Витамин B2

Витамин В2 играе изключително важна роля в синтеза на хемоглобин, както и в метаболизма на мазнините и въглехидратите. Открит е през 1879 година, но голямото му значение става ясно едва през 1930 година. Пет години по-късно започва да се произвежда по синтетичен път.

Рибофлавинът е основна съставна част на кръвта, като участва в производството на червените кръвни телца. По този начин В2 съдейства за движението на кислородните молекули в кръвта. На цвят е наситено жълт или оранжево-жълт, което е предпоставка често да се ползва като оцветител. По опаковките на продуктите се обозначава като Е101.

Витамин В2 помага на растежа и възпроизвеждането. Освен, че осигурява здравината на кожа, нокти и коса той допринася за елиминиране на възпалителните процеси в областта на устата, устните и езика. Рибофлавинът действа ползотворно на зрението и облекчава умората на очите. Той функционира съвместно с други вещества за правилното асимилиране на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

Витамин B2 е помощник при мускулните схващания. Неговото значение за организма е огромно, тъй като той спомага за укрепването на имунната система и участва в образуването на червените кръвни телца. Този витамин трябва да се приема редовно с храната, тъй като благодарение на него косата, кожата и ноктите стават по-здрави. Липсата на витамин В2 може да доведе до проблеми като косопад, свръхчувствителност към светлина, бели ранички, по специално в областта на устата и носа, виене на свят и други.

Тъй като витамин В2 е топлоустойчив той трудно може да бъде загубен при термичната обработка на продуктите, освен ако не се третират с твърде много вода. Основни унищожители на витамин В2 са содата бикарбонат, светлината, особено ултравиолетовата. В2 е особено важен, ако искате здрави кожата и косата, а ноктите ви да са твърди. Освен това предпазва от инфекции на устата, езика и устната кухина.

Витамин B2 е много чувствителен към слънчевата светлина. Излагането на слънце или изсушаването на храните на открито, унищожава количеството на витамина в тях. Обикновената термична обработка не може да наруши структурата на витамина, но готвенето в твърде големи количества вода може да причини загуба на голяма част от полезното му съдържание.

Препоръчителната дневна доза на витамин В2 е:

  • новородени, 0-6 месеца – 0.3 мг;
  • бебета, 7-12 месеца – 0.4 мг;
  • деца, 1-3 години – 0.5 мг;
  • деца, 4-8 години – 0.6 мг;
  • деца, 9-13 години – 0.9 мг;
  • младежи над 14 години и мъже – 1.3 мг;
  • девойки, 14-18 години – 1 мг;
  • жени – 1.1 мг;
  • бременни – 1.4 мг;
  • кърмачки – 1.6 мг.

 

Дефицит на витамин В2

Дефицит на витамин В2 може да се получи ако не спазвате рационален хранителен режим. Ако изключвате от менюто си протеини от животински произход, както и пресни зеленчуци, дефицитът ще е налице. Липсата на витамин В2 води до нарушено усвояване на желязо. Симптоми на липсата на рибофлавин са умората без видима причина, болките и кръвоизливите в очите.

Липсата на Витамин В2 предизвиква проблемно зрението, изсъхване на устните, бръчки в областта на ъгълчетата на устата, както и косопад. При недостатъчно количество на този витамин се наблюдават кожни проблеми, нарушения в растежа на децата - това се дължи на факта, че белтъчния метаболизъм се затруднява при недостиг на витамин В2.

 

Източници на витамин В2

  • Животинският черен дроб изобилства от витамин B2 - свински и телешки, също и свинският бъбрек, сърце и език. По-малко от 50 грама свински черен дроб са достатъчни да осигурят нуждата за деня от този витамин.
  • Млечните продукти също са идеален източник - 100 грама козе сирене осигурява над 90% от необходимото количество рибофлавин за човека.
  • Жълтъците също са с високо съдържание - две яйца съдържат 15% от дневната норма.
  • Витаминът се съдържа и в повечето плодове и зеленчуци, но в малки количества.
  • От ядките се отличават единствено бадемите с високо съдържание на витамин B2.
  • Единственото доказано научно предимство на бирата е, че в нея се съдържат дози от витамин В2.

100 грама продукт съдържат следното количество източници на витамин B2:

  • агнешки черен дроб (готвен или пържен) – над 4 мг;
  • говежди черен дроб (готвен или пържен) – над 3.6 мг;
  • говежди бъбреци – 3 мг;
  • телешки черен дроб (готвен или пържен) – 2.9 мг;
  • пуешки черен дроб (варен) – над 2.7 мг;
  • сушен магданоз – 2.3 мг;
  • пилешки черен дроб (печен) – 2.3 мг;
  • свински черен дроб (пържен) – 2.2 мг;
  • яйце – 2 мг;
  • сепия (готвена, печена, задушена) – 1.7 мг;
  • грозде (мускат) – 1.5 мг;
  • сушен кориандър – 1.5 мг;
  • сушена мента – 1.4 мг;
  • сушен естрагон – 1.3 мг;
  • сушен босилек – 1.2 мг;
  • чушки (люти, сладки, червени, сушени) – 1.2 мг;
  • сурови бадеми – 1.1 мг.