Вреди при вейпинг

Вейпингът е все по-често срещан и популярен навик. Вероятно имате познати, роднини или приятели, които го използват. Може би и Вие го използвате или сте се замисляли.

На пръв поглед може да изглежда безобидно и модерно, но е добре да се замислите преди да пробвате вейпинга. Всъщност, не е толкова безвреден, дори е доста опасен за здравето Ви.

По последни проучвания, химикалът – диацетил, който се използва при вейпинга, може да предизвика пуканков дроб, което е възпаление на дихателните пътища, съпроводено с хрипове, задух и кашлица.

Заболяването е било открито от група работници във фабрика за пукакни, след като дълъг период от време, са вдишвали аромат на масло. В крайна сметка се оказало, че състоянието им се дължи на инхалация с диацетил.

При проучване, състояло се през 2015 година, диацетил е бил открит в 39 от 51 възможни химикали в електронните цигари. Въпреки че изследванията не са категорични, че точно тези химикали са виновни за „пуканковия дроб“ и е нужно да се направят още проучвания, резултатите към момента са доста тревожни.

Базиран на реклами и маркетинг, доста хора са убедени, че вейпингът е безопасен и се превръща в популярен навик, който води до пристрастяване. Вреден за Вашето здраве и все по-често срещан сред по-младите, той не може да Ви помогне, да откажете цигарите, а води до двойна зависимост.

 

 

Какво е Вейпинг?

 

Вейпинга беше представен на пазара през 2007 г. и от тогава набира все по-голяма популярност.

Вейпинга е процеса на вдишване и издишване на аерозоли, познати като изпарения, които са продукт от електронните цигари или други подобни устройства. Цигарите произвеждат тютюнев дим, а електронните цигари – не, но за сметка на това произвеждат аерозол, богат на фини частици. Аерозола често се бърка с водна пара, поради което е известен с термина „изпаряване“, който се използва при пушенето на електронни цигари.  Вейпинга се състой от мущук, контейнер с течност и изпарител, захранван от батерии. Изпрарителят нагрява течността и така се създава аерозол, който може да се вдишва и издишва при изпарение.

Частиците които съставят аерозола при пушене , съдържат токсини, водещи до различни заболявания, като рак, респираторни проблеми и сърдечни заболявания. Добре е да бъдете запознати с потенциалните рискове, преди да започнете да използвате или да продължите с вейпинга.

 

 

Истината за вейпинга и как вреди на здравето Ви

 

Вейпинга е по-малко вреден от тютюнопушенето.

Електронната цигара нагрява никотина, който е извлечен от тютютна, заедно с аромати и други химикали. При вейпинга, се вдишват пари, получени при процеса на изпаряване. Цигарите с тютюн съдържат 700 токсични химикала в себе си, докато електронните цигари имат по-малко, но не знаем колко точно и кои от тях са токсични.

 

Вейпинга не е полезен за здавето Ви

Вейпинга може да е по-малко вреден от тютюнопушенето, но все пак не е здравословен. Подобно на цигарите, електронните цигари също съдържат токсични химикали. Те също водят до пристрастяване. Могат да доведат до повишаване на кръвното налягане, повишаване на сърдечния ритъм и могат да увеличат риска от сърдечни пристъпи. След направени изследвания е установено, че вейпинга може да увреди метаболизма, да увеличи риска от рак и да предизвика респираторни проблеми. Също така може да доведе и до астма.

 

Не е обявен за безопасен

Електронните цигари не са прегледани от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), а са отложени до 2022г. Докладът на US Surgeon General за 2016 г. е със заключение, че никотинът не е безопасен в каквато и да е форма, включително и при електронните цигари. Много хора не са на ясно с това и са убедени, че вейпинга е безопасният избор.

 

Вейпинга е пристрастяващ

Както цигарите, и електронните цигари съдържат никотин, който води до зависимост, дори и до пристрастяване, както кокаина и хероина. Може да Ви изненада факта, че електронните цигари съдържат повече никотин от тютюневите изделия.

