Всичко за анемията

Какво е анемия?

Анемията се развива, когато нямате достатъчно силни, здрави червени кръвни клетки, които да пренасят кислород в тялото. Кръвните клетки може да не са наситени с достатъчно хемоглобин, протеинът, които дава на кръвта червения цвят. Анемията засяга около 7% от американското население и е по-често срещата при жени в детеродна възраст, възрастни и цветнокожи.
 

Симптоми:

Ако често сте уморени, дори след като сте спали достатъчно или ви липсва енергия за обичайните дейности, може да имате анемия. Тя може да е в основата на загуба на памет или проблеми с настроението. Симптомите варират от никакви през леки, до животозастрашаващи и може  включват:

 • Слабост
 • Замаяност
 • Бледа кожа
 • Главоболие
 • Скованост и студ в ръцете и краката
 • Ниска телесна температура

Симптоми свързани със сърцето

Хората с анемия имат по-малко кислород в кръвта, което значи че сърцето трябва да работи по-усилено, за да изтласква достатъчно кислород към органите. Сърдечно свързаните проблеми включват аритмия (изменен сърдечен ритъм), учестено дишане и болка в гърдите.

 

Анемия при децата

Много малки деца са анемични, най-често защото не приемат достатъчно желязо в хранителния си режим. Децата, които имат желязодефицитна анемия може да се чувстват привлечени да ядат неподходящи неща като кал, лед, скорбяла, поведение наречено „извращение на апетита“. Педиатрите обикновено тестват децата за анемия всяка година. Без лечение анемията може трайно да увреди мозъчното развитие.

 

Рискови фактори

Жените и хората с хронични болести са най-застрашени от анемия. Когато жените губят кръв в периоди на тежка менструация, те могат да станат анемични. Бременността също променя обема на кръвта при жените и може да доведе до анемия. Хроничните болести като заболявания на бъбреците може да повлияят способността на организма да произвежда червени кръвни телца. Хранителен режим беден на желязо, фолиева киселина и витамин Б12 също повишава рисковете. Някои видове анемия са наследствени.

 

Тийнейджъри и анемия

Ако вашите тийнейджъри често са изтощени, причината може да е анемия. Тийнейджърите са в риск от желязодефицитна анемия заради бързия си растеж. Момичетата са по-застрашени заради своите менструални периоди.

 

Причина: нисък прием на желязо

Хранителен режим с нисък прием на желязо може да причини анемия. Желязото от растения и хранителни добавки не се усвоява така както желязото от червеното месо. Храносмилателните проблеми като болест на Крон, целиакия и дори стомашни операции могат да повлияят усвояването на желязо. Някои храни и медикаменти също може да намалят усвояването на желязо, ако се приемат заедно с богати на желязо храни. Те включват:

 • Прясно мляко
 • Други храни богати на калций
 • Калий като хранителна добавка
 • Антиациди
 • Кафе
 • Чай

 

Причина: Витаминен дефицит

Тялото се нуждае от витамин Б12 и фолиева киселина, за да произвежда червени кръвни клетки. Диета бедна на тези витамини може да причини анемия. Автоимунни заболявания или храносмилателни проблеми може да възпрепятстват организма да усвоява достатъчно Б12. Храните направени от животински продукти и подсилените зърнени закуски са добър източник на Б12. Фолиевата киселина е във зеленолистните зеленчуци, плодовете, зрял боб и круши, и е добавена към хлябове, паста и зърнени закуски.

 

Причина: болест

Хроничните болести или инфекции може да накарат тялото да произвежда по-малко червени кръвни телца. Това може да се отрази в леко спадане на хемоглобина. Ако имате съществена кръвозагуба, тогава може да развиете желязодефицитна анемия. Някои медикаменти също може да повишат риска от анемия. Консултирайте се с вашия лекар дали имате нужда от допълнителен прием на желязо и други добавки.

 

Причина: Апластична анемия

Апластичната анемия е рядко нарушение, в което костният мозък не произвежда достатъчно кръвни клетки за тялото. То засяга само около 2 човека на милион. Може да се причини от много високи дози радиация, излагане на химично въздействие, вируси или автоимунно заболяване, в което тялото атакува костния мозък. В някои случаи може да бъде и наследствено. В отделни случаи хората се нуждаят от кръвопреливане и дори трансплантация на костен мозък.

 

Причина: кръвозагуба

Загубата на твърде много червени кръвни клетки е честа причина за анемия. Тежка менструация, язви, наранявания или хирургична интервенция може да причинят загуба на кръв, която да доведе до желязодефицитна анемия. Жените с тежка менструация трябва да бъдат тествани за анемия.

 

Причина: грешна механика на кръвните клетки

Наследствените болести могат да засегнат производството на кръвни клетки. Таласемията кара тялото да произвежда по-малко здрави червени кръвни клетки и по-малко хемоглобин и може да се третира с кръвопреливане наред с другите медикаменти. Сред хората с хемолитична анемия, червените кръвни клетки се унищожават и премахват от кръвния поток твърде бързо.

