Дефицит на витамин D

Да се отървем от телесните мазнини е обща цел за много хора по целия свят. Коремните „плочки“ са постоянно в съзнание ни, особено когато е толкова трудно да бъдем активни и да поддържаме здравословна диета. Всеки път, когато седнем да хапнем, си спомняме няколкото килограма отгоре, които имаме в коремната област.

Ако сте един от многото, които се опитват да свалят няколко килограма, следете приема на витамин D.  Може да се окаже по-полезно по време на отслабването Ви, отколкото си мислите.

 

 

Какво е витамин D?

 

Може да е трудно да се разграничи един витамин от друг, но витамин D, определено има своите уникални качества, за да го запомните.

Като за начало, той е известен като "слънчевия витамин", защото най-лесния начин за получаване на този витамин е, като седите на слънце. Когато ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина достигнат кожата, предизвикват тялото Ви да произвежда витамин D.

Някои храни като риба, сирене и яйца също са естествен източник на витамин D, но количеството му е доста по-малко в сравнение с това, което можете да получите при седене на слънце.

Витамин D стимулира абсорбцията на калций в червата и е изключително важен за растежа на костите. Също така може да помогне за модулиране на клетъчния растеж, невромускулната и имунната функции, както и за намаляване на възпаленията. 

 

 

Как дефицитът на витамин D се отразява на коремните мазнини

 

Дефицитът на витамин D има много негативни ефекти. Най-често срещаната опасност е отслабването на костите, което може да доведе до остеопороза. Има и други рискове при недостиг на витамин D, като рак, сърдечни заболявания, хипертония, депресия, грип, когнитивни увреждания и затлъстяване.

Наскоро, изследователите поставят по-голям акцент върху недостига на витамин D, кой е изложен на такъв риск и как да бъде предотвратен. Установено е, че хората с наднормено тегло, се нуждаят от по-голям дневен прием на витамин D, за да постигнат същите резултати като тези с нормално тегло. Екип от изследователи са решили да проучат по-задълбочено връзката между витамин D и затлъстяването.

Главният изследовател, използва информация от холандско проучване на епидемиологията на затлъстяването, което свързва по-високите нива на абдоминалната мазнина с ниските нива на витамин D сред мъжете и жените със затлъстяване. Екипът поставя акцент върху общата мазнина, подкожната мазнина на корема (абдоминална подкожна мастна тъкан), мазнините около органите (висцерална мастна тъкан), и мазнините в черния дроб (чернодробна мазнина).

Екипът е открил, че общата абдоминална мазнина, е свързана с ниските нива на витамин D при жените. Докато при мъжете има по-силна връзка между черния дроб и коремната мазнина с ниските нива на витамин D. От другата страна има изключителна връзка между мастната тъкан и дефицита на витамин D.
Необходими са повече проучвания и изследвания, за да се определи, дали ниските нива на витамин D водят до увеличаване на коремните мазнини, или ненужните коремни мазнини водят до спад в нивата на витамин D, но връзката между двете е сигурна.

 

Ежедневно излагане на слънце

Доказано е, че приемът на повече слънчева светлина може да направи чудеса с Вашата фигура. Може да се изненадате, че 40% от населението на САЩ и 50% от всички в света, са с недостиг на витамин D! Така че е препоръчилтено всеки ден да прекарвате достатъчно време на слънце, като поглъщате този важен витамин!