Вашата урина и вашето здраве


Вие или вашият лекар може би можете да кажете някои неща за здравето само като погледнете цвете на урината и колко чиста е тя. Едно изследване на вашата урина може да каже много повече. Лекарите могат да го ползват за диагностициране или за да наглеждат различни състояния.
 

Кръв в урината

Веднага се обадете на вашия лекар ако откриете кръв в урината. Това може да е причинено от нещо почти незначително, като твърде тежка тренировка или медикаменти. Може обаче да е знак за нещо много по-сериозно като проблем с бъбреците, увеличена простата, рак на пикочния мехур или сърповидно-клетъчна анемия.
 

По-внимателен поглед

Някои храни и медикаменти могат да променят цвета на урината. Например цвеклото може да я направи червеникава или тъмно кафява, аспержите могат да я направят зелена, морковите – оранжева. Някои антиациди могат да променят цвета към синкав, а някои медикаменти използвани за химиотерапия могат да го направят оранжев. Понякога необичайният цвят може да е сигнал за здравословен проблем. Говорете със своя лекар ако внезапно настъпи промяна на цвета на урината.
 

По-внимателно помирисване

Храна, витамини или медикаменти могат да променят начина, по който мирише вашата урина. Например аспержите могат на причинят миризмата на урината, която да напомня на амоняк. Вашата урина може да мирише по-силно ако не пиете достатъчно вода или ако приемате витамин Б6. Някои здравословни състояния също могат да засилят мириса на урината. Диабет, инфекции на пикочните пътища, бъбречни инфекции и проблем с черния дроб също могат да променят аромата на урината. Ако забележите промяна, която не отшумява, свържете се със своя лекар.
 

Инфекции на пикочните пътища

Ако страдате от такава инфекция, вашата урина може да е червена или кафеникава, или пък да забележите червени петънца в нея. Тя може да бъде и зелена или мътна и да има силна миризма. Инфекциите на пикочните пътища обикновено възникват в следствие на бактерия, която е попаднала в пикочните пътища или уретрата. Докторите може да тестват проба от вашата урина, за да разберат точния причинител на инфекцията. Обикновено, тя се лекува с антибиотици.

 

Хипергликемия

Това е състояние, в което имате прекалено много захар (глюкоза) в кръвта. Високите нива на глюкозата могат да се видят и в урината. Не може да се види с просто око, а при изследване на проба от урината. Това може да е знак за диабет и може да доведе до сърдечни проблеми, удар, бъбречни проблеми, слепота и други.
 

Диабет

Ако вашия лекар мисли, че може да страдате от диабет, трябва да Ви изследва за нещо, наречено кетони в кръвта и урината. Тялото произвежда кетони, когато започне да разгражда мазнини за производство на енергия защото не може да ползва енергията от захарите, както би трябвало.
 

Дехидратация

Ако урината ви изглежда тъмна и ако не ходите до тоалетна толкова, често колкото обикновено, това може да значи, че не нямате достатъчно вода в организма. Може също да се чувствате уморени, да ви се повръща или замаяни. Вашият лекар може да направи изследване, за да види, колко вода има в урината Ви.

 

Бременност

Тест за бременност може да тества дали една жена е бременна с помощта на измерване на хормон (ЧХГ - човешки хорионгонадотропин), който се намира в урината. Резултатите са най-точни след 5 до 10 дни от закъснението на цикъла.
 

Бъбречни проблеми причинени от диабет

Пенливата урина може да значи, че имате повече протеин в урината от нормалното. Това обикновено е ранен признак за диабет, който е най-честия причинител на бъбречна недостатъчност, което е увреждане кръвоносните съдове на бъбреците. Това кара тялото ви да задържа повече сол, вода и отпадъци в кръвта. При съмнение, вашият лекар може да тества урината за протеин наречен албумин.
 

Гломерулонефрит

Кървава или пенлива урина може да бъде знак за това заболяване. То може да накара лицето или глезените ви да отичат и причинява мускулни крампи и сърбежи по кожата. Това се случва, когато малките филтри в един от бъбреците се възпалят. Това може да създаде течност и отпадъци във вашето тяло и да причини проблеми като високо кръвно налягане или бъбречна недостатъчност. Гломерулонефритът може да е причинен от различни здравословни проблеми като диабет, инфекции или автоимунни заболявания.
 

Васкулит

Ако засегне бъбреците, вашата урина може да стане с цвят на чай, а вие може да имате треска и болки по тялото. Това се случва, когато вашите собствени антитела, които организмът произвежда, за да се борят с микробите, атакуват малките кръвоносни съдове в някой от органите. Може да доведе до кръв и протеин в урината и да накара бъбреците да спрат да работят.

 

Блокаж

Ако не можете или ако имате усещането, че трябва да ходите твърде често до тоалетна, но не уринирате много, когато опитате, това може да значи че нещо пречи на урината да премине. Може също да видите кръв в урината си или да изглежда мътна. Това може да е в следствие на уголемена простата, камъни в бъбреците, рак на простатата или кръвен съсирек.
 

Камъни в бъбреците

Ако вашият лекар смята, че може да имате камъни в бъбреците, когато някои минерали образуват миниатюрни камъни, които блокират изхода, чрез който уринирате, то той ще ви пусне тестове за калций или някакъв вид киселина в урината. Тези тестове могат да помогнат и за откриване на проблеми с тънките черва, паращитовидната жлеза или бъбреците.

 

Лупус

Тази болест се среща, когато собствената Ви имунна система по погрешка атакува част от вашето тяло. Ако засегне бъбреците, може да причини кървава или пенлива урина. Няма лечение и лекарите не са сигурни, какво причинява това състояние, което най-често засяга жените.
 

Чернодробни или проблеми със жлъчния мехур

Ако урината Ви е много тъмна нещо може да се случва с един от тези органи. Прекалено много от определени медикаменти като ацетаминофен (тиленол) може да доведе до проблеми. Рак, камък блокиращ пътя на жлъчния мехур, вируси като хепатит Ц и други болести също могат да доведат до това. Тези проблеми могат да накарат тялото Ви да произвежда жълта течност наречена билирубин, която прави урината много тъмна. Тя може да се излее от вашия черен дроб и да навлезе в кръвта, което би направило кожата и очите да изглеждат жълти (нарича се жълтеница). Нивата на билирубин се измерват чрез изследване на кръв и урина.