 

Сърповидно-клетъчна анемия

Сърповидно-клетъчната анемия е наследствено заболяване, в което тялото произвежда хемоглобин с анормална форма. Това кара червените кръвни клетки да се променят от кръгли в сърповидни и да се прикачат едни към други. Това може да ги направи сложи за преминаване през кръвоносните съдове, да доведе до болка и увреждане на телесни тъкани. Тези червени кръвни клетки умират по-бързо от нормалните.

 

Диагностициране: Пълна кръвна картина

Пълната кръвна картина измерва нивата на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки, тромбоцити и хемоглобин. Тя измерва и други фактори като среден размер, разновидности в размера, обем и концентрация на хемоглобин в червените кръвни телца. Ако имате желязодефицитна анемия, вашите червени кръвни клетки може да бъдат по-малки от нормалните.

 

Диагностициране: други кръвни тестове

Ако пълната кръвна картина покаже, че вие страдате от анемия, ще трябва да пуснете и допълнителни кръвни тестове. Кръвните клетки трябва да се проверят за анормални показатели. Електрофорезата на хемоглобина показва вида хемоглобин във вашата кръв. Броят на ретикулоцитите показва колко бързо костния мозък създава нови червени кръвни клетки. Тестовете на желязо показват нивата на желязо в кръвта и в организма като цяло.
Диагностициране: Тест на костния мозък
Ако тялото ви произвежда твърде малко или твърде много кръвни клетки, или структурата им е анормална, трябва да направите изследване на костния мозък. Костният мозък, гъбовидна тъкан в костите, съдържа стволови клетки, които превръща в кръвни клетки.

 

Лечение: Желязо

Хапчетата желязо са често нужни за анемия, която е причинена от дефицит на този минерал. Най-добре е да се приема с храна, особено портокалов сок и други храни богати на витамин Ц. Но не смесвайте приема на желязо с калций, кафе или час, които могат да спрат усвояването му. Никога не приемайте желязо без то да е назначено от лекар и пазете хапчетата от деца. Някои хора се нуждаят от фолиева киселина и Б12 също.

 

Желязо и бременност

Около 40% от бременните жени имат желязодефицитна анемия. Бременните трябва да приемат поне 30 милиграма желязо ежедневно. Витамините за бременни също съдържат желязо.

 

Лечение: Медикаменти

Лекарствата за анемия често лекуват корена на болестта. В някои случаи, където анемията е причинена от хронична бъбречна болест е необходимо поставянето на инжекции с хормона еритропоиетин (EPO). При някои автоимунни болести, където тялото напада собствените си червени кръвни клетки са нужни кортикостериоди, като преднизон, които могат да забавят атаката и да помогнат за коригирането на анемията. При сърповидно-клетъчната анемия, 2 лекарства са одобрени за ползване. Hydroxyurea и ново лекарство наречено L-глупамин (Endari). Те предпазват от усложнения и нужда от хоспитализация.

 

Лечение: процедури

Ако страдате от сериозна анемия може да се наложи кръвопреливане. Когато производството на червени кръвни клетки не работи правилно, анемията, причинена от сериозни заболявания като рак и апластична анемия може да бъде лекувана с трансплантация. В тези случаи костен мозък от донор заменя повредения костен мозък, така че тялото да започне да произвежда здрави кръвни клетки.

 

Превенция за анемия

Може да се предпазите от някои видове анемия със здравословен хранителен режим. Храни съдържащи желязо включват чисто червено месо, черен дроб, риба, тофу, боб и леща, зеленолистни зеленчуци и сушени плодове. Яжте също храни богати на витамин Б12 и фолиева киселина като яйца и млечни продукти, спанак и банани. Много хлябове, зърнени закуски и други храни са с подсилени с всичките три хранителни добавки: желязо, Б12 и фолиева киселина. Витамин Ц, намиращ се в цитрусите, други плодове и зеленчуци, ще помогне за по-лесното усвояване на желязо.

 

Пренасищане с желязо

Прекалено многото желязо също може да причини сериозни проблеми. Пренасищането може да бъде резултат от повтарящи се кръвопреливания или наследствено състояние, приемането на прекалено много желязо също е рисково. Много от симптомите за пренасищане с желязо са свързани с излишък от желязо, който се отлага в органите и причинява проблеми на черния дроб, сърцето и панкреаса. Нивата на желязо могат да се редуцират с източване на кръв или медикаменти.

 

Животът с анемия

Лечението на анемията и храненето с добре балансирана диета може да Ви даде повече енергия и да подобри живота Ви. Повечето хора съумяват да контролират анемията си със здравословна диета и желязо, или витаминни хранителни добавки, ако лекарите открият у тях дефицит на един или повече ключови хранителни елементи. Ако страдате от хронична болест, доброто ѝ контролиране ще помогне да се предпазите от анемия или да се справите с нея по-лесно.