 

Вейпинга не помага да спрете тютюнопушенето

Вейпинга се предлага, като метод за отказване от тютюнопушенето, но не е одобрен от FDA като ефективен инструмент. Според проучвания, направени през 2007г., вейпинга не помага да се откажете от тютюнопушенето, а води до двойна зависимост. Проучване от 2018г. на 850 пушачи е установило, че 90 процента от тях все още пушат след използването на вейпинг за една година. И други изследвания са установили същото, а имено, че вейпинга не е препоръчителен вариант за отказване от цигарената зависимост, нито пък е безопасен. Необходими са терапии и поведенчески стратегии, за да се се откажете от тютюнопушенето, а при двойна зависимост е задължително да се преустанови вейпинга.

 

Вейпинга предлага на младежите пристрастяване към никотина

Преди 40 години, едва 2,9% от младежите са пушели, а през 2015 е достигнато най-ниското ниво от 5,5%. За съжаление, това не е добра новина. Може да се види, че все по малко младежи започват да пушат преди 20 или 30 години, но електронните цигари стават все по-популярни сред тях.

Само през 2015г. използването на електронни цигари се е повишило с 900% сред учениците. 40% от тях никога преди не са използвали тютюневи изделия, но редовно използват вейпинг. През 2017г. 3,3% от учениците в средните училища и 25% от гимназистите използват електронни цигари.  

 

 

Защо хората вейпват?

 

Разнообразието от аромати е по-привлекателно за младежите и за хората, отказващи тютюнопушенето.

Вейпинга е по-евтин от цигарите, затова е по-достъпен за младежите и тези, които следят бюджета си.

Поради фалшивата реклама, че е здравословна алтернатива, хората не знаят за вредите от вейпинга. Той се рекламира като навик, който помага да се справите с тютюнопушенето, но може да се окаже, че сте започнали нова зависимост, без да сте отказали старата.

Много хора не харесват миризмата от тютюнопушенето. Електронните цигари са без миризма. Заради различните им вкусове и страхотни реклами, те са доста интересни и модерни за някои хора. Вейпинга става все по-популярен сред хората, който иначе не биха пробвали тютюневи изделия.

 

 

Как да откажем тютюнопушенето и вейпинга?

 

Ако използвате цигари или вейпинг, или и двете, е редно да вземете мерки и да откажете този вреден навик. Можете да се откажете.

 

Ето някои стратегии, които могат да Ви помогнат:

 • Консултирайте се с Вашия лекар;
 • Изгответе план;
 • Изградете система за социална подкрепа чрез семейството, приятелите, групи за подкрепа, онлайн или професионална подкрепа;
 • Потърсете професионална подкрепа от терапевт, съветник, треньор или лекар;
 • Започнете позитивни хобита и дейности, като например водене на дневник, танци, упражнения, йога, медитация или четене;
 • Прекарвайте повече време сред природата.

Важно е да разберете, че това отнема време. Само 4-7% успяват да откажат зависимостта.

 

Празнувайте малките победи. Не се отказвайте!

Съвети за разговор с младежи, преди да започнат да пушат цигари или вейпинг.

Превенцията е най-добрата практика. Никога не е прекалено рано да започнем. Тези стратегии могат да помогнат за образованието на младежите и да ги откажат от тютюнопушенето и вейпинга. Тези стратегии могат да помогнат и на по-възрастните:

 • Образовайте се и проучете тези продукти;
 • Бъдете модел за подражание. Не пушете, или ако пушите, направете опит да се откажете. Бъдете модел за подражание;
 • Създайте безопасна среда за децата си, където мога да споделят, без да се страхуват;
 • Изслушвайте, без да съдите;
 • Дайте им материали за четене, които да прегледат и да ги обсъдите заедно;
 • Помогнете им със стратегии, за да се справят с натиска от връстниците им и трудните ситуации. Изградете доверие в тях;
 • Доверете им се и ги обичайте.

 

Вейпинга е популярен навик, който не е безопасен и е доста вреден. Зависимостта може да доведе до здравословни проблеми и вместо да помогне с отказването от тютюнопушенето, да доведе до двойна зависимост. Вейпинга става все по-популярен сред учениците от средните и висшите училища. Родителите, учителите и възрастните хора трябва да бъдат модел за подражание, да говорят с тях и да ги запознаят с вредите от пушенето. Отнема време, но е възможно да се откажете от тази вредна зависимост!