Витамин В1

Витамин В1, известен още като тиамин, има основно значение за здравето на организма. Първоначално е бил прилаган за лечение на заболявания на централната нервна система, засягащи хора от определени региони на света (например болестта бери-бери, която възниква в резултат на повишена консумация на ориз). След пълното изучаване на полезните му свойства започва да се използва в редица други терапии, укрепващи здравето.

Витамин B1 участва в обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите в човешкия организъм. Притежава тонизиращи свойства, които допринасят за подобряване на физическата форма и намаляват времето за възстановяване след тренировка. Също така премахва схващанията на мускулите и е особено необходим в периода около състезанията на активно спортуващите. Витамин B1 не се натрупва в организма, поради което е необходимо неговото ежедневно приемане. Приемането на витамин B1 вечер спомага спокойния сън и възстановява тялото.

Витамин В1 се смята за витамина на бодрия дух и оптимизма. Причините са в благотворното му влияние върху организма - той регулира работата на нервната система, повлиява положително умствените способности, участва в метаболизма на въглехидратите и снабдява мозъка с глюкоза. Освен това подобрява работата на сърдечно-съдовата, ендокринната и стомашно-чревната система. При недостиг на този ценен витамин паметта и способностите за концентрация рязко се понижават.

Този витамин е много полезен за правилното развитие на децата. Той спомага за регулирането на циркулацията на кръвта, за правилното функциониране на нервната система, мускулите, сърцето и за възвръщане на енергията в човешкото тяло. Недостигът на Витамин В1 в организма, може да доведе до продължителна умора и неразположение, схващане на краката, мускулна слабост и други.

 

Витамин В1 се използва в лечението и профилактиката на следните заболявания:

 • Заболявания на периферната нервна система - неврит, радикулит, периферна парализа;
 • Заболявания на храносмилателната система - стомашна язва и язва на дванадесетопръстника,
 • Заболявания на кожата и черния дроб.;
 • Сърдечно-съдови заболявания, включително за преодоляване на постоперативните неразположения;

Препоръчва се на хора, подложени на тежки физически натоварвания, спортисти и лица, подложени на продължителен стрес.

Продължителната липса на Витамин В1 повишава значително рискът от сърдечен удар. Оптималната дневна доза зависи от възрастта, здравословното състояние и дневните енергозагуби на организма. При мъжете препоръчителната доза е в рамките 2 - 3 милиграма дневно. При жените – 1,5 - 2,5 милиграма, а при децата - 0,5 - 2 милиграма дневно. При витамин В не съществува риск от предозиране, тъй като той е водноразтворим и ненужното количество се извежда бързо от организма. Препоръчва се комбинирания му прием с други витамини от В-групата – витамин В2 и витамин В6.

 

Какви са симптомите на дефицит?

Дефицита на витамин В1 предизвиква чувство на отпадналост, повишена умора, раздразнителност и липса на апетит. Настъпват нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, появява се мускулна слабост и умора. В съвременното общество недостигът на витамин В1 е все по-често явление и се спряга като една от т.нар. „болести на цивилизацията”. Причини за него са небалансираното хранене, нарастващото потребление на тестени продукти, които са бедни на тиамин.

Естествени врагове на тиамина са никотинът, захарта и алкохола. При попадане в организма те предизвикват високи преразходи на тиамина. Пушачите и хората, които употребяват често алкохол, бременните и кърмачките имат силна нужда от витамин В1. Дори и да сме напълно здрави, за да бъдем сигурни, че си доставяме необходимите количества е добре да приемаме витамин В1 под формата на хранителни добавки.

Причина за недостатъчен прием на тиамин може да бъде диета с високо рафинирани въглехидрати (консумирането на полиран ориз, бяло брашно, бяла захар), и той най-често в развиващите се страни. Рисков фактор е и недостатъчен прием на хранителни продукти, поради което се стига до авитаминоза.

Вторичен дефицит на витамин В1 може да е резултат от някакво заболяване или временно състояние на тялото – например бременност, кърмене, повишена физическа активност, висока температура, хипертиреоидизъм.

Също отговори трябва да се търсят и в нарушена абсорбция на витами низаради продължителна дехидратация, диария. До недостиг на тиамин може да се стигне и при нарушена обмяна на веществата при чернодробна недостатъчност.

Симптом, подсказващ недостиг на тиамин, е отслабването. То може да е резултат и от недохранване, също основна причина за липса на витамин В1. Стига се и до слабост поради невъзможност за преработката на хранителни вещества и отделянето на нужната енергия.

Понякога се наблюдава и неритмична сърдечна дейност, а понякога са налице пристъпи на паника, безпокойство, емоционална лабилност.

Недостигът на тиамин отключва неврологични и сърдечносъдови заболявания. Може да се стигне и до анормално развитие на мускулите и нервите в тялото, оттам до парене в областта, крампи, атрофия на мускулатурата.

Едни от най-честите признаци на липсата на витамин В1 е мозъчната аномалия.

Често при злоупотреба с алкохолни напитки се развива заболяването енцефалопатия на Вернике. Този синдром се отразява на правилното функциониране на паметта и други аспекти на ума.

Установено е още, че ако недостигът на витамин В1 е налице в организма на кърмещата майка, то се стига до загуба на гласа на кърмачето.

 

Източници на витамин В1

Витамин В1 e водоразтворим, което означава, че излишъците, които приемаме с храната не се складират в организма и той трябва да се набавя ежедневно. Витамин В1 се съдържа в голяма част от храните, които присъстват в нашето традиционно меню - ориз, грах, овесени ядки, свинско месо и др. Това, което го отличава от другите витамини е силната му неустойчивост високи температури. Витамин В1 лесно се разпада при термична обработка.

