Вреди за бъбреците

Бъбреците са два от най-важните органи в тялото, като имат много по-голяма важност, отколкото повечето хора си мислят.

Този орган филтрира кръвта, произвежда хормони, елиминира токсините, абсорбира минерали, произвежда урина, неутрализира киселини и други. Играят жизненоважна роля в няколко от основните функции на тялото, и ако не са здрави, могат да развият сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план.

 

 

Топ 10 смъртоносни навика

 

Увреждането на бъбреците може да остане незабелязано в продължение на няколко години. Издръжливи са и могат да функционират с едва 20% от капацитета си. Както повечето неща и те имат своите точки на пречупване. Бъбречните заболявания, често са наричани „тихи болести. Поради тази причина, хората често не осъзнават, че имат заболяване на бъбреците, докато не стане твърде късно.

Затова трябва да се погрижите за тях, сега, за да не отидете на лекар един ден и да разберете, че бъбреците ви отказват. Ето 10 навика, които могат да натоварят бъбреците Ви и да ги накарат да откажат:

 

Не пиете достатъчно вода

Някои от функциите на вашите бъбреците са филтриране на кръвта и елиминиране на токсините и отпадъците от тялото. Ако често сте дехидратирани и организмът не получава достатъчно вода, тогава токсините могат да започнат да се натрупват и да причинят увреждане на бъбреците.

 

Прекалена консумация на сол

Солта е важен минерал за здравето, но хората са склонни да прекаляват с нея, което води до повишаване на кръвното налягане и в крайна сметка стресира бъбреците. Общата препоръка за консумация на сол е не повече от 5 грама на ден.

 

Често отлагане на призива на природата

Вашите бъбреци играят важна роля в производството на урина и изкарването ѝ от тялото. Ако често се противопоставяте на желанието да уринирате, защото сте прекалено заети от други неща, тогава бъбреците се натоварват и може да доведе до бъбречни заболявания, камъни в бъбреците, бъбречна недостатъчност и инконтиненция.

 

Прекаляване със захарата

Прекомерната консумация на захар може да има важна роля за здравето и функционалността на бъбреците Ви. Проучванията показват, че хората, които консумират две или повече напитки със захар на ден, имат протеин в урината си, който е един от първите признаци, че бъбреците не функционират правилно.

 

Дефицит на витамини и минерални 

Яденето на чиста и здравословна храна с много плодове и зеленчуци не е само за отслабване, но също така гарантира, че ще получите достатъчно витамини и минерали. Недостигът им може да се окаже основната причина за някои здравословни проблеми. Например, когато става въпрос за бъбреците Ви, дефицитът на витамин В6 и магнезий, може да повиши риска от появата на камъни в бъбреците.

 

Прекаляване с животинските протеини

Консумирането на големи количества месо, особено червено месо, доставя много протеини във Вашия организъм, което може да увеличи метаболитното натоварване на бъбреците. Прекомерната консумация на протеини води до претоварване на бъбреците, а този стрес, може да доведе до увреждането им, или дисфункция. Постарайте се да намалите количеството месо, което консумирате и опитайте да набавите част от необходимите протеини от растенията.

 

Лишаване от сън

Спането дава на тялото Ви шанс да се възстанови и излекува, включително стресът или уврежданията на бъбреците. Хроничното лишаване от сън отнема възможността на тялото Ви да се възстанови и може да доведе до още по-сериозни последици.

 

Кофеинова зависимост

Точно като солта, кофеинът може да повиши кръвното налягане и да постави в стресова ситуация бъбреците Ви. Това може да причини увреждане, с течение на времето, ако консумирате твърде много кафе или други кофеинови напитки.

 

Злоупотреба с болкоуспокоителни

Обезболяващите може да изглежда безвредни, но честото им приемане, може да доведе до допълнително стресиране на бъбреците и да причини увреждане им. Има много натурални методи и средства, които могат да помогнат за намаляване на нуждата от обезболяващи.

 

Консумация на алкохол

Въпреки че от време на време чаша вино или алкохолна напитка не причиняват голяма вреда на тялото ни, повечето хора не спират само след една чаша. Алкохолът всъщност е легален токсин и когато консумирате прекомерно количество от него често, той напрагя бъбреците и може да доведе до увреждането им и тяхното заболяване на по-късен етап.

 

 

Заключение

 

За да вземете възможно най-добрите мерки за бъбреците си, съсредоточете се върху преминаването към по-здравословна храна. Помнете тези съвети, за да прекратите вредните навици, които имат отрицателен ефект върху бъбреците Ви. Колкото по-добре се грижите за тях, толкова по-добре те могат да се грижат за Вас.