Билколечение при затлъстяване

Затлъстяването е патологично състояние, дължащо се на увеличаване на мастната тъкан в резултат на хипертрофия (увеличаване на обема, за сметка на обема на клетките) и хиперплазия (увеличаване на обема, за сметка на броя на клетките) на мастната тъкан.

 

 

Билки и билколечение

 

Обикновен фасул

Две-три супени лъжици ситно нарязани шушулки се заливат с 3 - 4 чаши вода. Вари се 10 - 15 мин и след прецеждане се пие по 1 винена чаша четири пъти дневно преди ядене под лекарски контрол. Влиза в състава на комбинирани антидиабетни препарати от растителен произход (диабетилин, антидиабетикум – глюко - бозан, мелиблетен, сиамплекс и др.).

 

Цистозеира

Една супена лъжица от билката се вари в един литър вода в продължение на 10 мин, прецежда се и се пие от получената течност по една супена лъжица три пъти дневно.
Мехуресто водорасло. Една чаена лъжичка суха билка се запарва с две чаши вряща вода и след изстиване се прецежда и се изпива в продължение на един ден. Влиза в състава на комбинирани препарати (артериоцет, вискулин, антивискозин и др.)

 

Жаблек

Една супена лъжица ситно нарязана билка се залива с 2 чаши вряща вода. След изстиване и прецеждане се изпива, в продължение на 1 ден.

 

Коприва

Инфуз от билката се приготвя, като 2 чаени лъжички ситно нарязани листа от коприва се заливат с 1 чаша вода, по 2—3-чаши дневно, неподсладени или подсладени с мед.

 

Бяла черницa

Прилага се под формата на отвара от листата или кората на корените: 2 - 3 г за чаша отвара на ден.

 

Омайниче

Вземат се 100 г омайниче и се варят 5 минути в по-голямо количество вода. След като изстине, отварата се прецежда. Три дни поред се правят обливания на тялото след грижливо изкъпване. Вечер се пие по една чаена чаша запарка от маточина.

 

Дъбова кора

Взема се изгорена дъбова кора, счуква се на ситно и се вари като турско кафе (без захар).

 

Лапад

Вземат се 50 г корени от лапад и се варят в 1л вода. В продължение на 1 месец се пият по 3 чаени чаши дневно.

 

Билкова смес

В 1 л вряща вода се пускат 5 г канела, 10 г глог и 10 г кафяви водорасли. Варят се 10 мин. и се прецеждат. Пие се по 1 чаена чаша сутрин и вечер, без да се подслажда.

 

Зърнастец и глухарче

Вземат се по 10г кори от зърнастец и корени от глухарче и по 50 г корени от гръмотрън, стръкове от полски хвощ и плодчета от копър. Една-две супени лъжици от смесените билки се пускат в 3 чаени чаши кипяща вода и се варят З минути, след което се оставят да киснат 1 час. От прецедената отвара се пие по 1 непълна чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Лечението се провежда 1-2 месеца. След почивка от 1 седмица може да се повтори.Рецептите са взети от книга за народно лечение с билки. За да имат ефект те трябва да се комбинират със спазване на нискокалорична диета.

 

Магданоз

Данните за полезното му действие показват, че е време да започнем да гледаме на магданоза не само като на ароматна подправка, а като на много полезна билка. Той има изразено диуретично действие и помага за изхвърляне на задържаната вода в организма. Задържането на течности е основната причина за бързо повишаване на теглото, а и за поява на оплаквания като дискомфорт и тежест в стомаха.

Магданозът е богат и на фибри, които подпомагат дейността на чревния тракт за стимулиране на метаболизма. Съдържа и високи дози евгенол, за който има данни, че помага за намаляване на кръвната захар, а оттам осигурява и по-успешен контрол върху теглото.

 

Риган

Той е богат източник на биоактивни вещества като някои специфични полифеноли и флавоноиди. Те повлияват активността на определени ензимни системи, някои от които регулират секрецията и активността на инсулина. В дългосрочен план редовната консумация на риган оказва много позитивен ефект върху метаболизма и регулирането на теглото.

Риганът има жлъчкогонно действие, подпомагайки производството на жлъчен сок за по-лесно и пълно метаболизиране на мазнините от храната. Специално отношение към ригана има и от страна на Аюрведа и методите от алтрернативната медицина. Те сочат, че дори ароматът на ригана може да е полезен, като стимулира секрецията на хормоните на щастието и намалява стреса, а оттам и риска от прекаляване с храната (т.нар. стресово ядене).

 

Мента

Проучванията показват, че ментата действа за потискане на апетита. Консумирана като отвара или като подправка към храната, тя намалява усещането за глад и помага за регулиране приема на калории.

В допълнение ментата подпомага производството на стомашен сок за по-успешно храносмилане. Това осигурява оптимално усвояване на приетите с храната вещества, което гарантира, че с по-малко храна ще може да се набавят повече нутриенти – основно изискване за регулиране на теглото и превенция на затлъстяването. Ментата се препоръчва и като средство за справяне със синдрома на раздразненото дебело черво – състояние, което провокира задържане на вода, подуване на корема и проблеми с теглото.