка от смрадлика (листа): 3 супени лъжици смрадлика се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица готварска сол и оцет.

След оздравяването добре е болният да спазва следния режим: сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене и 2 часа след ядене да пие по 1 чашка от 75 г отварка от корените на синя тинтява (4 супени лъжици в 1 л вода се варят на тих огън 30 минути и веднага се прецежда) и през вечер да стои с коремен компрес (отпред), натопен в пепелива вода (1 двойна шепа дървена пепел в 5 л вода се вари 20 минути и като се утаи, чистата вода внимателно се излива в чист съд и се използува за целта). Освен това да избягва обилното ядене и пиене и да води редовен живот.

Освен тези средства препоръчват се по възможност повече телесни движения гимнастика, особено гимнастика на снагата, широки и удобни дрехи.