Вредно за бъбреците

Понякога се случва сутрин да се огледаме и да сме шокорани от отражението си – подпухнали очи с усещане за подуване, привличат вниманието ни. За повечето от нас, това не са симптоми от сериозен характер. Има много причини за задържане на вода, като ПМС, стрес, висок прием на натрий и др.

Ключовото нещо, което трябва да запомните е, че ако тези симптоми са чести или дори непрекъснати, това може да означава бъбречно или храносмилателно разстройство, за което е препоръчително да посетите Вашия лекар. Въпреки това, понякога усещането за подуване, преди и по време на менструалния цикъл е много често срещано явление. Нека да разгледаме 6 билки, които могат да помогнат да направим тези случайни епизоди по-малко проблемни.

 

 

Обикновените навици могат да допринесат за ненужно напрежение върху бъбреците:

  • Консумирането на твърде много кофеин (кафе, чай, газирани напитки);
  • Използването на обезболяващи;
  • Дехидратирани през целия ден;
  • Игнориране на „призива на природата“. Направи си услуга и отидите до тоалетната, когато усетите нужда;
  • Храни с високо съдържание на натрий;
  • Консумацията на много червено месо;
  • Консумирането на твърде много алкохол;
  • Липса на почивка, когато сте болни и удължавате инфекциите.

 

 

Подобряване на бъбречната функция: 6 от най-добрите билки за здравето на бъбреците

 

Здравето на бъбреците е от решаващо значение за дълъг и здравословен живот в много от традиционните лечебни условия, включително традиционната китайска медицина, която ни дава много от най-добрите билки за намаляване причините за задържане на вода. Хората са разчитали на тези лечебни билки в продължение на хиляди години, а понастоящем се изучават по една проста причина - те работят! Така че не се колебайте да опитате тези полезни, естествени и ефективни лекарства. 

 

Анжелика Синенсис ( Донг Куай)

Когато става въпрос за полезни билки за намаляване подуването на корема, в допълнение за облекчаването на хормоналните смущения, които често го придружават, няма нищо по-подходящо от Анджелика Синенсис. Тя спомага за намаляване подуването в корема, като увеличава образуването на урина и облекчава образуването на газове. Анжеликата е задължителна, особено за жени, които се нуждаят от облекчение при груб месечен цикъл.

Удивително е, че тя помага и при мъжете, поради способността ѝ да насърчава правилното функциониране на бъбреците и умереното производство на хормони. Да, мъжете също имат хормони! За да се насладите на предимствата на Анжелика, всичко, от което се нуждаете е 2-3 грама сушена нарязана билка и топла вода, за да направите вкусен и полезен чай. Анжелика не трябва да се използва от жени с много тежки менструални цикли, бременни или кърмачки.

 

Годжи Бери

Това растение помага за намаляване задържането на излишната вода и поддържане на здравословна бъбречна функция и е супер храна. Хората от Непал и Тибет използват плода от хиляди години като тонизиращ продукт за бъбреците, както и за подобряване на зрението. Около пет супени лъжици Годжи Бери могат да се консумират ежедневно, като функционална хранителна добавка или могат да бъдат използвани в горещ чай, като релаксираща вечерна напитка.

Тези с ниска кръвна захар трябва да започнат по-малки порции, около една или две супени лъжици, за целия ден. Ако някога е имало билка, която би могла да направи всичко, това е Годжи Бери. Това мощно адаптогенно зрънце има стягащо и успокояващо действие, поддържащо идеалния баланс на течностите в тялото, като носи облекчение и енергия на бъбреците. Тези плодове са еднакво полезни за мъжете, така и за жените. 

 

Cuscuta Chinensis (известен още като Dodder Seed)

Друга невероятна, но по-малко позната билка за здравето на бъбреците е Cuscuta Chinensis. Китайските билкари високо ценят тази билка и ефекта ѝ върху бъбреците, черния дроб и далака. Използва се при антидиабетни предписания, тъй като укрепва и енергизира бъбреците, а същевременно намалява високото ниво на кръвната захар на гладно. Най-добрият начин да се насладите на ползите от семената е да приемате 300-500 mg 20: 1 сух концентрат дневно.

 

Американски жен-шен

Едно от най-ценните и мощни адаптогенни растения, широко признато за поддържането на здравословни условия в организма и поддържа правилна бъбречна функция, е американският жен-шен. Според Световната здравна организация, американският жен-шен има много ползи за здравето, без странични ефекти. Този корен помага да се регулира притока на кръв и контролира нивата на кръвната захар. Известен с това, че повишава силата и умствения фокус. Хората с диабет тип 2 са имали положителни здравни резултати при продължителна употреба (12 седмично проучване).

 

Глухарче

За тези, които се интересуват от намирането на ефективни билки за намаляване на излишното задържане на вода, както и от осигуряване на ценен източник на минерали, не е необходимо да търсите по-далеч от собствения си двор или най-близката поляна! Да, много често Глухарчето е чудесно за тонизиране на уринирането и бъбреците. Проучванията показват благоприятни ефекти и изчезване на подпухналостта, в рамките на часове, след приема.

Уверете се, че сте издърпали цялото растение, заедно с корена. Глухарчетата могат да бъдат събрани преди цъфтежа, когато са по-нежни, или след появата на бялата пухкава глава на семето, когато корените ще предложат повече ползи за тези, които се нуждаят от естествен начин за понижаване на високата кръвна захар.

Цялото растение е полезно и може да се използва прясно, както в салата, така и в чай. Също така може да се изсуши и запази за бъдеща употреба или да се приготви в тинктура 1:1 с еднаква тежест на глухарче и алкохол. Оставете да престои една седмица, отцедете растителния материал и се насладете на тинктурата, като вземете по 10-15 капки, два пъти на ден.

Представихме шест билки, които предлагат много ползи за здравето на бъбреците, особено когато става въпрос за намаляване на основните причини за подуване на корема. Изберете една или две от тях, да опитате за известно време,а след това може да искате да експериментирате с другите. Тези билки са доказани за подобряване на цялостното здраве, което поддържа здравословни условия в нашите органи, като същевременно насърчават правилното функциониране на бъбреците. Може да забележите много положителни ползи, просто погледнете в огледалото.