Вреди от заседяването

Заседяването за по-дълго време се е превърнало в ежедневие за доста голяма част от хората. Независимо дали става на въпрос за шофиране, седене зад бюрото или просто когато седите в дома си и гледайте телевизия. Направените изследванията сочат, че прекаленото седене на едно място може да е вредно за

Вашето здраве.  Известно като „заседнало поведение”, описва седенето за едно място за продължителен период от време, с ниско изразходване на енергия. Предизвиква бавно увреждане на тялото, е установено, че може да причини и други заболявания, като диабед тип 2 или сърдечносъдови заболявания.

Може да си мислите, че прекомерното ежедневно седене не може да застраши здравето Ви, но направените изследвания сочат, че седенето през по-голяма част от деня може да бъде дори и смъртоносно. Някои изследвания, са стигнали до заключение, че „седенето е новото пушене“

 

 

11 причини, който ще Ви накарат да се движите повече през деня:

 

Сърдечни заболявания

Когато седим на едно място, мускулите ни изгарят по-малко енергия, което от своя страна забавя кръвопотока в тялото. С течение на времето се увеличава натрупването на мастни тъкани, които могат да запушат артериите към сърцето. Това може да обясни защо хората, чиято работа изисква да са в седнало положение, са с двойно по-висок процент на сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, чиито работни места изискват те да стоят прави.

 

Диабет

Когато прекарваме по-голяма част от деня си в седнало положение, освен че изгаряме по-малко мазнини, нивата на кръвната захар също се покачват. Освен че се изгарят по- малко калории, лекарите смятат, че продължителното седене може да промени начина, по който телата ни реагират на инсулин (хормона, който помага за изгаряне на захар и въглехидрати за енергийни цели).

 

Преждевременна смърт

Според направено проучване, може да се каже, че дори и да правите ежедневни упражнения, шансовете за преждевременна смърт се увеличават от заседяването за дълги периоди от време. Това не е извинение да се пропускат упраженията във фитнеса. Най-важното е да се движите повече през деня.

 

Рак

Рискът от рак на дебелото черво, на гърдата и ендометриума се увеличава, като прекарвате по-голямата част от деня си в седнало положение. Повишените нива на инсулин, които насърчават растежа на туморни клетки, служат като основна връзка между седенето и диагностицирането на тези видове рак. Ставането и разхождането, могат да помогнат за намаляване нивата на инсулина и кръвната захар.

 

Свръх продуктивност на панкреаса

Инсулинът е общ знаменател, когато се говори за рисковете от заседяването. Важно е да се знае, че органът, който произвежда инсулин, е панкреасът и че той също може да бъде засегнат. Инсулинът помага за преноса на глюкозата в клетките, а в неактивното тяло, не се усвоява толкова лесно. Това води до повече производство на инсулин, което изисква панкреасът да работи извънредно. Проучвания показват, че само с един ден на заседяване, драстично се намалява инсулиновата реакция в тялото.

 

Затлъстяване

Ако ежедневно гледате телевизия, за дълъг период от време или сърфирате в мрежата с часове, или може би имате офис работа, която изисква да седите по цял ден, по-вероятно е да качите няколко килограма и да сте с наднормено тегло. 30% повече калории се изгарят, когато тялото е в изправено положение, докато при седене, циркулацията на липазата (ензим, абсорбиращ мазнини) в тялото спира, което може да допринесе за по-голяма талия. Изследователи от Тел Авивския университет са открили доказателства, че прекаленото заседяване води до образуването на мастни клетки, известни като преадипоцитни клетки.

 

Болки в шията и врата

Прекаленото използване на мускулите, може да бъде причинено от седенето на бюро или компютър за дълго време. Възможно е да започнете да изпитвате болки в шията, причинени от напрежението в мускулите, поради дългото седене.  Когато работите на бюрото, вероятно се прегърбвате. Тази поза, наречена „кранова шия”, пресича шийните прешлени, което може да доведе до постоянен дисбаланс. Лошата поза може да бъде причинена от прегърбване, тъй като раменните и гръбните мускули работят под напрежение.

 

Липса на гъвкавост в гърба

Когато активно натоварваме телата си, меките дискове между прешлените се разширяват и се превръщат в амортисьори, като помагат за снабдяването им с основните хранителни вещества (свежа кръв и кислород). Дисковете могат да излязат от равновесие, когато са в период на покой за по-дълго време. Когато не са в баланс, дисковете „огладняват“ за основните хранителни вещества. Колагенът, който спомага поддържането на гръбначния стълб, може да се втвърди около сухожилията, което ограничава  гъвкавостта на гърба.

 

Увреждане на гръбначните дискове

Освен ограниченото движение, което лишава дисковете ни от споменаните по-горе важни хранителни вещества, хората, които седят продължителен период от време, са изложени на по-висок риск от херния на лумбалните дискове. Дължи се на факта, че гърбът е под постоянно напрежение, когато седите, защото теглото на тялото не е разпределено равномерно. Според един американски доктор на науките - „Когато седим, нарушаваме естествената извивка на гръбначния стълб, което подтиква мускулите на гърба да направят нещо, за да го задържат в правилна позиция.” 

 

Мозъчна функция

Не е изненадващо, че когато сте неподвижни за неопределен период от време, всичко се забавя - включително и мозъчната активност. Колкото повече се движим, толкова по-бързо кислородът и свежата кръв се изпомпват към мозъка. Това подобрява както освобождаването на химикали, така и производителността на организма. 

 

Мускулна дегенерация

Ако не се занимавате с тялото си, докато седите, Вашите коремни мускули обикновено са отпуснати. Докато стоим прави и в позиция за ходене, те ни държат изправени.

 

 

Съвети : 

 

Бедра: Ако желаете да подобрите гъвкавостта си, новините няма да зарадват тези, които обичат да седят повече време. Седенето може да скъси флексорите на тазобедрената става, което ограничава обхвата на движение и дължината на стъпката. Упражнения като дълбоко клякане и напади, могат да помогнат за предотвратяване скъсяването на мускулите.

Крака: Когато краката са слаби и отпуснати, това може да доведе до редица биомеханични проблеми в тялото. Проявяват се под формата на намалена стабилност, лош баланс и цялостен повишен риск от наранявания. Отслабването на краката също може да доведе до повишен риск от фрактуриране на костите.

За да се отървете от „невинните“ навици, водещи до влошаване на здравето Ви, има няколко промени, които можете да направите:

  • Внесете повече движение в деня си – Изправете се и се разтягайте на всеки половин час;
  • Докоснете пръстите на краката си;
  • Практикувайте йога;
  • Разходете се в офиса;
  • Вижте, дали на работното Ви място, има възможност да се поръча регулируемо бюро.

Всички тези неща, могат да Ви помогнат в спирането на отрицателните ефекти от непрекъснатото седене, както и да Ви държат на пътя към доброто здраве.