 • Особено богати с този витамин са житните растения и дрождите. Най-големи количества витамин B1 се съдържат в бирената мая, различните видове дрожди, семената на маслодайните растения, пшеничните и оризовите трици, бобовите храни, спанака, плодовете, орехите. Важно е да знаем, че витамина се натрупва предимно в обвивката на зърнените продукти. Така например съдържанието му в кафявия ориз е многократно по-високо, отколкото в обработения. В жълтъка на яйцата, кравето мляко, свинското и говеждото месо също има значими количества от този витамин.
 • Зелените и листни зеленчуци като артишок, аспержи, грах, пресен лук, зелена салата, зеле, маруля, рукола, спанак, зелен фасул и броколи се отличават с изключително високо съдържание на Витамин В1. Освен в зелените зеленчуци витамин В1 се съдържа и в някои други храни като например в свинското месо, ядките, бобовите растения и други.
 • Картофите, зрелият фасул и грахът също съдържат витамин В1, известен и като тиамин. Той се разтваря във водата, в която се варят, затова е добре да се използва и тя във вид на сос.
 • Витамин В1 има и в черния хляб, свинските дреболийки, ориза, аспержите, зелените листни зеленчуци, лешниците, сушените плодове. Телешкото сърце, месо и черен дроб съдържат този ценен витамин.
 • Яйцата също съдържат витамин В1. Съществува неписан закон: когато човек се храни с нискокалорични храни – салата, сок, извара, и категорично отказва да се храни със зърнени култури, той започва да проявява симптоми на бери-бери.

Ако приемате много въглехидрати, трябва да увеличите и приема на витамин В1. На практика това означава, че колкото повече сладко и тестено ядете, толкова повече трици, ядки и зелени трябва да включите в менюто си. На всеки погълнати хиляда калории трябва да се поема по 0.5 милиграма тиамин.

 

Списък с храни, съдържащи витамин В1 в най-висока степен.

 • Екстракт от бирена мая. Бирената мая, и по-специално екстракт от бирена мая за мазане, се нарежда на челна позиция в списъка. Въпросният екстракт е традиционен британски продукт. Изцяло вегански е и освен този витамин съдържа още много други полезни вещества. Много богат е и на протеин. В 1 ч.л. от него се съдържат 0,5 мг витамин В1, което е 39 % от препоръчителния минимален прием. Ако не можете да си намерите екстракт за мазане, използвайте сух екстракт от бирена мая, който може да се намери и на българския пазар.
 • Сусамов тахан. Сусамът, и най-вече сусамовият тахан, също е добър източник на тиамин (витамин В1). В 1 с.л. сусамов тахан съдържа 0,2 мг (15% препоръчителен дневен прием - ПДП), тоест в 100 г се съдържат 1,6 мг витамин В1. Освен това сусамовият тахан (сусамово масло) е богат на желязо и цинк. Ако нямате сусамово масло и замените с печен сусам, имайте предвид, че количеството витамин В1 е на половина, тоест в 1 с.л. - 0,1 мг. Пригответе си сусамов тахан и си набавете дневната доза тиамин.
 • Слънчогледови семки. Слънчогледовите семки са продукт, който доста често си похапваме, но дори и не сме подозирали колко богати са те на витамин В1. 100 г семки напълно удовлетворяват нуждата на организма от витамин В1. Можете да ги добавяте към салати, предястия или просто за похапване на крак. Белените семки съдържат по-малко тиамин - 1 ч.л. ни дава 3 % от необходимата дневна доза.
 • Сушени билки и подправки. Те са с изключително богата концентрация на витамини и минерали. Най-много витамин В1 се съдържа в сухия кориандър – в 100 г 82% - ПДП. След него е маковото семе – в 100 г – 57%, сушен градински чай – 50 % ПДП в 100 г, червен пипер – 43 %, синапени семена – 36%, размарин и мащерка 34%. Всичките споменати проценти се отнасят за 100 г от съответната билка или подправка.
 • Свинско месо. Също богато на тиамин – в 100г – 1,2 мг от витамина, което са 83% от препоръчителния дневен прием.
 • Кедрови ядки. Същото съдържание както при свинското – 83% в 100 г. Добавяйте ядките към салати и гарнитура, за да получите хем вкусно допълнение, хем доза витамин В1. В 10 ядки има около 1% ПДП.
 • Шамфъстък.Витамин В1 се съдържа в почти всякакви видове ядки, но шамфъстъкът е третата най-концентрирана на тиамин ядка. В 100 г имаме 0,87 мг, което е около 58% от дневния прием. Освен това тези фъстъци са богати на калий и мед.
 • Макадамия. Още един представител на ядките. Екзотичните макадамови ядки идват от Австралия и Океания и са доста полезни. 0,7 мг за 100 г (47% ПДП).
 • Риба. Рибата е богата на всякакви полезни вещества, особено на омега-3 мастни киселини. Както казват старите хора, поне веднъж в седмицата трябва да се яде риба. Ние смятаме, че трябва доста по-често, но вие сами решавате. Само имайте предвид, че рибката е доста богата и на витамин В1. Като най-голяма концентрация има рибата помпано – 0,68 мг в 100 г, а след нея – рибата тон – 0,5 мг в 100 г.
 • Северноамериканските орехи – пекани. На 100 г съдържат 0,66 мг витамин В1, а на една порция от 28 г – 0,19 мг, което е 12% от ПДП. Когато си набавяте тези храни със здравословна цел, имайте превид водоразтворимостта на витамина и непоносимост към термичната обработка. Ако ще варите нещо, полезните вещества се отделят във водата, затова използвайте и нея, може да направите сос или заливка.